Přímý přenos z Apple Keynote s uvedením nového iPhone 5
i Zdroj: PCTuning.cz
Apple Článek Přímý přenos z Apple Keynote s uvedením nového iPhone 5

Přímý přenos z Apple Keynote s uvedením nového iPhone 5

Mirek Kočí

Mirek Kočí

12. 9. 2012 14:00 36

Seznam kapitol

1. Něco na úvod před začátkem přenosu 2. Apple představuje novou generaci iPhonu

Jedna z nejúspěšnějších technologických firem světa představí dnes v podvečer novou generaci telefonu iPhone. O tom, jaký iPhone 5 bude a co všechno přinese, se spekuluje několik měsíců. Namlsaní uživatelé očekávají revoluci. Nabízí se tak logická otázka: Naplní Apple jejich očekávání? Přímý přenos začne dnes v 19:00.

Reklama

iPhone 4S vypadal stejně jako jeho předchůdce. Největší změny se odehrály uvnitř. Nabídnul větší výkon, lepší fotoaparát a k dostání byl konečně také s 64GB vestavěnou pamětí. I přesto, že někteří uživatelé byli mírnou evolucí v mezích jablečných zákonů a omezeních zklamáni, nový model se prodával podstatně lépe než jeho předchůdce iPhone 4. Apple prodal za 1. a 2. čtvrtletí dohromady 72 milionů telefonů. Velkou měrou se na tomto úspěchu podílela právě verze 4S. Ale zpět k dnešku. Protože do představení nového modelu zbývají již pouze hodiny, zrekapitulujeme si vše, co o něm víme a nevíme.Apple určitě znovu vylepší hardware. Větší výkon je téměř zaručený, procesor s největší pravděpodobností bude mít čtyři jádra. Zvětší se i operační paměť, určená pro běh samotných programů. Ta naroste nejspíše na 1 GB a umožní tak telefonu mít více spuštěných aplikací najednou a rychlejší přepínání mezi nimi. S velkou pravděpodobností bude představena podpora technologie NFC pro bezdrátovou komunikaci na krátké vzdálenosti. Velikost uživatelské paměti pro data se patrně bude držet v tradičních manitenelech, a k zakoupení budou 16GB, 32GB a 64GB varianty.

Přímý přenos z Apple Keynote s uvedením nového iPhone 5
i Zdroj: PCTuning.cz

Největší novinkou by měla být změna velikosti displeje. Nejprve se spekulovalo o 4,6palcové úhlopříčce. Že by Apple následoval trend obřích smartphonů s Androidem a Windows Phone 8 ale není příliš pravděpodobné. Není to pro uživatele až tak praktické a telefon potom už téměř nejde ovládat jednou rukou, což je proti filozofii Apple vytvářet jednoduché a snadno ovladatelné produkty.

Pokud se tedy nakonec obrazovka opravdu zvětší, tak „pouze“ nepatrně – z 3,5 palce na 4 palce. Poslední informace hovoří o rozlišení 640 × 1136 bodů, což by znamenalo jemnost 325 ppi (bodů na palec). Šířka displeje by měla zůstat stejná, přibude pouze jeden pruh vysoký 176 px, což má zpříjemnit prohlížení webu nebo sledování videa. Změnit by se alespoň nepatrně mohl také design. Zadní skleněná záda vypadají po estetické stránce skvěle, praktická ale nejsou. Pokud vám iPhone 4(S) spadne na zem, čeká vás návštěva servisu. Také se snadno a jednoduše poškrábou. Na různých zaručeně pravých fotografiích proto můžeme v posledních měsících vidět, že zadní skořápku bude tvořit kombinace materiálů kov, sklo a plast.

V případě nového modelu se také uvažuje o tom, že bude kompatibilní pouze se SIM kartami typu Nano. Tedy ještě menšími, než se používá ve stávající generaci telefonů iPhone a už i ty jsou podstatně menší než běžně používané. Další zásadní změnou bude nový konektor, který nahradí ten stávající široký. Zřejmě také dojde k redukci rozměrů telefonu, zejména jeho tloušťky. Konektor pro sluchátka se přesune na spodní hranu.

V posledních několik dnech se pak asi nejvíce diskutovalo o tom, jak se nový model bude oficiálně jmenovat. iPhone 5 nebo prostě jen nový iPhone (new iPhone)? Více budeme vědět už za pár hodin!

Co myslíte, bude iPhone 5 vypadat skutečně tak, jak nám ukazují různé virtuální fotografie? Překvapí nás Apple nějakými novinkami, kterými konkurenci vytře zrak? Nebo se naopak uživatelé již po druhé za budou muset smířit s mírnou evolucí?

Přímý přenos z Apple Keynote s uvedením nového iPhone 5
i Zdroj: PCTuning.cz

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama