Proč mizí modularita aneb o dani za nižší cenu i rychlý vývoj
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Proč mizí modularita aneb o dani za nižší cenu i rychlý vývoj

Proč mizí modularita aneb o dani za nižší cenu i rychlý vývoj | Kapitola 6

Michal Rybka

Michal Rybka

6. 1. 2017 03:00 29

Seznam kapitol

1. Daň za levné osmibity 2. Na práci modulární, na hraní jednoduché 3. Co domácí uživatel neocení 4. Džungle standardů
5. Životní cykly 6. Vymírání druhů 7. Jednou stejně umře...

V sedmdesátých letech se zdálo, že to, co odliší počítače pro profesionální použití, bude jejich modulární koncepce. Představa modularity se měnila, jednou šlo opravdu o moduly, jindy o komponenty usazované do slotů a jindy zase o externí zařízení, využívající vysokorychlostní připojení. Dnes se ale zdá, že modularita definitivně zmizí.

Reklama

NASA ukazuje jeden z obrovských problémů našeho technologického designu: Není plánovaný, je to technologická darwinovská evoluce, která se odehrává zdánlivě chaoticky. Kosmický výzkum naopak potřebuje stabilitu, protože ve vesmíru je všechno daleko a sto let tam není žádná míra. Vzdálenosti jsou tam ale obrovské a upload updatu firmware do vzdálené sondy je nebezpečný a velmi pomalý podnik, to není jako když si updatujete program ve svém Arduinu.

Proto NASA stále hledá lidi, kteří perfektně zvládají assembler a Fortran – a celé se to musí vejít do 64 KB paměti. To vyžaduje génia třídy, která pracovala na hře The Sentinel (1986) anebo exceluje na 64KB demech. Jenomže – drtivá většina dnešních 64KB dem je o excelentní dekompresi a procedurálním generování. Do paměti Voyageru 1 si nic nerozbalíte, tam se buď vejdete – anebo smůla.

Proč mizí modularita aneb o dani za nižší cenu i rychlý vývoj
i Zdroj: PCTuning.cz

Autor: – , Volné dílo, Odkaz

Kosmické projekty jsou exces – jak pro naše legislativce, tak i pro technology. Technologové přišli na to, že opravdu kvalitní technologie s mnohagenerační životností nejsou v jejich zájmu – protože když uděláte něco moc dobře, už zákazníkovi neprodáte žádnou náhradu. Proto nebylo tak složité přesvědčit zmatené legislativce o nutnosti nahradit robustní technologie, jako je pájka s olovem, která netrpí cínovým morem anebo náhradě žárovek za „úsporky“, které neodsvítí ani zlomek toho, co by dala opravdu kvalitně navržená a naddimenzovaná žárovka.

Na „věčnou“ žárovku se můžete podívat na stránkách centennialbulb.org
i Zdroj: PCTuning.cz
Na „věčnou“ žárovku se můžete podívat na stránkách centennialbulb.org

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama