pruvodce-monitory-technika-a-serizovani
Monitory Článek Průvodce monitory - technika a seřizování

Průvodce monitory - technika a seřizování | Kapitola 8

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

21. 4. 2004 00:00 66

Seznam kapitol

1. Základní typy obrazovek 2. Rozteč bodů a antireflexní vrstva 3. Která obrazovka je skutečně plochá? 4. Elektronika - rozkladové frekvence 5. Nokia Monitor Test - geometrie
6. Nokia Monitor Test - jas a "pumpování" 7. Nokia Monitor Test - barvy, konvergence 8. Nokia Monitor Test - ostrost, rozlišení 9. Nokia Monitor Test - moiré, rozlišení

Po zveřejnění článku o servisním OSD menu monitorů jsme obdrželi několik žádostí o vysvětlení některých pojmů souvisejících s monitory, případně abychom uvedli postup jak monitory seřídit (včetně odpovídajících programů). Na toto téma jsme v průběhu doby psali několikrát - málokdo si však dá tu práci s procházením starších článků, proto jsme se rozhodli publikovat souhrnný článek zabývající se touto problematikou (použili jsme fragmenty některých starších článků).

Reklama

Focus

Průvodce monitory - technika a seřizování
i Zdroj: PCTuning.cz


Kliknutím zvětšíte na celou plochu.

Focus (zaostření) je test zaměřený na přesnost zobrazování. Problém monitorů je v tom, že maska má nějak stanové otvory (body nebo čáry), kam se má elektronový paprsek trefovat. Protože ale rozlišení monitoru je věc "generovaná" grafickou kartou, není možné se trefovat zcela přesně. Jeden příklad za vše - dnešní běžná vzdálenost dvou linek stejné barvy u Trinitronového monitoru je 0,25mm. Viditelná šířka obrazu u 19" monitoru je kolem 360mm. Jednoduchý výpočtem dojdeme k závěru, že na šířku se vejde 1440 bodů (pixelů). To znamená, že rozlišení, která nejsou násobkem 2x (x z oboru celých čísel a z uzavřeného intervalu od -5 do 1) této šířky, což v praxi nejsou žádná ze standardních rozlišení, nemohou být zobrazena zcela přesně. Buďto budou pixely chybět nebo přebývat. Jestliže jste někdy viděli obraz moderních LCD panelů, patrně víte co znamená přesnost.

Test Focus v tomto případě zkoumá, nakolik jsou tyto nepřesnosti v různých částech obrazu rušivým elementem. Obraz bude jakoby lehce rozmazaný.

U plochých obrazovek patrně postřehnete, že uprostřed (kde je maska obvykle jemnější) je zaostření lepší než na krajích.

Resolution

Průvodce monitory - technika a seřizování
i Zdroj: PCTuning.cz


Kliknutím zvětšíte na celou plochu.

Resolution je test velmi podobný testu Focus, ovšem s tím rozdílem, že zde nejsou písmenka ani složité obrazce, naopak pouze rovné čáry různých velikostí. Zatímco test Focus je směrodatným měřítkem především pro kvality zobrazování textu, test Resolution naopak pro zobrazování obrázků. Zkoumáno je, jak moc jsou ostré a zda v krajích jsou stejně detailní jako uprostřed (zde opět problém plochých obrazovek, které jsou v krajích obvykle méně detailní). Čím ostřejší obraz je, tím lépe. Pokud monitor dokáže velmi přesně zobrazit i nejtenčí čáry, jedná se o velmi kvalitní model.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama