pruvodce-monitory-technika-a-serizovani
Monitory Článek Průvodce monitory - technika a seřizování

Průvodce monitory - technika a seřizování | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

21. 4. 2004 00:00 66

Seznam kapitol

1. Základní typy obrazovek 2. Rozteč bodů a antireflexní vrstva 3. Která obrazovka je skutečně plochá? 4. Elektronika - rozkladové frekvence 5. Nokia Monitor Test - geometrie
6. Nokia Monitor Test - jas a "pumpování" 7. Nokia Monitor Test - barvy, konvergence 8. Nokia Monitor Test - ostrost, rozlišení 9. Nokia Monitor Test - moiré, rozlišení

Po zveřejnění článku o servisním OSD menu monitorů jsme obdrželi několik žádostí o vysvětlení některých pojmů souvisejících s monitory, případně abychom uvedli postup jak monitory seřídit (včetně odpovídajících programů). Na toto téma jsme v průběhu doby psali několikrát - málokdo si však dá tu práci s procházením starších článků, proto jsme se rozhodli publikovat souhrnný článek zabývající se touto problematikou (použili jsme fragmenty některých starších článků).

Reklama

Každá konkrétní obrazovka má své vlastní geometrické detaily. Vždy se jedná o přímou nejkratší vzdálenost dvou bodů stejné základní barvy. Těmto údajům se pak říká "Dot pitch" - i když by se u štěrbinových typů mělo uvádět: "Slot pitch".

Tak se měří "dot-pitch" DP u invarových masek:

Průvodce monitory - technika a seřizování
i Zdroj: PCTuning.cz

A takto se měří SP u štěrbinových a Trinitronových masek:

Průvodce monitory - technika a seřizování
i Zdroj: PCTuning.cz

P.S. Na obrázcích jsou vyznačeny otvory / štěrbiny přes které se "promítají" elektronové paprsky na jednotlivé barevné luminofory.

Zde je třeba říci, že čím je vzdálenost DP či SP menší, tím je monitor schopen promítnout ostře vyšší rozlišení. Pro invarové masky je pak špičkovou hodnota 0.26mm, pro štěrbinové pak 0.24mm. P.S. Obě tyto hodnoty pak vyjadřují stejnou hustotu luminoforů, měří se však geometricky jinak.

Zdá se, že v nejbližší době nebude mít smysl tyto hodnoty dále zmenšovat, protože velmi dobře odpovídají dnešním rozlišením a ergonomií lidského zraku (np. rozlišení 1600x1200 je na 17" prostě již neergonomické - detaily jsou pro nás příliš malé).

Antireflexní vrstva

Je další důležitou vlastností moderních monitorů (tedy její existence a kvalita). Jedná se o minimalizaci cizích odlesků na stínítku monitoru. Tyto odlesky pak zásadně snižují kvalitu vnímání obrazu a to zejména za slunečních dní. Odražené okolí pak vytváří rušivou "šumovou" vrstvu a zrak je v této situaci extrémně namáhán.

Průvodce monitory - technika a seřizování
i Zdroj: PCTuning.cz

Antireflexní vrstva je enormně citlivá na ošetřování. K čištění nepoužívejte chemii ale pouze čistou vodu a úvěrku vyrobenou z mikrovláken (stačí ji jen trochu navlhčit) np. Vileda - jedině tak zajistíte správnou funkci optického filtru a zbavíte se nepříjemných fleků a duhových šmouh.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama