pruvodce-monitory-technika-a-serizovani
Monitory Článek Průvodce monitory - technika a seřizování

Průvodce monitory - technika a seřizování | Kapitola 9

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

21. 4. 2004 00:00 66

Seznam kapitol

1. Základní typy obrazovek 2. Rozteč bodů a antireflexní vrstva 3. Která obrazovka je skutečně plochá? 4. Elektronika - rozkladové frekvence 5. Nokia Monitor Test - geometrie
6. Nokia Monitor Test - jas a "pumpování" 7. Nokia Monitor Test - barvy, konvergence 8. Nokia Monitor Test - ostrost, rozlišení 9. Nokia Monitor Test - moiré, rozlišení

Po zveřejnění článku o servisním OSD menu monitorů jsme obdrželi několik žádostí o vysvětlení některých pojmů souvisejících s monitory, případně abychom uvedli postup jak monitory seřídit (včetně odpovídajících programů). Na toto téma jsme v průběhu doby psali několikrát - málokdo si však dá tu práci s procházením starších článků, proto jsme se rozhodli publikovat souhrnný článek zabývající se touto problematikou (použili jsme fragmenty některých starších článků).

Reklama

Moiré

Průvodce monitory - technika a seřizování
i Zdroj: PCTuning.cz


fotka obrazu s moiré

Moiré je defekt, kdy jsou na obrazovce vidět jakési vlnité pruhy nepravidelného tvaru i barvy. Efekt vzniká tím, že mřížka kam cílí elektronové paprsky neodpovídá přesně otvorům v masce monitoru - jedna se tedy o mikroposuv mřížek vůči sobě. Nepatrné odchylky, běžně většinou téměř nepozorovatelné (pokud ano, pak může být monitor "zralý" i na reklamaci), se u specifických ploch značně zesilují. Typickým obrazcem pro odhalení / zvýraznění moiré jsou černo-bílé jednopixelové šachovnice (obraz vypadá jako 50% černé = šedá plocha) - mezi dvě mřížky tedy vložíme navíc ještě jednu, tentokráte uměle vygenerovanou.

Joro: funkci elektroniky monitoru "korekce moiré" používejte z rozmyslem (zvláště tehdy, nepozorujete-li moiré při běžné práci) - ta totiž způsobuje pouze to, že jednotlivé body elektronické mřížky (té, která je vytvořena vychylováním el. paprsku) začne pouze náhodně mírně "rozhazovat" - moiré zmízí, při silné korekci však často dojde ke zhoršení ostrosti obrazu.

Při zkoumání kvality monitoru je důležité se soustředit především na rozlišení, která jsou pro konkrétní úhlopříčku doporučená a která se budou používat v praxi - pro 15" monitor 800x600 nebo 1024x768, pro 17" 1024x768, pro 19" 1280x960 a pro 21" 1600x1200 pixelů. Pokud bude v některém z těchto rozlišení monitor vykazovat moiré, zvažte, nakolik vás to bude rušit. Protože se moiré vyskytuje v různých intenzitách u každého monitoru, je nesmysl pohrdnout jedním konkrétním modelem protože np. v některém z běžně nepoužívaných rozlišení vykazuje tento defekt.

Poznámka: Mnohé problémy s moiré jsou při tom často způsobeny i cizím elektromagnetickým rušením vychylování elektonového paprsku np. ostatními spotřebiči, popř. magnetickým polem Země apod...

Readability

Průvodce monitory - technika a seřizování
i Zdroj: PCTuning.cz


Kliknutím zvětšíte na celou plochu.

Test Readability není nic jiného než test čitelnosti písmen v různých částech obrazovky. Je velice podobný testu Focus, ovšem s tím rozdílem, že zde je čistě bílé (a velmi intenzivní) pozadí. Tím je simulována práce s textovými editory jako Microsoft Word. Ideální stav je ten, kdy text je bez problémů čitelný i z větší vzdálenosti. Jestliže máte dobrý zrak, neměl by být problém vidět text i ze vzdálenosti jednoho metru.

U plochých obrazovek je opět problém horší kvality obrazu v krajních částech oproti středu.

Jitter

Průvodce monitory - technika a seřizování
i Zdroj: PCTuning.cz


Kliknutím zvětšíte na celou plochu.

Posledním testem je Jitter - chvění. U méně kvalitních monitorů si budete moct na jinak statickém obrázku všimnout menšího posunu pixelů a celkovém neklidu obrazu. To je v praxi velmi rušivé, proto si dobře rozmyslete, zda takový monitor opravdu chcete.

Závěřem

Testováním pomocí Nokia Monitor Testu ještě v obchodě před koupí monitoru si můžete ušetřit řadu pozdějších starostí. Pamatujte na to, že každý kus monitoru i stejného modelu je v něčem jiný. Patrně bude velmi podobný co se týče efektu moiré, chvění, pumpování a jiných vlastností daných především seřízením elektroniky. Už ale nemusí být stejný například co se týče geometrie a konvergence.

A jedna poučka na závěr - nejde o to, zda na monitoru ty chyby vidíte, ale o to, zda jste je ochotni za tu cenu tolerovat :-))

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama