pruvodce-plochymi-panely-tn-ips-mva-ktery-je-lepsi
Monitory Článek Průvodce plochými panely: TN, IPS, MVA, který je lepší?

Průvodce plochými panely: TN, IPS, MVA, který je lepší? | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

16. 5. 2005 00:00 99

Seznam kapitol

1. Stín v LCD ráji... 2. Trocha teorie 3. TN+film - princip 4. IPS a S-IPS - princip
5. MVA a PVA - princip 6. Poznámka k technologii Pivot 7. Závěr a testovací obrazce

Nástup každé nové technologie před sebou obvykle nejdříve hrne vlnu nekritických obdivovatelů. Jakmile se novinka skutečně rozšíří, spadnou často i první růžové brýle a objeví se nepříjemnosti, o kterých jsme dříve neměli ani potuchy. Můžeme říci, že spolu s novými technologiemi objevujeme i nové problémy. Stejně je to i s na první pohled dokonalými LCD TFT panely - ty na první pohled řeší všechny problémy monitorů, ale zároveň přinášejí problémy, které dříve neexistovaly: malé pozorovací úhly, zpoždění a emulaci barev. Tyto problémy se řeší různými cestami - každá má své výhody a nevýhody. Tento článek se zaměřuje na jednotlivé typy panelů: TN, IPS a MVA / PVA a popisuje jejich silné a slabé stránky...

Reklama

Pokud molekuly, které tvoří nematický kapalný krystal, jsou chirální, tak mají snahu ležet ve vrstvách, které jsou vzájemně pootočené. To znamená, že v každé vrstvě je jejich směr více pootočený, ve vertikálním směru tedy tvoří spirálu. Chirálně nematická struktura se v displejích využívá nejčastěji. Tyto displeje se označují Twisted Nematic LCD (TN).


Průvodce plochými panely: TN, IPS, MVA, který je lepší?
i Zdroj: PCTuning.cz

V TN displejích je chirální nematický kapalný krystal umístěn mezi navzájem pootočenými polarizačními filtry. Jejich vnitřní povrch je speciálně upravený drážkováním tak, aby molekuly na povrchu ležely stejným směrem jako polarizační filtry. Pokud by mezi polarizačními filtry tekutý krystal nebyl, světlo by jimi neprocházelo. Nicméně točící se struktura molekul vede světlo (tedy mění úhel natočení procházejícího světla) a způsobí, že projde i druhým polarizačním filtrem. Po připojení napětí se rozpadne šroubovitá struktura a většina molekul se srovná ve směru elektrického pole. Výsledný efekt je ten, že nedochází k otočení roviny procházejícího polarizovaného světla a světlo buňkou neprochází.


Aktivní vrstva LC buněk se tedy chová ve své podstatě jako ventily propouštějící - více či méně - procházející světlo. Výhodou je to, že velikosti polarizačního napětí lze regulovat propustnost LC buněk (postupným narovnáváním krystalů) téměř plynule. Nevýhodou jsou poměrně výrazné ztráty (až 70% i při zobrazení bílé) procházejícího světla.


Průvodce plochými panely: TN, IPS, MVA, který je lepší?
i Zdroj: PCTuning.cz

Film zmíněný v názvu "TN+film" je dodatečnou "rozptylující" optickou vrstvou, která má zlepšit pozorovací úhly. Dnešní panely vždy obsahují zmíněný "film" - proto se často jeho existence nezmiňuje (a mluví se jen o TN panelech).

Doba odezvy

Z celého principu plynou dva poznatky: Natáčení tekutých krystalů (LC) je fyzikální záležitosti. Celý proces změny stavu vyžaduje jistý čas, trvá určitou dobu - i když se jedná o milisekundy. Molekuly mají svou (byť nepatrnou) hmotnost a setrvačnost a svou roli hraje také kapalné prostředí v kterém natáčení probíhá.

Pozorovací úhly

Vzhledem k charakteru polarizovaného světla a rozdílné tloušťce LC vrstvy (závisí na úhlu pohledu) je do celého systému zanesený problém pozorovacích úhlů. Jas daného bodu pak závisí i na tom, pod jakým úhlem jej budeme pozorovat - jestli kolmo nebo ze strany.

TN+film - charakteristika

TN panely jsou nejstarším, nejlevnějším a dosud stále nejrozšířenějším typem matric LCD displejů. Dřívější (35-25ms) TN panely byly pomalé a měly nepřirozené podání barev - hodily se tak akorát na kancelářské aplikace, o hrách nebo editaci fotek a videa nemohlo být ani řeči. TN panely také jako jediné trpí svítícími poškozenými pixely. Problémem TN je také poněkud nižší kontrast - buňky v zavřeném stavu nejsou obvykle absolutně černé ale spíše tmavě šedé. Vzhledem k tomu, že že subpixely jsou podlouhlého tvaru, mají TN panely také rozdílné pozorovací úhly ve vertikální a horizontální rovině (ve vertikální rovině, odshora dolů, jsou vždy horší).

Teprve až generace panelů s dobou odezvy 16ms přinesla TN panelům nový vítr do plachet - zlepšila se rychlost, pozorovací úhly i podání barev. Na druhou stranu se od tohoto okamžiku zase tolik převratného neudálo (ač výrobci tvrdí opak) - měli byste vědět, že současné 12 a 8ms panely se od výchozích 16ms panelů až tolik neliší. Jsou prakticky identické, změnily se jen jejich elektronické obvody - téměř vždy platí, že zlepšení jednoho parametru je na úkor jiných. Dnešní rychlé 8ms TN panely mají vždy horší podání barev a užší pozorovací úhly než jejich 12 či 16ms příbuzní (a naopak - lepší podání barev je často vykoupeno pomalejší reakční dobou).

Poznámka: více o době odezvy (Respomse Time), funkcích overdrive a overboost se dozvíte ve zvláštním článku.

V současné době ovládly panely typu TN celou oblast 17" LCD panelů a začínají pronikat mezi 19" typy. Zde sice mohou nabídnout poměrně krátkou dobu odezvy, na druhou stranu u velkých úhlopříček poněkud více vadí jejich nízké pozorovací úhly (reálně kolem 140 stupňů).

O uváděných údajích by se dalo často s úspěchem pochybovat...

Díky obrovské konkurenci probíhá část zlepšování parametrů pouze změnou metodiky měření a přetiskováním už tak optimistických čísel ještě optimističtějšími. Bohužel papírová honba za nízkou dobou odezvy a formálně vyššími pozorovacími úhly (změnou metodiky měření) způsobilo v TFT panelech řadu zmatků - i díky tomu tato technologie nepříliš férově ovládla téměř celý trh se 17" plochými panely a stále častěji začíná pronikat mezi 19" panely. Pravda je však taková - tyto panely mají své "mouchy", a i když jsou nejčastěji používané, neznamená to, že nejsou k dispozici alternativní technologie...

TN+film (současná generace)

Klady:Zápory:
  • nízká cena,
  • moderní typy mají přijatelné, poměrně
    vyvážené parametry,
  • existují relativně rychlé 8ms typy,
  • poškozené pixely jasně svítí,
  • podání barev je pouze průměrné,
  • jeden parametr bývá zlepšený obvykle na úkor ostatních (8ms typy mají 18-bit HW barvy)...
TN - typické (skutečné) parametry:
  • pozorovací úhly: ~ 140H, 120V
  • kontrast ~ 400:1
  • odezva ~ 10 - 30ms, 16 - 30ms
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama