pruvodce-plochymi-panely-tn-ips-mva-ktery-je-lepsi
Monitory Článek Průvodce plochými panely: TN, IPS, MVA, který je lepší?

Průvodce plochými panely: TN, IPS, MVA, který je lepší? | Kapitola 5

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

16. 5. 2005 00:00 99

Seznam kapitol

1. Stín v LCD ráji... 2. Trocha teorie 3. TN+film - princip 4. IPS a S-IPS - princip
5. MVA a PVA - princip 6. Poznámka k technologii Pivot 7. Závěr a testovací obrazce

Nástup každé nové technologie před sebou obvykle nejdříve hrne vlnu nekritických obdivovatelů. Jakmile se novinka skutečně rozšíří, spadnou často i první růžové brýle a objeví se nepříjemnosti, o kterých jsme dříve neměli ani potuchy. Můžeme říci, že spolu s novými technologiemi objevujeme i nové problémy. Stejně je to i s na první pohled dokonalými LCD TFT panely - ty na první pohled řeší všechny problémy monitorů, ale zároveň přinášejí problémy, které dříve neexistovaly: malé pozorovací úhly, zpoždění a emulaci barev. Tyto problémy se řeší různými cestami - každá má své výhody a nevýhody. Tento článek se zaměřuje na jednotlivé typy panelů: TN, IPS a MVA / PVA a popisuje jejich silné a slabé stránky...

Reklama
Na poněkud odlišném principu jsou založené matrice MVA (Multi-domain Vertical Alignment) a PVA (Patterned Vertical Alignment). Technologie MVA byla vyvinuta firmou Fujitsu v roce 1998 a je rozšířením původního nápadu orientovat molekuly tekutých krystalů vertikálně (VA - Vertical Alignment). Cílem bylo dosažení vysokého kontrastu a krátké reakční doby.

Průvodce plochými panely: TN, IPS, MVA, který je lepší?
i Zdroj: PCTuning.cz

Původní technologie VA vypadala slibně (obrázek vlevo dole), problémem bylá silná závislost jasu daného bodu na úhlu pozorování (záviselo dokonce na straně L-P pohledu).

Průvodce plochými panely: TN, IPS, MVA, který je lepší?
i Zdroj: PCTuning.cz

Proto byly buňky rozdělené na domény (Multi-domain VA), které tuto závislost vzájemně kompenzují. Ve výsledku (součtu) je jas daného bodu stejný jako při čelním pohledu (jednu chybu v této koncepci kompenzuje opačná chyba jiné část buňky).

Průvodce plochými panely: TN, IPS, MVA, který je lepší?
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnešní panely MVA (a jejich varianty) se liší množstvím a uspořádáním domén. Jeden z největších výrobců LCD panelů, firma Samsung, vyrábí vlastní variantu MVA, kterou nazývá PVA (Patterned Vertical Alignment).

Poznámka: Samsung nezveřejnil přesný popis rozdílů mezi panely MVA a PVA - není zcela jasné, čím a nakolik se tyto technologie liší, a nakolik se jedná o postup jak se vyhnout placení licenčních poplatků firmě Fujitsu. Jisté je ale, že Samsung je skutečným pionýrem vývoje panelů PVA a některé jeho panely mají kontrast dosahující 1000:1.

MVA a PVA - charakteristika

Dříve měly panely MVA nahradit technologii TN, dnes je situace jiná - moderní MVA panely se svými parametry částečně pokrývají s kvalitními 16-20ms TN panely s tím, že MVA nabízí lepší podání barev a širší pozorovací úhly, tradičně vynikající je kontrast a podání černé barvy (černá je téměř totožná s vypnutým panelem). I v případě panelů MVA/PVA jsou vadné body zhasnuté - nezáří, a tudíž tolik nevadí jako v případě "žhnoucích" bodů panelů TN.

Pokud srovnáme MVA s panely na bázi S-IPS zjistíme, že S-IPS má obecně trochu lepší podání barev, zatímco nejnovější "8ms" panely PVA jsou poněkud rychlejší (mají však mírně omezené pozorovací úhly - i když jsou stále lepší než TN). U panelů PVA a MVA je však nutné, stejně jako u jiných typů panelů ;-) rozlišovat mezi různými generacemi a výrobci - panely MVA vyrobené do roku 2004 nebyly například příliš vhodné na hraní dynamických her.

Poznámka: V poslední době se objevily první rychlé PVA panely - jednou z prvních vlaštovek je Fujitsu Siemens P19-2, další modely zakrátko nabídne Samsung. Novou generací MVA je také vybavený panel Benq FP91E, Viewsonic VP191b a EIZO Flexscan L778...

Klady:Zápory:
  • dobré podání barev,
  • dobrý kontrast,
  • dobré pozorovací úhly,
  • pouze průměrná rychlost,
MVA - typické (skutečné) parametry:
  • pozorovací úhly: ~ 160H, 160V
  • kontrast ~ 600:1
  • odezva ~ původní 20 - 100ms, nové 8 - 50ms
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama