pruvodce-plochymi-panely-tn-ips-mva-ktery-je-lepsi
Monitory Článek Průvodce plochými panely: TN, IPS, MVA, který je lepší?

Průvodce plochými panely: TN, IPS, MVA, který je lepší? | Kapitola 7

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

16. 5. 2005 00:00 99

Seznam kapitol

1. Stín v LCD ráji... 2. Trocha teorie 3. TN+film - princip 4. IPS a S-IPS - princip
5. MVA a PVA - princip 6. Poznámka k technologii Pivot 7. Závěr a testovací obrazce

Nástup každé nové technologie před sebou obvykle nejdříve hrne vlnu nekritických obdivovatelů. Jakmile se novinka skutečně rozšíří, spadnou často i první růžové brýle a objeví se nepříjemnosti, o kterých jsme dříve neměli ani potuchy. Můžeme říci, že spolu s novými technologiemi objevujeme i nové problémy. Stejně je to i s na první pohled dokonalými LCD TFT panely - ty na první pohled řeší všechny problémy monitorů, ale zároveň přinášejí problémy, které dříve neexistovaly: malé pozorovací úhly, zpoždění a emulaci barev. Tyto problémy se řeší různými cestami - každá má své výhody a nevýhody. Tento článek se zaměřuje na jednotlivé typy panelů: TN, IPS a MVA / PVA a popisuje jejich silné a slabé stránky...

Reklama
Při výběru plochého panelu se nenechejte zmást "nadopovanými parametry", které uvádějí výrobci. Obecně platí, že každý panel má své silné i slabé stránky. Pochopitelně je také výhodné kupovat panely poslední generace - nákupům z druhé ruky se vyhněte. Zkusme si zájemce o plochý panel rozdělit do několika skupin:

Kancelářská práce

Tady vyhoví prakticky jakýkoliv panel s dobou odezvy rovnou nebo kratší než 25ms. Pomalejší (30, 35ms) panely jsou výprodejové a i při skrolování tabulky v Excelu dokážou obraz nepříjemně mlžit. Prezentace (předvádění klientovi) klade na panely poněkud odlišné požadavky - nutné jsou dobré pozorovací úhly a vysoký kontrast - tady excelují panely PVA a MVA (19 - 20"). Grafici by se měli poohlédnout po panelech S-IPS (může vadit výraznější pixelizace), případně po MVA / PVA. Profesionálové budou vždy požadovat 10-bit gamma korekci, případně možnost kalibrace barev.

Kombinované použití - kancelářské aplikace, občas hry

Zde záleží na prioritách. Poměrně univerzální jsou rychlejší panely PVA a MVA, panely S-IPS mají lepší barvy, ale jsou mírně pomalejší. V obou případech jsou výborné pozorovací úhly a není problém provozovat tyto panely v pootočeném stavu. Univerzální jsou také 16ms "klasické" panely TN. Platí, že čím rychlejší jsou TN panely, tím mají horší podání barev a užší pozorovací úhly.

Domácí použití - hráči

Zde ve většině případů vyhoví TN panely - především 16 a 12ms typy. Náruživí hráči by měli sáhnout po 8ms TN panelech, nebo, což je lepší, zůstat v extremním případě u klasických CRT monitorů. U rychlých panelů ve většině případů horší rendering barev (často 6bitů na barvu RGB) ani malé pozorovací úhly nevadí, zapomeňte však na náročnější editaci fotografií.

Jak od sebe jednotlivé panely odlišíme?

Nikdy nedejte na živé barevné fotografie, které se běžně při posuzování panelů předvádějí - většinou vypadají dobře na všech typech panelů a o kvalitě obrazu vám příliš neřeknou.

Nejdříve si stáhněte / zobrazte velké verze těchto obrázků (pro zjištění pozorovacích úhlů):

Průvodce plochými panely: TN, IPS, MVA, který je lepší?
i Zdroj: PCTuning.cz

duha je ke stažení

Průvodce plochými panely: TN, IPS, MVA, který je lepší?
i Zdroj: PCTuning.cz

tělová barva je ke stažení

Průvodce plochými panely: TN, IPS, MVA, který je lepší?
i Zdroj: PCTuning.cz

kulečníková zeleň je ke stažení

Průvodce plochými panely: TN, IPS, MVA, který je lepší?
i Zdroj: PCTuning.cz

šedý klín je ke stažení

Stačí nejdříve pohnout hlavou doprava a doleva a zjistíte jak je na tom panel s pozorovacími úhly. Pokud duha při pohybu hlavou výrazně pulzuje (duhové oko mrká) a jednotné barevné plochy (tělová a zelená) mění na krajích panelu odstín a jas (jinak se chová vertikální a jinak horizontální rovina), nebude to s podáním barev a pozorovacímu úhly nijak skvělé - v tomto případě se téměř jistě bude jednat o panel typu TN.

U panelů typu S-IPS při pohledu na tmavé oblasti šedého klínu můžete pozorovat nepatrně namodralý nádech. Pokud místnost zatemníte, uvidíte, že černou barvou mírně prosvítá "zbytkové" světlo. Podání barev a čistota šedého klínu bývá u matric S-IPS velmi dobré.

Panely typu PVA a MVA jsou v zobrazení barev pouze nepatrně horší (změny barev jsou malé). Typickým znakem moderních panelů PVA je vynikající a zcela tmavá černá barva. Panely PVA jsou také vhodné pro "pivot" (natáčení) - vertikální i horizontální rovina je stejná...

Jednoduchý test Response time (doby odezvy)

Našli jsme malý soubor firmy Benq pro jednoduché posouzení doby odezvy:

Průvodce plochými panely: TN, IPS, MVA, který je lepší?
i Zdroj: PCTuning.cz

Stáhněte si dvě barevné verze: verze1, a verze2. Po spuštění souboru vám po obrazovce bude skákat barevný zajíc s vajíčkem. Možná budete překvapení, ale tento test zvládne většina rychlých TFT panelů (papírově 12-10-8ms) - včetně rychlejších panelů PVA a MVA. Panely, které zde výrazně "mlží", nejsou vhodné ani pro akční hry ani pro rychlé video.

Hlavním problémem jsou však tmavé odstíny - zde je nejlepší si dát jedno kolečko UT2004 v podzemí... Pokud budete hodně přísní, vrátíte se k monitoru.

Přeji Vám při výběru LCD panelu šťastnou ruku - ať si vsadíte na ty parametry, které jsou pro vás důležité. Snad jsem vám do této problematiky vnesl trochu světla...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama