pruvodce-plochymi-panely-tn-ips-mva-ktery-je-lepsi
Monitory Článek Průvodce plochými panely: TN, IPS, MVA, který je lepší?

Průvodce plochými panely: TN, IPS, MVA, který je lepší? | Kapitola 6

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

16. 5. 2005 00:00 99

Seznam kapitol

1. Stín v LCD ráji... 2. Trocha teorie 3. TN+film - princip 4. IPS a S-IPS - princip
5. MVA a PVA - princip 6. Poznámka k technologii Pivot 7. Závěr a testovací obrazce

Nástup každé nové technologie před sebou obvykle nejdříve hrne vlnu nekritických obdivovatelů. Jakmile se novinka skutečně rozšíří, spadnou často i první růžové brýle a objeví se nepříjemnosti, o kterých jsme dříve neměli ani potuchy. Můžeme říci, že spolu s novými technologiemi objevujeme i nové problémy. Stejně je to i s na první pohled dokonalými LCD TFT panely - ty na první pohled řeší všechny problémy monitorů, ale zároveň přinášejí problémy, které dříve neexistovaly: malé pozorovací úhly, zpoždění a emulaci barev. Tyto problémy se řeší různými cestami - každá má své výhody a nevýhody. Tento článek se zaměřuje na jednotlivé typy panelů: TN, IPS a MVA / PVA a popisuje jejich silné a slabé stránky...

Reklama
Průvodce plochými panely: TN, IPS, MVA, který je lepší?
i Zdroj: PCTuning.cz

Je zvláštní, jakou oblibu mají natáčecí panely založené na technologii TN, a jak málo jich může v tomto režimu skutečně pracovat. Nápad změnit (přehodit) osy a provozovat panel na výšku (v režimu: stránka A4 "nastojato") je jistě vynikající, mnohé panely mají dokonce stojany, kdy je pootočení panelu otázkou 2-3 vteřin. Také otočení obrazu v ovladačích grafických karet ATi i nVidia je dnes dětský snadné (nemusíte kupovat speciální software):

Průvodce plochými panely: TN, IPS, MVA, který je lepší?
i Zdroj: PCTuning.cz

natočení obrazu, verze ATi (povětšinou Radeony)...

Průvodce plochými panely: TN, IPS, MVA, který je lepší?
i Zdroj: PCTuning.cz

totéž v podání nVidie (grafiky GeForce)

Problém je ale typický pro dnešní dobu - mnohé TN panely by rády pracovaly pootočené - problém je, že většinou na to nemají. Po přetočení (které vede ke změně vertikální a horizontální roviny) dojde, především u levnějších TN matric, k rapidnímu zhoršení pozorovacích úhlů. Z relativně plnohodnotného TN panelu se po otočení stává pouhý náhledový monitor.

Obecně lze pro "pootočený" režim doporučit zejména panely MVA a PVA, na druhém místě S-IPS a teprve potom pak panely TN.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama