pruvodce-plochymi-panely-tn-ips-mva-ktery-je-lepsi
Monitory Článek Průvodce plochými panely: TN, IPS, MVA, který je lepší?

Průvodce plochými panely: TN, IPS, MVA, který je lepší? | Kapitola 4

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

16. 5. 2005 00:00 99

Seznam kapitol

1. Stín v LCD ráji... 2. Trocha teorie 3. TN+film - princip 4. IPS a S-IPS - princip
5. MVA a PVA - princip 6. Poznámka k technologii Pivot 7. Závěr a testovací obrazce

Nástup každé nové technologie před sebou obvykle nejdříve hrne vlnu nekritických obdivovatelů. Jakmile se novinka skutečně rozšíří, spadnou často i první růžové brýle a objeví se nepříjemnosti, o kterých jsme dříve neměli ani potuchy. Můžeme říci, že spolu s novými technologiemi objevujeme i nové problémy. Stejně je to i s na první pohled dokonalými LCD TFT panely - ty na první pohled řeší všechny problémy monitorů, ale zároveň přinášejí problémy, které dříve neexistovaly: malé pozorovací úhly, zpoždění a emulaci barev. Tyto problémy se řeší různými cestami - každá má své výhody a nevýhody. Tento článek se zaměřuje na jednotlivé typy panelů: TN, IPS a MVA / PVA a popisuje jejich silné a slabé stránky...

Reklama
Technologie IPS byla původně vyvinuta firmou Hitachi aby pomohla vyřešit dva největší problémy TN matric - malé pozorovací úhly a špatné podání barev. IPS značí In-Plane Switching (přepínání v ploše), což naznačuje, že elektrody se nacházejí ve stejné (v tomto případě základní) rovině.

Průvodce plochými panely: TN, IPS, MVA, který je lepší?
i Zdroj: PCTuning.cz

U těchto panelů jsou molekuly tekutých krystalů vyrovnané souběžně se základní rovinou. V základním (vypnutém) stavu panel nepropouští světlo, po přivedení napětí se LC krystaly pootočí až o 90 stupňů. Oba krajní stavy jsou tedy mnohem přesnější a lépe definované. Panely IPS proto vynikají věrnými barvami a širokými pozorovacími úhly. Jelikož elektrody jsou umístěné v jedné (spodní) rovině, zabírají více prostoru než u panelů typu TN nebo MVA, dalším problémem je slabší elektrostatické pole na okrajích buněk, kde se část krystalů plně neotáčí - to ve výsledku způsobuje nižší jas a kontrast těchto panelů (je na úrovní panelů typu TN). U panelů IPS zůstává poškozený bod tmavý.

IPS a S-IPS - charakteristika

Původní pomalá (50-60ms) technologie IPS prošla dalším zdokonalováním - nejznámější je asi řada S-IPS (Super IPS) za kterým stojí společný podnik LG.Philips LCD. Díky tomu se původní velice drahé IPS 19" a 20" panely zařadily cenově pouze mírně výše než obdobné TN modely.

Dnešní S-IPS panely vynikají výborným podáním barev, které je možno srovnat se špičkovými klasickými monitory. Také pozorovací úhly patří mezi nejlepší - při změně úhlu pohledu navíc prakticky nedochází ke změně odstínu barev - tak jak to známe z panelů TN (kdy bílá barva při pohledu z boku žloutne a tmavší odstíny šednou). Většina plochých panelů určených pro grafiky je založená právě na technologii S-IPS, počínaje relativně přístupnými modely až po np. špičkovou řadu EIZO ColorEdge nebo NEC SpectraView s HW kalibrací barev.

Průvodce plochými panely: TN, IPS, MVA, který je lepší?
i Zdroj: PCTuning.cz

NEC 1980SXi s technologií Super-IPS patří mezi vyšší střední třídu...

Obecným problémem IPS je poměrně nízký kontrast (ve skutečnosti je asi 200-400:1), kdy díky plošné konstrukci elektrod není možné dosáhnout dokonale černé barvy. Za denního světla to prakticky nevadí, pokud budete pracovat v zatemněné místnosti, jistě si všimnete, že přes černé plochy prosvítá trochu "zbytkového" světla. Specifickou vlastností panelů S-IPS je, že při pohledu z boku mají tmavé a černé plochy mírně viditelný modrofialový nádech. Pokud nebudete vědět o jaký panel se jedná (PVA nebo IPS), zobrazte si černou barvu a podívejte se na panel ze strany - pokud uvidíte modravé tóny, jedná se o IPS.

Poznámka: Díky své struktuře mají jednotlivé pixely panelů IPS mezi sebou relativně větší mezery (body jsou zblízka poměrně dobře vidět). Ze začátku může obraz připadat trochu pixelový.

Jak jsme zmínili dříve, díky cenové a tak trochu unfair parametrové válce byly panely IPS prakticky vytlačené z oblasti 17" panelů, naštěstí ceny základních 19" S-IPS nejsou vůbec astronomické a můžete zkusit panely jako LG 1930B, nebo NEC 1970NX...

IPS (současná generace)

Klady:Zápory:
  • kvalitní podání barev,
  • dobré pozorovací úhly,
  • pouze průměrná rychlost,
  • průměrný kontrast
IPS - typické (skutečné) parametry:
  • pozorovací úhly: ~ 165H, 165V (modrý nádech)
  • kontrast ~ 300:1
  • odezva ~ 20 - 60ms
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama