Radeony RX 5700 a 5700 XT a Radeon DNA detailněji
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Radeony RX 5700 a 5700 XT a Radeon DNA detailněji

Radeony RX 5700 a 5700 XT a Radeon DNA detailněji

Adam Vágner

Adam Vágner

11. 6. 2019 18:00 79

Seznam kapitol

1. RDNA – Radeon DNA 2. První Radeony z řady RX 5000 3. Radeon RX 5700 XT a 5700 XT 50th Anniversary Ed. 4. Radeon RX 5700 a srovnání se staršími modely 5. Náhled na výkon 6. Vylepšení obrazu

AMD v noci na E3 sdělilo hromadu nových informací k připravovaným Radeonům RX 5700 a 5700 XT s novou architekturou RDNA a novými 7nm grafickými čipy s kódovým značením Navi a podělilo se s námi nejen o detailní parametry karet a ceny, ale i o srovnání výkonu s konkurenčními GeForce RTX 2060 a RTX 2070.

Reklama

AMD dnes v noci představilo nový špičkový model Ryzenu třetí generace, nás ale spíše zajímala další novinka, ke které jsme se měli dozvědět mnohem víc než na nedávném Computexu. Moc mě netěší, že půjde místy o převyprávěnou prezentaci a marketingové materiály, ve kterých je víc nadšených frází než praktických informací. AMD dnes ještě dalo k dispozici odkaz na press kit, kde je hromada dalších věcí, které na noční prezentaci nezazněly (ale řada z nich bez bližšího vysvětlení), neměl jsem ještě čas všechno poctivě nakoukat, napsat (a zkontrolovat), proklepat a dohledat další info, takže zkusím ještě něco málo doplnit a opravit za pochodu.

Nová architektura RDNA

RDNA je architektura herních grafických čipů, která bude fungovat na PC, konzolích, na cloudu i v mobilním segmentu. První generace čipů, která ji využívá, dostala kódové značení Navi.

Radeony RX 5700 a 5700 XT a Radeon DNA detailněji
i Zdroj: PCTuning.cz

Navi – nová rodina čipů, která má pohánět budoucnost hraní, má být začátek velkého posunu ve hrách. Má být využitelné v ohromném množství nasazení. Prvním z oznámených produktů byla nová generace konzolí Sony Playstation, která má využívat semi-custom čipy s GPU Navi a produkty Zen, Microsoft zase představil projekt Scarlett – konzoli, která „nebude jenom další konzolí.“ Scarlett už má podporovat rozlišení 8K, 120Hz obnovovací frekvenci (ale stěží zároveň), hardwarově akcelerovaný next-gen ray tracing, novou generaci SSD s až čtyřicetinásobným výkonem proti těm stávajícím, prostě bude to slovy jednoho z nadšenců na videu ta „dosud nejvíc pohlcující konzolová zkušenost“.

Ale trochu vážněji, souběžně s povídáním o chystané konzoli Microsoft a ukázek z her v předchozím videu předvedl Microsoft třeba připravovaný MS Flight Simulator, který vypadá v některých chvílich na ukázce opravdu úžasně.

U produktů pro PC má přijít řada „speciálních novinek“. První z nich je zcela nová 7nm RDNA architektura. Radeon DNA má být jiná než GCN. Navi je cílená na gaming – výkon, odezvu, rychlejší takty, vyšší herní výkon, nižší spotřebu, a jde o první kartu s podporou PCI Express 4.0.

RDNA je architektura, která má podle vyjádření Lisy Su pohánět herní Radeony v příští dekádě. RDNA má být od základnu znova postavená, má zcela nový design výpočetních jednotek. AMD se je prý snažilo optimalizovat pro budoucnost hraní a zaměřilo se na zvýšení efektivity a navýšení počtu instrukcí, které lze vykonat během jednoho taktu. AMD mluví o streamlined (zjednodušené) pipeline, která je optimalizovaná pro dosažení vyššího výkonu na takt a vyšších taktů. Díky tomu došlo k 1,25násobnému nárůstu výkonu na takt oproti RX Vega64

Radeony RX 5700 a 5700 XT a Radeon DNA detailněji
i Zdroj: PCTuning.cz

Ve spojení s novým výrobním procesem se zároveň povedlo snížit spotřebu. V kombinaci s vyšším výkonem na takt se pak měl celkově zvýšit poměr výkon/watt více než 1,5×. RDNA má nabídnout výpočetní výkon, který umožní „poskytnout vzrušující a pohlcující hraní vylepšením explozí, fyziky, efektů nasvícení a dalších při plynulé vysoké snímkové frekvenci.“

Radeony RX 5700 a 5700 XT a Radeon DNA detailněji
i Zdroj: PCTuning.cz

Naví má i novou víceúrovňovou hierarchii cache, která má zlepšit odezvu ve hrách, snížit zpoždění (latenci), dosáhnout vyšší propustnosti, nižší spotřeby, zkrátka umožnit víc.

Zlepšení vypadá skoro až zázračně, ale nemálo výkonu karty získají už jen díky použití pamětí s až dvojnásobnou propustností oproti starším RX 570 a RX 580 (a zatímco Nvidia využívala u Pascalů i rychlejší GDDR5X, AMD tuto „půlgeneraci“ pamětí vynechalo).

Radeony RX 5700 a 5700 XT a Radeon DNA detailněji
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama