Reální geekové versus „reální geekové“
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Reální geekové versus „reální geekové“

Reální geekové versus „reální geekové“ | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

26. 12. 2015 03:00 26

Seznam kapitol

1. Noví geekové 2. Praví Geekové tělem i duší 3. Geek in extremis 4. #REHASH 5. Sociální stoky plné ... 6. Na Star Wars s třičkem Fatty Pillowa

Nevím, jestli je to seriálem The Big Bang Theory, ale moderní geekové se dost liší od generace geeků mého mládí. Kdysi si stavěli doma počítače, konstruovali si vlastní roboty, psali svoje operační systémy... Dnes si koupí tričko, srandovní čepici, energy drink a jdou si se smartphonem ovládaným dronem hrát do kavárny. Být dnes geekem je mnohem jednodušší a více trendy.

Reklama

Na matfyzu jsem rovněž narazil na celou řadu geeků, spousta z nichž byli ti nejchytřejší lidi, které jsem viděl – a řada z nich patřila mezi úplné asociály a magory. Už na začátku 90. let se mezi nimi objevovali hráči, kteří hráli špičkově hry, nezřídka velmi extrémním způsobem. Nepochybuji, že kdyby se jejich herní seance nahrávaly na video, mnozí z nich by dnes patřili mezi letsplayerské špičky. Jiní se věnovali špičkovému programování a mnozí z nich jsou dnes velmi úspěšní v IT. Někteří tehdejší geekové dnes patří i mezi světové vědecké špičky. Třeba takový Luboš Motl – to byste nevěřili, jaký to byl mezi studenty exot díky své posedlosti teorií strun.

Reální geekové versus „reální geekové“
i Zdroj: PCTuning.cz


"" by Jan Rybář -
http://ekolist.cz/cz/publicistika/rozhovory/lubos-motl-klimaticka-zmena-svet-neohrozuje-alarmiste-ano.
Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikipedia.

I dnes najdeme velmi chytré a talentované geeky, kteří se věnují vynalézání, vývoji a nebo hraní na pokročilé úrovni. Někteří z nich se věnují i hraní, opět na hodně pokročilé úrovni – napadá mě třeba člověk s přezdívkou pi314159265358978, který v Minecraftu staví pokročilé konstrukce z pístů, redstone a podobně. Řada z nich je hodně za úrovní schopností běžného středoškoláka a mnoho konstrukcí, které jsou na internetu k vidění, jsou na hraně geniality.

Dnešní moderní geek, na kterého narazíte v kavárně či specializovaném podniku, je jiný a jde spíš o svérázný poddruh hipstera, kterému přišlo běžné hipsterství už nudné. Setkal jsem se s celou řadou podobných týpků – za vrchol geekovství považují drona Star Wars BB8 ovládaného přes iPhone, s kterým se předvádějí v podniku, kam chodí teenagerky, případně těsně postteenagerky – a mají na sobě nějaké vychytané tričko z Real Geek. Za docela charakteristické přitom považuji to, že nosí trička, které jejich intelektulismus a technické vzdělání usazují zhruba do té roviny, že se docela vyznají v českých youtuberech, což je pro ně tak nějak vrcholem geekovství.

Reální geekové versus „reální geekové“
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama