Reální geekové versus „reální geekové“
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Reální geekové versus „reální geekové“

Reální geekové versus „reální geekové“ | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

26. 12. 2015 03:00 26

Seznam kapitol

1. Noví geekové 2. Praví Geekové tělem i duší 3. Geek in extremis 4. #REHASH 5. Sociální stoky plné ... 6. Na Star Wars s třičkem Fatty Pillowa

Nevím, jestli je to seriálem The Big Bang Theory, ale moderní geekové se dost liší od generace geeků mého mládí. Kdysi si stavěli doma počítače, konstruovali si vlastní roboty, psali svoje operační systémy... Dnes si koupí tričko, srandovní čepici, energy drink a jdou si se smartphonem ovládaným dronem hrát do kavárny. Být dnes geekem je mnohem jednodušší a více trendy.

Reklama

Nebudu si tady honit triko o tom, jak je starší generace chytřejší a vnímavější, ostatně jsem sám ve svém zájmu o historii počítačových technologií jen nedávno dospěl před rok 1969 a celá éra 1945-1969 je pro mě dosti kryptická. (Západní odborné literatury z té doby se u nás zachovalo pohříchu málo a i socialistické časopisy a knihy jsou už mírně prolikvidované.) Základní rozdíl ale vidím v tom, že nějak ubylo lidí, kteří mimo to, že chodí na youtuberské akce, se taky aktivně zabývají konstrukcí a programováním. Ostatně většina youtuberské tvorby je poměrně mělká a založená na kopírování, takže na epizodě #REHASH ze South Parku (série 18, epizoda 9) vážně něco je.

Reální geekové versus „reální geekové“
i Zdroj: PCTuning.cz

Rehash, tedy přežvýkání toho, co někde někdo našel, je jeden z doprovodných syndromů Google Bubble, o které jsem psal už dříve. Více než kdy jindy platí, že facebookovský News Feed je především neuvěřitelný proud neinformace. Rodinný obsah, reposty repostů politických prohlášení, vtipy, satira, reklamy, kuriozity, podivnosti – neříkejte mi, že se Facebook nemění na Impérium bulváru. Pokud chcete zajímavý obsah, musíte si ho sami vyhledat, nikdo ho za vás nenalinkuje a nenajde. Dnes už je situace tak kritická, že v podstatě u všeho si musíte ověřovat věrohodnost zdrojů, reliabilita toho, co vám přinese Facebook, je tragická.

Reální geekové versus „reální geekové“
i Zdroj: PCTuning.cz

Nicméně pro „reálné geeky“ je to podle všeho primární informační médium – a pokud můžeme věřit výborné přednášce Henryho Blodgeta o budoucnosti digitálních médií, všechno se v budoucnosti jenom zhorší. Sociální sítě se podle něj stanou nejen primárním informačním zdrojem, ale místem, kde bude docházet vůbec k největší interakci mezi nejmladší generací a digitálním obsahem vůbec.

Pokud se chcete podívat v klidu na slidy, na Business Insideru najdete i je.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama