Recenze ASUS ROG Harpe Ace AimLab Edition: Myš vskutku laboratorní
i Zdroj: pctuning.cz
Herní příslušenství Recenze Recenze ASUS ROG Harpe Ace AimLab Edition: Myš vskutku laboratorní

Recenze ASUS ROG Harpe Ace AimLab Edition: Myš vskutku laboratorní

Michal Maňák

Michal Maňák

10. 5. 2023 17:00 10

Seznam kapitol

1. Design, ergonomie 2. Software Aim Lab 3. Testy snímače 4. Armoury Crate, zhodnocení

Malá myška mrška od Asusu vypadá nenápadně, ale u cenovky přes dva a půl tisíce se zarazíte. V tom něco musí být! Je to přesnost? Funkce navíc? Co dělá z Harpe Ace herní myš pro náročné? A co můžete vy udělat vy proto, abyste vysoké nároky uplatnili?

Reklama

Možná jste si zvykli, že herní myši září na kilometry daleko, mají přinejmenším deset tlačítek a na jejich balení se to hemží draky, vojáky nebo alespoň nějakým tím sci-fi abstraktním motivem. To celé je opepřené šťavnatou cenovkou, ale vnitřnosti takového hlodavce jsou pořád stejné. Pokud trpíte podobnými předsudky, zbavte se jich.

Harpe Ace totiž na venek vypadá jako myš, kterou dostanete za tři stovky ke studentskému notebooku, aby si prodejce mohl odškrtnout povinný zájem o zákazníka. Černé, plastové tělo, na něm standardní tlačítka, zarazíte se snad jen na tom, že klávesy vpřed a zpět jsou atypicky v kontrastních odstínech.

myš Harpe Ace není zrovna fotogenická, ale má jiné výhody
i Zdroj: pctuning.cz
myš Harpe Ace není zrovna fotogenická, ale má jiné výhody

Pokud se ale podíváte podrobněji, zjistíte, že ne všechno je tak tradiční, klasické a běžné. Boky myši jsou například jemně vroubkované, aby neklouzaly. Že jste zvyklí na gumové vlnky, perforované mřížky a opěrky pro palec? Asus nic z toho tentokrát nenabídnul, ale zjistil jsem, že se myš dobře drží i tak. Vroubkování se navíc snadno čistí a pod prsty neklouže.

Podobně přistoupil výrobce i k ergonomii. Nepustil se do extravagantních kreací, zvolil obouruční tvarování, byť boční tlačítka asi budou leváci mačkat těžce. Při prvním podržení po přechodu z ergonomické myši se vám zdá, že Harpe otáčí ruku doleva podél osy procházející předloktím, ale po pár minutách si na nějaké pnutí ani nevzpomenete.

Zato si všimnete jiné vlastnosti. Harpe Ace je lehoučká jak pírko. Coby nezkušený recenzent jsem už v minulosti prohlásil o některých periferiích, že mě překvapila jejich minimální hmotnost, abych vzápětí dostal do rukou hardware, který dokázal ještě odlehčit. Asus tak činí i bez děrování, takže i ti, co se nemají rádi s mýdlem a vodou, nebudou muset myš používat jako nádobu pro pěstování mikrobiologických kultur podobně jako u SteelSeries Aerox.

Čištění ale rozhodně doporučuji, protože při něm objevíte pár zajímavých detailů, které příliš běžné nejsou. Nemám tím na mysli ani vybrání pro USB dongle pro bezdrátové připojení, ani USB-C, kterým se myš živí či připojuje k počítači kabelem. Dokonce ani kluzné plošky nejsou něco, co by vyčnívalo, byť po stole jezdí jemně a plynule.

To, co se mi ve své jednoduchosti zalíbilo, je tlačítko pro změnu DPI na břiše myši. Je malé, nenápadné, ale vhodně umístěné tak, aby bylo k dispozici, když je třeba, a nehrozilo jeho zneužití tehdy, kdy to není na místě. Nikdy jsem ve hrách nepoužíval přepínání rozlišení myši, vždycky jsem měl dojem, že si navolím přesně ten režim, který nechci. U tohoto hlodavce něco takového nehrozí.

Jistě, něco takového by se dalo řešit softwarově, přepínání DPI v obsluhujícím prográmku dělá kde kdo, ale pokud preferujete na každou hru trošku jiné nastavení, je tlačítko rychlejší. Nebál bych se říci, že je ekvivalentem ovládání klimatizace v autě prostřednictvím tlačítek. I ten dotykový displej infotainmentu může fungovat, ale komfortu mechanické odezvy se nevyrovná.

Jak je patrné, Asus ROG Harpe Ace je totálně minimalistickým modelem. Nenajdete v balení žádná závažíčka, nemáte je ani kam vkládat. Stejně tak nedošlo na kolečko se setrvačníkem, ani jakékoli klávesy navíc. Opět je to dané zaměřením myši, které by se dalo shrnout do zkratky FPS. Možná TPS, když na to přijde :-)

Zkrátka se počítá, že se spoluhráči budete mluvit průběžně a nikoli přes push-to-talk tlačítko, a s nepřáteli se bavit nebudete vůbec, maximálně s nimi bude promlouvat váš samopal, raketomet, či jiný nástroj rychlé eliminace.

Technické specifikace

Parametry

Rozměry127,5 × 63,7 × 39,6 mm
Hmotnost54 g
PřipojeníBluetooth / ROG SpeedNova-+ / USB-C kabel, 2 m
Polling rate1000 Hz
PodsvíceníRGB podsvícení kolečka
SenzorROG AimPoint (derivát PixArt 3399)
DPI100-36 000
Akcelerace50 G
Kolečkobez setrvačníku, bez naklápění, mačkací
Počet tlačítek5
Další vlastnostiArmoury Crate software, mechanické spínače ROG 70M
Cena2 699 Kč
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama