Recenze ASUS ROG Harpe Ace AimLab Edition: Myš vskutku laboratorní
i Zdroj: pctuning.cz
Herní příslušenství Recenze Recenze ASUS ROG Harpe Ace AimLab Edition: Myš vskutku laboratorní

Recenze ASUS ROG Harpe Ace AimLab Edition: Myš vskutku laboratorní | Kapitola 2

Michal Maňák

Michal Maňák

10. 5. 2023 17:00 10

Seznam kapitol

1. Design, ergonomie 2. Software Aim Lab 3. Testy snímače 4. Armoury Crate, zhodnocení

Malá myška mrška od Asusu vypadá nenápadně, ale u cenovky přes dva a půl tisíce se zarazíte. V tom něco musí být! Je to přesnost? Funkce navíc? Co dělá z Harpe Ace herní myš pro náročné? A co můžete vy udělat vy proto, abyste vysoké nároky uplatnili?

Reklama

Trénink v Aim Lab dělá mistra

Jistě jste si všimli, že na krabici i myši samotné se píše Aim Lab Edition. Co to znamená? Že Asus myšku trénoval na aplikaci Aim Lab, jejímž prostřednictvím byste z ní měli dostat maximum.

Představte si, že jste laik a dostane se vám do ruky hardware s bohatými možnostmi nastavení. Půlku jejich rozsahu sotva dokážete přeložit do rodného jazyka, druhou půlku zvládnete nastavit přibližně, ale nedokážete doměřit či vypozorovat, jak se jednotlivé volby ovlivňují a jak se vám hraje nejlépe. Ve hře nastavíte střední citlivost, podíváte se doleva, doprava, zvýšíte citlivost a uberete ji, když se na cuknutí myši otočíte o víc, než 180°, nebo se jednoduše nevejdete na stůl. Aim Lab by vám měl umožnit poznat, co vaše ruka dělá, jak na to reaguje myš, a jak to vzájemně propojit k vaší maximální efektivnosti a úspěšnému lovu fragů.

Úvodní obrazovka Aim Lab umožňuje vybrat hru, na kterou chcete trénovat
i Zdroj: pctuning.cz
Úvodní obrazovka Aim Lab umožňuje vybrat hru, na kterou chcete trénovat

Aim Lab si můžete stáhnout zdarma na Steamu, na disku zabere cca 10 GB. Až uvidíte jeho grafiku, jistě pochopíte, proč ne víc. V této aplikaci ale nejde o ultrarealistickou grafiku a pokročilé efekty. Aim Lab slouží k tomu, abyste věděli, jak umíte přesně mířit a ještě vám to změří.

Určitě to není tak zábavné jako likvidovat teroristy coby cétéčko, ale pořád je to zábavnější než se snažit o nějaká abstraktní kreslení koleček a klikání na křížky. Myšlenka Aimlabu je vlastně zcela primitivní. Předhazuje vám střelecká cvičení, jako na živé střelnici. Konečně pochopíte, proč se trénuje reflexivní střelba, mířená střelba, střelba v pohybu a jiné disciplíny. A poznáte rovněž, jak je to těžké, pokud vás nechrání plot armor, god mode nebo oblíbený podvod spousty her, ve kterých platí „koho nevidím, ten mě nezastřelí“.

V Aim Labu sice umřít nemůžete, ale frustrace zažijete hromady a ještě si budete chtít přidat. V zásadě se měří dva atributy: přesnost a rychlost. Platí rovněž známá poučka z filmu Shooter: „Pomalu znamená přesně a přesně znamená rychle.“ Aim Lab mi opakovaně dával najevo, že nejsem ani rychlý, ani přesný. Na jeho omluvu, činil tak vědecky, skoro jsem si ani nepřipadal jako totální jelito.

Tréninkové mise jsou kratičké, jedno kolo se vejde do dvou minut, po kterém následuje statistika s vyhodnocením, případně shrnutí, kde vás bota tlačí nejvíc. V jednom kole se snažíte trefovat poletující velké míčky, v jiném se budete trefovat do malých balonků, další kolo zahrnuje i pohyb, kdy máte jen zlomek vteřiny na reakci, jiná úroveň je zase nácvikem kempování, kdy čekáte na místě a figuríny vám vbíhají před kolimátor. Olympijské střelbě na trap se podobá zase jiná úroveň, kde v malém okénku proti sobě běhají figuríny a vy se je snažíte zasáhnout. V mém případě ze 60 % marně.

Tím se plynule dostáváme k vyhodnocení. Jeho nedílnou součástí je procentuální přesnost a průměrná doba zásahu. Ze dvou čísel tak je okamžitě patrné, jestli střílíte jako Vilém Tell, nebo používáte spíše metodu „spray and pray“. Občas se k těmto metrikám dozvíte, v jaké zóně máte abnormální výsledky, např. že pravá polovina obrazu vykazuje nižší přesnost. Tyto rady se však brzy začnou opakovat, přidaná hodnota tak rychle klesne.

Tím ale využití Aim Labu nikterak netrpí. Jakmile poznáte různé disciplíny, odtušíte, která trénuje jakou schopnost. A jakmile zjistíte, že někde jste přesní, ale dlouho míříte, víte, co máte procvičovat.

Zabavit může i editor zbraní, pokud potřebujete trénovat na specifickou hru
i Zdroj: pctuning.cz
Zabavit může i editor zbraní, pokud potřebujete trénovat na specifickou hru

Celý koncept je zaměřený hlavně na kompetitivní využití, samotného poradenství od Aim Labu moc neuslyšíte, ale čísla vám řeknou přesně, jestli se zlepšujete. Pak už stačí jen měnit parametry myši, úchopu, postavení ruky a prstů, materiál podložky a zjistíte i nepatrné odchylky. Bohužel pro Asus ale Aim Lab není s myší nijak spojený. Integrace do názvu je v podstatě jen zviditelněním zajímavého programu, ale že byste si na Harpe Ace odemknuli třeba nadstandardní statistiky, které u jiného hlodavce nespatříte, to ne.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama