Recenze ASUS ROG Harpe Ace AimLab Edition: Myš vskutku laboratorní
i Zdroj: pctuning.cz
Herní příslušenství Recenze Recenze ASUS ROG Harpe Ace AimLab Edition: Myš vskutku laboratorní

Recenze ASUS ROG Harpe Ace AimLab Edition: Myš vskutku laboratorní | Kapitola 4

Michal Maňák

Michal Maňák

10. 5. 2023 17:00 10

Seznam kapitol

1. Design, ergonomie 2. Software Aim Lab 3. Testy snímače 4. Armoury Crate, zhodnocení

Malá myška mrška od Asusu vypadá nenápadně, ale u cenovky přes dva a půl tisíce se zarazíte. V tom něco musí být! Je to přesnost? Funkce navíc? Co dělá z Harpe Ace herní myš pro náročné? A co můžete vy udělat vy proto, abyste vysoké nároky uplatnili?

Reklama

Armoury Crate

Asus ROG Harpe Ace Aim Lab edition je první myš výrobce, kterou testuji. Proto si nemohu odpustit popis všech zajímavých funkcí, které si její majitelé mohou nastavit v softwaru Armoury Crate.

Přiřazené funkcí tlačítkům je běžná funkce herních myší
i Zdroj: pctuning.cz
Přiřazené funkcí tlačítkům je běžná funkce herních myší

V sekci Výkon se nastavuje právě rozlišení a frekvence dotazování, ale najdete na ní i úpravu zrychlení a zpomalení. Pokud bych opět použil automobilovou analogii, tyto posuvníky slouží k nastavení, jak ostře má reagovat plynový pedál a jak jedovaté mají být brzdy.

Druhou položkou je přichycování k úhlu. Škaredou češtinu pominu, zamrzelo mě, že tato funkce jde jen zapnout či vypnout, plynulé nastavení chybí.

Co však nechybí, je ladění úhlů. Běžně, pokud myší pohnete do strany, nakreslíte vodorovnou čáru. Pokud ale ladění zapnete, můžete tuto čáru natočit v rozsahu 30° na obě strany. Pokud tedy potřebujete kompenzovat, že musíte mít podložku položenou kamsi bokem, máte možnost.

Záložka Kalibrace seskupuje věci, které jsem doposud rovněž nepotkal. Levá část se zaměřuje na kompatibilitu s podložkami od Asusu. Na výběr je 11 modelů a výchozí profil. Moc rád bych řekl, že toto nastavení má zásadní vliv, ale troufám si říct, že jako běžný smrtelník nemám šanci ho zaznamenat a ocenil bych spíš lidovější materiály, jako dřevo, plast, textil atd. Nicméně nemám republice hráčů za zlé, že se drží na své úrovni, kdo si chce pořídit opičku, musí mít na banány. Nebo zkusit ruční kalibraci.

Za zmínku stojí ještě nastavení vzdálenosti oddálení. Kdo kdy zažil myš, která byla citlivá příliš, ví, jak otravné je hledat kurzor na druhé půlce monitoru poté, co jste se pokusili myš o centimetr zvednout. Kutilové by možná zvolili opravu ve formě lepení papírků přes půlku senzoru, ale Harpe Ace se k takovým metodám snižovat nemusí.

Zhodnocení

Je hardware, který vypadá hodnotně a je hodnotný. Pak jsou produkty, které se vyvyšují a na pohled byste jim přisoudili vyšší cenu, než za jakou se skutečně prodávají. Asus ROG Harpe Ace je naprostým opakem. Vypadá jako šedá, respektive černá myš, která podle obrázků a vlastně ani parametrů ničím nezaujme. Přesto věřím, že si svou klientelu najde.

První argumentem je provedení, případně hmotnost. Myška je lehoučká, ani v horečkách nebudete mít dojem, že se s ní musíte přetlačovat. Klouže po stole či podložce jak na vzduchovém polštáři a až když ji vystřídáte za jinou, masivní myš, si uvědomíte, jaký je to rozdíl.

Recenze ASUS ROG Harpe Ace AimLab Edition: Myš vskutku laboratorní
i Zdroj: pctuning.cz

Druhým plusem je přesnost. Pokud mohu usuzovat z grafů a testů, dostal se Asus zatím nejdál, co jsem kdy dokázal změřit. Tam, kde konkurence ukázala „chlupaté“ čáry, Harpe jede poprvé a na čisto. Pokud takový rozdíl poznáte i v praxi, hádám, že jste našli žhavého kandidáta na své další polohovací zařízení.

Co už tak růžové není, je volba tlačítek. Změna DPI na břiše je užitečná, pro běžné použití nebo rychlou akci Harpu nic nechybí ani nepřebývá, čímž se minimalizuje počet ukliknutí, ale na pomalejší a komplexnější hry by nějaký ten button navíc už mohl chybět.

Úplně stranou pak stojí aplikace Aim Lab. Stáhnout si ji může kdokoli zdarma, žádná těsnější spolupráce s Asusem se nekoná. Ve výsledku jen slavná značka dělá reklamu pro druhý, méně slavný brand. Ničemu to nevadí, pro mě byl Aim Lab zajímavou zkušeností, kterou bych asi za jiných okolností nevyzkoušel. Takhle jí rád pár giga na disku přenechám a sem tam si budu dokazovat, že netrefím ani vrata stodoly zevnitř.

Sečteno podtrženo, Asus ROG Harpe Ace je myš konzervativních tvarů, vysoké přesnosti, úzké specializace a sebevědomé ceny.
 

ASUS ROG Harpe Ace Aim Lab Edition

Verdikt

Nedejte na první dojem! Harpe Ace sice vypadá tuctově, ale precizní senzorové vybavení, široká konektivita a bohaté možnosti přizpůsobení dělají z této myši kvalitní hardware pro náročné hráče FPS. Ani na fandy ostatních žánrů Asus nezapomněl, jen by mohli postrádat nějaké to tlačítko navíc. Extra přidanou hodnotou je minimální hmotnost, díky níž hlodavec běhá po podložce jak splašený.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Minimální hmotnost
Přesný snímač
Tři způsoby připojení
Tlačítko DPI na spodní straně
Softwarová nastavení
Cena
Podsvícené je jen kolečko
Levný vzhled
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama