Recenze myši MSI Clutch GM51: Jen pro opravdové střelce
i Zdroj: MSI
Herní příslušenství Recenze Recenze myši MSI Clutch GM51: Jen pro opravdové střelce

Recenze myši MSI Clutch GM51: Jen pro opravdové střelce | Kapitola 4

Michal Maňák

Michal Maňák

17. 3. 2023 07:30 14

Seznam kapitol

1. Obsah balení, parametry 2. Konstrukce a ergonomie 3. Testy snímače 4. Software 5. Zhodnocení

Štve vás nabíjení bezdrátových myší? Máte dojem, že vždycky v nejlepším jim dojde šťáva? Dejte jim šanci, existují takové, které vydrží dlouho. MSI Clutch GM51 by to splnit mohla, ale její klientela se bude pravděpodobně rekrutovat jen z řad majetných hráčů FPS akcí. Ostatní čeká dilema, kolik jsou ochotni investovat do technologií a kvality, kterou možná ani nevyužijí.

Reklama

Aplikace MSI Center

Nechápu módu si kvůli každé periferii něco instalovat. Pokud je to daň za to, že má myš diody, raději se jich vzdám. Bohužel MSI Center mi dal ochutnat všeho, co mi na podobných utilitkách vadí. Začíná to lákavě, nainstalujete si prográmek, abyste z novostí zářícího hardwaru vymáčkli ještě trochu víc.

Najednou zjistíte, že zase někam píšete svůj e-mail, vytváříte další jednorázový account nebo rovnou píšete do neznámého formuláře údaje ke svému Gmail účtu. A už se vám na disk tahá půl gigabytu něčeho, co vám umožní stahovat další rozšiřující funkce, které nevíte, zda využijete.

Základní obrazovka MSI Center je připravená na více kusů hardware, než jedinou myš.
i Zdroj: PCTuning.cz
Základní obrazovka MSI Center je připravená na více kusů hardware, než jedinou myš.

Do MSI Center jsem tak přidal modul Gaming Gear, do kterého si svůj hardware registrujete pomocí sériového čísla, System diagnosis, který vám po notné prodlevě řekne, jestli si máte vyčistit disk nebo uvolnit paměť a nakonec MSI Companion, který dovolí zobrazit jakýsi herní overlay. 

Pokud ale čekáte, že se Clutch rázem stal myší plnou nevídaných funkcí, nepotěším vás. Ovládací centrum slouží k tomu, aby vám sdělilo stav nabití myšky samotné a nastavení nemnoha jejích funkcí. Upravovat se dá víceméně to, co byste čekali.

Tlačítkům můžete přiřadit funkci kliknutí myší, multimediální klávesy, změnu DPI, makra, nebo tlačítka úplně vypnout. Zajímavější je vlastně jen část maker, která můžete v jednoduchém editoru rovnou nahrát a posléze zreprodukovat.

Snaha myš nekomplikovat se cení, možná proto zbylo MSI více prostoru pro nastavení snímače. Nemám na mysli definici DPI pro každý z pěti uložitelných kroků, stejně tak nastavení polling rate pokládám u gamingových myší v podstatě za standard.

Oceňuji místo toho nastavení tzv. lift-off distance. Český překlad mi nejde přes pysky, ale asi tušíte, co tato položka znamená: jak vysoko budete muset myš zvedat, aby přestala snímat povrch pod sebou. Zní to jako prkotina, ale až potkáte myš, která bude kurzorem hýbat ještě centimetr nad podložkou, pochopíte. Raději bych vám ale přál, abyste „dalekonosné“ myši ani nekupovali, jsou s nimi jen starosti.

Další sekce nastavení v MSI Center je věnovaná podsvícení, respektive jeho spouštění. Bezdrátová myš se musí starat o udržení energie, lze proto nastavit, kdy se diody vypnou či zda budou signalizovat docházející šťávu.

Samotné zbarvení podsvícení se upravuje ve vedlejší sekci nazvané Mystic Light. Zde je k mání sedm animací (pulzování, vlny, radar apod.), možnost LEDky úplně vypnout a volba namíchat si pro každou ze tří barevných zón vlastní vzorec blikání. Takto můžete postupně vytvořit až tři profily.

Ve stejné sekci se nachází i Game Sync a Ambient Link. Prakticky jsem tyto funkce otestovat nemohl, ale majitelům chytrého osvětlení, např. Philips Hue pravděpodobně nebudou cizí. Co umí? Představte si, že ve hře zapnete noční vidění a klávesnice se přepne do odstínů zelené. Při blízké explozi vám začne pokoj oranžově blikat a když vstoupíte do oblasti s jedovatým plynem, začne i podsvícení na periferiích dýchat nějakou pěkně jedovatou bravičkou.

Zlepší vám to zážitek ze hry? Za sebe soudím, že pokud máte LEDky jen na myši, ne, ale oceňuji snahu přijít s něčím neokoukaným. A třeba jednou budu vzpomínat, že MSI bylo průkopníkem technologií, které nás do her zapojí i jinými smysly, než očima a ušima.

Poslední oddíl se jmenuje MSI Speed Shift. Jednoduchý budík na něm umožňuje volit mezi spíše úsporným režimem, plným výkonem a kompromisem uprostřed. Tím, že myš nijak na rychlé vybíjení netrpí, nemusíte se bát nechat permanentně aktivovaný režim s nejpřesnějším snímáním. Zřejmě se bude jednat o kombinaci frekvence přenosu dat z myši do počítače, času po kterém se myška uspí a případně jak často kontroluje ve spícím režimu jestli už se zase nemá probudit. Nebo tak něco.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama