Recenze myši MSI Clutch GM51: Jen pro opravdové střelce
i Zdroj: MSI
Herní příslušenství Recenze Recenze myši MSI Clutch GM51: Jen pro opravdové střelce

Recenze myši MSI Clutch GM51: Jen pro opravdové střelce

Michal Maňák

Michal Maňák

17. 3. 2023 07:30 14

Seznam kapitol

1. Obsah balení, parametry 2. Konstrukce a ergonomie 3. Testy snímače 4. Software 5. Zhodnocení

Štve vás nabíjení bezdrátových myší? Máte dojem, že vždycky v nejlepším jim dojde šťáva? Dejte jim šanci, existují takové, které vydrží dlouho. MSI Clutch GM51 by to splnit mohla, ale její klientela se bude pravděpodobně rekrutovat jen z řad majetných hráčů FPS akcí. Ostatní čeká dilema, kolik jsou ochotni investovat do technologií a kvality, kterou možná ani nevyužijí.

Reklama

Nerad bych se opakoval, ale k většině testovaného hardware přistupuji s předsudky. Těžko se jim brání, ale snad mi to nebrání je během recenze přehodnotit. Někdy se tak stane, jindy se očekávání potvrdí. Tentokrát došlo na test averze vůči bezdrátovým myším.

Vždycky jsem si myslel, že jim v nejprekérnější situaci dojde energie, tužkové baterky budou vyprodané kilometry daleko a zařízení samotné má smysl leda v kombinaci s notebookem na cestách. Když mi dorazila nabídka k MSI Clutch GM51, přistupoval jsem k tomu stylem: „Ok, uvidíme, třeba budu mile překvapený.“ Ne, tentokrát to happy endem plným tryskajícího nadšení neskončí, ale kategorické odmítnutí nečekejte. Tenhle myšák má něco do sebe, jen se musíte trefit do jeho specializace.
 

Obsah balení

Když si koupíte normální myš, čekáte, že si bude v krabičce hovět na stohu papíru a dostanete k ní maximálně kabel, pokud není napevno přirostlý k myší p…apule. U myši bezdrátové byste možná čekali nějaký ten miniaturní dongle do USB, který se v těle notebooku schová a navěky schovaný zůstane.

Nikoli však v případě GM51. Není žádný drobeček, nemusí tedy soutěžit o ušetřené gramy, což se projevuje už na samotné krabičce, balené do luxusní matrjošky. Z vnějšího přebalu vytáhnete jednoduchou, leč vkusnou černou krabičku jak na hodinky. V té najdete pěnovou výstelku s výřezy přesně podle potřeby, jen v nich nebude ležet žádný chronograf, nýbrž myš, stojánek a kabel.

Obsah balení MSI Clutch GM51
i Zdroj: PCTuning.cz
Obsah balení MSI Clutch GM51

Tvary myši si probereme v jiné kapitole, zastavme se nejprv u stojánku, jelikož ovlivňuje značnou část vlastností myši Clutch. Právě do něj by se měl zapojovat dvoumetrový kabel USB-C/USB-A. Ještě podstatnější je, že při bližším průzkumu v něm najdete i vstup pro velké USB.

Tušíte, kam tím mířím? Pokud chcete myš používat bezdrátově, přicvaknete kabel i dongle ke stojánku. Nabíjení pak bude probíhat při položení myši na stojánek. Je-li myš vybitá a není čas na její zaparkování nebo preferujete kabelové propojení, stačí kabel z počítače odvést rovnou do myši.

Neostrouhají ani ti, kdo si bezdrátová polohovací zařízení pořizují proto, aby se kabelům vyhnuli úplně – dongle můžete vrazit rovnou do USB-A ve vašem počítači. Pokud byste se i tomu chtěli vyhnout, lze myš připojit i rozhraním Bluetooth. Pak ale pozor, jste omezeni na 125Hz polling rate, což je limit Bluetooth.  Kabel pak slouží jen pro nabíjení myši, tužkové baterie do ní zasunout nemůžete.

K celému variabilnímu systému bych měl víceméně jedinou výtku: kabel se připojuje těžko jak k myši, tak ke stojánku. V obou případech je konektor na konci tunelu, aby se stojánek na stole nekýval a myš se nenadzvedávala, nicméně samotná manipulace je pak komplikovaná, prakticky se nemáte jak kabelu chytit a zatlačit ho do portu. Pokud zvolíte plastový kabel, ještě to jde, ale poddajný, ohebný kabel, který se k myši hodí více, budete pár sekund zkoušet.

Kabel dodávaný v balení sice je opletený textilem, ale patří spíše k těm pevným. MSI zřejmě tušilo, co se bude používat příjemněji. Mimochodem, kablík má ještě jednu příjemnou vlastnost – jeho konec s větším USB je lehce asymetrický. Pokud tedy potřebujete použít port vzadu na počítačové skříni, kam nevidíte, a nechcete manipulovat s celým počítačem, zvyšuje se vaše šance, že konektor trefíte do dvou pokusů. Berlička je to maličká, leč přínosná.

Když je řeč o nabíjení, asi vás bude zajímat i jak dlouho myš vydrží na jedno nabití a jak rychle se dobíjí. MSI k tomu tvrdí, že se dá dosáhnout až 150 hodin ve hře a že z nuly na sto se při nabíjení dostanete za 60 minut. Zní to hezky, prakticky se to testuje hůř. Co jsem používal myš tři týdny, nijak jsem se nehlídal, abych dobíjel pravidelně, hlídal stav akumulátoru a nějak mu přizpůsoboval své návyky. Jen jsem Clutch sem tam nenechal válet volně na stole a uklidil ho vzorně na stojánek. A šťáva mi nedošla ani jednou. Co vám budu povídat, má averze vůči bezdrátovým myším tím dostala velké trhliny…

Technické specifikace

Parametry

Rozměry122 × 65 ×45 mm
Hmotnost85 g
PřipojeníBluetooth / MSI Swiftspeed / USB-C kabel, 2 m
Polling rate1000 Hz
Podsvícení3× RGB zóna
SenzorPixArt PAW 3395
DPI100-26 000
Akcelerace50 G
Kolečkobez setrvačníku, bez naklápění, mačkací
Počet tlačítek5
Další vlastnostiMSI Center software, mechanické spínače Omron
Cenaod 99 dolarů ()
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama