Recenze myši MSI Clutch GM51: Jen pro opravdové střelce
i Zdroj: MSI
Herní příslušenství Recenze Recenze myši MSI Clutch GM51: Jen pro opravdové střelce

Recenze myši MSI Clutch GM51: Jen pro opravdové střelce | Kapitola 2

Michal Maňák

Michal Maňák

17. 3. 2023 07:30 14

Seznam kapitol

1. Obsah balení, parametry 2. Konstrukce a ergonomie 3. Testy snímače 4. Software 5. Zhodnocení

Štve vás nabíjení bezdrátových myší? Máte dojem, že vždycky v nejlepším jim dojde šťáva? Dejte jim šanci, existují takové, které vydrží dlouho. MSI Clutch GM51 by to splnit mohla, ale její klientela se bude pravděpodobně rekrutovat jen z řad majetných hráčů FPS akcí. Ostatní čeká dilema, kolik jsou ochotni investovat do technologií a kvality, kterou možná ani nevyužijí.

Reklama

Design myši MSI Clutch GM51

Evoluce neprobíhá tak rychle, aby se proporce počítačových myší zásadně měnily. Proto ani u MSI Clutch GM51 nečekejte žádnou divočinu. Patří k těm konzervativnějším modelům na trhu, co se vzhledu i rozložení tlačítek týče. Nebál bych se říci, že z ní trochu čpí i retro, zejména pokud začnete počítat tlačítka.

MSI se netají zaměřením na FPS hry, přesto mě překvapilo, že GM51 používá jen nejnutnější minimum. Levé a pravé tlačítko, vpřed a zpět a k tomu mačkatelné kolečko. Minimalismus zahnaný do extrému. Uvědomil jsem si na tom, že změna DPI tlačítkem mi nijak nechybí, stejně tak netoužím ani po nějakém sniper buttonu. Clutch staví na tom, že myš má fungovat tak, jak je, a nějaké bindování, customizace a makra odvádějí pozornost.

V případě stříleček má snad i pravdu, pro univerzálnější použití už myš výkon brzdí. Pro MMORPG mi chyběla klávesa na push-to-talk, při práci jsem si zvyknul na rychlý screenshot či zobrazení plochy. Samozřejmě tyto funkce lze nahradit klávesnicí, vadí mi (respektive je to vlastností myši), že v tomto ohledu nedává na výběr. Rozhodněte se sami, zda je to výhoda, či ne.

Pokud bych měl okomentovat samotné rozložení tlačítek, lepší provedení si nedokážu představit. Všechno je přesně tam, kde čekáte. U žádného tlačítka nemám ani stín pochybnosti, že by se mělo někam posouvat, stejně tak proti snímačům Omron nemám námitky. U základních tlačítek snad ani nelze špatně zvolit, ale těch bočních ovládaných palcem (vpřed a zpět) se u jiných myší občas můžete setkat s minimální hmatovou odezvou a rozlišitelností buttonů, nekonzistentním chodem nebo rozdílnou velikostí.

MSI Clutch má v tomhle ohledu ergonomii na jedničku. Přes obě tlačítka vede ostrá linka, které se palec intuitivně chytne zhruba uprostřed, stačí pak jen pár milimetrů z výchozí polohy ke kroku zpět či vzad, aniž by se palec musel příliš natahovat či krčit.

Myš na stojánku drží svým tvarem i dvěma magnety.
i Zdroj: PCTuning.cz
Myš na stojánku drží svým tvarem i dvěma magnety.

U kolečka je to stejné. Jeho vroubkovaný povrch neklouže, chod je odkrokovaný spíš jemně než ostře a víc snad ani potřeba není. Nejsem si jist, jak guma pokrývající kolečko bude vypadat po letech, jestli nezačne lepit. Během tří týdnů se však žádné opotřebení neprojevilo.

Podobné obavy chovám i vůči opěrce palce. Efektně skrz ni sice prosvítá podsvícení tvořené mírně vystupujícími čtyřúhelníky, které ční i z černé plochy okolo. Jenže celá strana byla rovněž vyrobena z gumy, za pár roků tak nejen, že ve spárách ulpí hromada špíny utemovaná potem, ale pravděpodobně i oslizne. Chápu, někdo raději plast a vyšší trvanlivost, někdo pevnější grip a pocit chmatání po slupce dobře odleželé banánové slupky.

Vypadá to jako prkotina, ale myš má velmi jemný a příjemný skluz.
i Zdroj: PCTuning.cz
Vypadá to jako prkotina, ale myš má velmi jemný a příjemný skluz.

Pokud vám zatím jednoduchost GM51 imponuje, měl bych pro vás další potenciální rozhodovací atribut. Na rozdíl od dříve testovaného Aeroxu i mého staršího Genesisu Xenon 770 je klenutější, subjektivně jsem cítil, že tlak spočívá více na kloubech mezi dlaní a prsty, u placatějších myší si opírám ruku více o zápěstí. Může to být nezvyk, ale oproti plošším hlodavcům může být předloktí více v tenzi.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama