Recenze myši MSI Clutch GM51: Jen pro opravdové střelce
i Zdroj: MSI
Herní příslušenství Recenze Recenze myši MSI Clutch GM51: Jen pro opravdové střelce

Recenze myši MSI Clutch GM51: Jen pro opravdové střelce | Kapitola 3

Michal Maňák

Michal Maňák

17. 3. 2023 07:30 14

Seznam kapitol

1. Obsah balení, parametry 2. Konstrukce a ergonomie 3. Testy snímače 4. Software 5. Zhodnocení

Štve vás nabíjení bezdrátových myší? Máte dojem, že vždycky v nejlepším jim dojde šťáva? Dejte jim šanci, existují takové, které vydrží dlouho. MSI Clutch GM51 by to splnit mohla, ale její klientela se bude pravděpodobně rekrutovat jen z řad majetných hráčů FPS akcí. Ostatní čeká dilema, kolik jsou ochotni investovat do technologií a kvality, kterou možná ani nevyužijí.

Reklama

Testy senzorů

Myš dělá myší nejen ergonomie, ale i měřitelné parametry. A ty zase zásadně ovlivňuje použitý typ snímače. Ten v MSI Clutch GM51 dostal označení PixArt PAW-3395 a měl by zvládat maximálně 26 000 DPI. Měřit se toho na myších dá víc, jak tedy souboj myši s aplikací Mouse Tester dopadl?

První obrázek ukazuje, s jakou frekvencí myš reportovala svou polohu. Jinými slovy, tečky by měly být od sebe stejně daleko, aby byl dojem plynulého pohybu co nejlepší. Jak vidno, GM51 má v podstatě všechny body ve velmi podobné vzdálenosti. Subjektivně to mohu potvrdit, žádný ústřel či hledání zatoulaného kurzoru jsem nezaznamenal.

Vzdálenost teček od sebe by měla být ideálně konstantní.
i Zdroj: PCTuning.cz
Vzdálenost teček od sebe by měla být ideálně konstantní.


 Druhý graf by měl sdělovat podrobnosti o tom, jak plynule dokáže myš předávat informace o pohybu. Ideální graf by měl být plynulý, souvislý a vyhlazený. Tady už by se drobné pochybení najít dalo. Když Clutch létal ze strany na stranu, na grafu se tento intenzivní pohyb projevil oscilacemi v amplitudách. Ve hře jsem žádný nedostatek nezaznamenal, ale hlásit se to musí.

Ideální křivka by nevykazovala chvění pozorovatelné na zelené čáře uprostřed.
i Zdroj: PCTuning.cz
Ideální křivka by nevykazovala chvění pozorovatelné na zelené čáře uprostřed.


 Třetí graf zachycuje záznam polohy na souřadnicích v průběhu času. Vyčíst se z něj dá nejen, jaký pohyb myš během sběru dat vykonávala, ale hlavně jak zdatně hlodavec řeže zatáčky. Snímání polohy si můžete představit jako střelbu na terč – pokud všechny rány padají jen milimetr od sebe, můžete se považovat za lepšího střelce, než pokud třikrát minete a jednou zasáhnete do černého.

U myši je to stejně, potřebujete, aby se všechny body držely poblíž, zatímco mít v amplitudách velký rozptyl znamená, že i výsledná dopočítaná poloha bude jen přibližná.

Tady to na první pohled na velkou slávu nevypadá, ale všimněte si, jaké jednotky se vyskytují na ose Y. Pokud srovnávám s Aeroxem, ten měl na grafu odchylky cca stejné, ale svislá osa ukazovala poloviční absolutní hodnoty.

I zde by měla být křivka bez oscilací, zároveň však graf měří ve vysokých absolutních hodnotách.
i Zdroj: PCTuning.cz
I zde by měla být křivka bez oscilací, zároveň však graf měří ve vysokých absolutních hodnotách.

Suma sumárum, nejsem si jistý, že bych nepřesný snímač dokázal smysly odhalit. Při svém klikání jsem si na přesnost stěžovat nemohl. Zároveň bych ale rád upozornil, že přesnost nemusí být dána jen senzorem.

Myslím, že svůj kus práce na tom odvádějí i kluzné plošky, které MSI pečlivě před použitím chrání nálepkami. Že jste jim nikdy nevěnovali pozornost? Já taky ne, ale jakmile jsem se vrátil ke své původní myši, vadilo mi, jaký odpor při pohybu klade.

Pro pořádek jsem měřil i polling rate, kde výrobce deklaruje 1000 Hz/ms. Nástroj Mouse Polling Rate Checker tuto hodnotu potvrdil, dokonce dosáhl na stopní metu 1045 Hz/ms, zároveň si takovou frekvenci šetřil až na skutečně razantní záškuby.

Deklarovaný polling rate byl dosažen i v praxi.
i Zdroj: PCTuning.cz
Deklarovaný polling rate byl dosažen i v praxi.
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama