Recenze Realme Narzo 30 5G – sítě nové generace co nejlevněji
i Zdroj: PCTuning.cz
Recenze Recenze Realme Narzo 30 5G – sítě nové generace co nejlevněji

Recenze Realme Narzo 30 5G – sítě nové generace co nejlevněji | Kapitola 2

David Jiránek

David Jiránek

12. 8. 2021 23:45 1

Seznam kapitol

1. Úvod, specifikace a obsah balení 2. Zpracování a displej 3. Výkon a sdílená paměť 4. Nadstavba Realme UI, čtečka otisků a baterie 5. Focení, 5G sítě a další funkce 6. Závěr a hodnocení

Realme v posledních měsících uvádí na trh jeden 5G telefon za druhým. Agresivní cenová politika a slušný poměr ceny a výkonu přinášejí pocit, který jsme před lety poznali s nástupem telefonů od Xiaomi. Novinka Narzo 30 5G, kterou jsme otestovali, nepatří mezi špičkové modely, naopak chce za málo peněz nabídnout mladým hodně muziky.

Reklama

Vzhled a zpracování

Realme Narzo 30 5G toho na první pohled moc nezkouší. Přední stranu zabírá displej s téměř symetrickými rámečky. Spodní rámeček je bohužel objemnější a telefon tak vrací vzhledem o pár let dozadu. Již v balení je na displeji aplikovaná plastová fólie. Ačkoliv neodvede tolik práce jako tvrzené sklo, tato maličkost i u nižší třídy telefonů potěší. Ani po pár týdnech používání se u rohů neodloupávala, což by mohlo značit, že folie nějakou dobu vydrží.

Samotné sklo displeje je sice zaoblené po všech hranách, na rám mobilu ovšem zcela plynně nenavazuje. Vystouplé stříbrné ohraničení na blízko působí jako ploché nárazníky, které časem oťukáte a vůbec vám to nebude vadit. Lepší než rozbít displej. Stříbrnému orámování telefon vděčí za to, že působí celkem bytelným dojmem. Ploché strany mají sice po bocích sotva milimetr, nicméně se díky jejich ladnému zakřivení telefon drží velmi pohodlně.

Výrobce zmiňuje, že vystouplý rám opravdu má chránit před rozbitím displeje. Zároveň jsou spoje voděodolné. Rozhodně se ale tekutinám vyhněte. Realme Narzo 30 5G totiž žádnou certifikaci pro voděodolnost nedostal.

Nyní k fyzickým parametrům. Na výšku dosahuje Narzo 162,5 milimetru, na šířku 74,8 milimetru a tloušťku má 8,5 milimetrů. Váha se zastavila na 185 gramech. Telefon tak patří mezi dnešní větší modely s úhlopříčkou displeje 6,5 palce.

Zadní stranu zdobí „závodní“ pruh pod lehce vystouplým modulem s fotoaparáty. Ačkoliv lze v černém rámečku zpozorovat čtyři kruhy, foťáky jsou zde jen tři, navíc pouze jeden lze prakticky využít. Na výsledné snímky se koukneme později, nyní zpět k designu. Stříbrná verze není esteticky tak zajímavá a pokud nejste zastánci černých telefonů, rozhodně sáhněte po modré. Ta se povedla o dost více. Celkově telefon hází na zadní části jeden odlesk za druhým, hrany jsou na druhou stranu zcela matné.

Recenze Realme Narzo 30 5G – sítě nové generace co nejlevněji
i Zdroj: PCTuning.cz

Abychom konstrukci zcela pokryli, musíme zmínit také přední stranu. Displeji se budeme věnovat samostatně, nicméně nad ním nalezneme reproduktor pro telefonování. Ten bohužel neslouží k přehrávání hlasité hudby. Na její přehrání vám musí stačit spodní repráček, který patří mezi průměr. Hlasitý rozhodně je, ale zvukové podání na druhou stranu dává najevo cenovou třídu telefonu. Podobně tomu je i s vibracemi. Zde by výrobci mohli trochu zainvestovat. Špatná haptická odezva vás totiž může přinutit vibrace zcela vypnout, zvlášť, pokud jste na tuto funkci nároční. U Realme působí vibrace nepřirozeně ostře a velmi umělým dojmem. Bohužel je to u takto levných modelů na denním pořádku.

Displej

Realme sáhlo po panelu IPS s rozlišením 2 400 × 1 080 pixelů, což lze považovat za standard. Obnovovací frekvence 90 Hz je ale bonus, na který se hezky zvyká. Rozdílná plynulost je ovšem znát spíše u panelů s obnovovací frekvencí od 120 Hz. Přesto tato kombinace udělá každému uživateli radost. Mezi 60 a 90 Hz se dá přepínat v nastavení, přičemž danou hodnotu můžete pevně nastavit, případně nechat telefon, ať si vybere. Záleží na vás a požadované výdrži. Při 90 Hz půjdou procenta baterie dolů nejrychleji.

Pokud jde o jas, ten se na sluníčku drží zuby nehty na rozumné hodnotě. Udávaných 600 nitů bylo v určitých situací na přímém slunci trochu málo, ale dá se s tím žít. Minimální jas na druhou stranu telefon opravdu ponoří do tmy a čtení v noci v posteli nepředstavuje problém. Žádné zázraky se zde tedy nedějí, ačkoliv o průšvihu rovněž mluvit nelze. Pozorovací úhly jsou na panelu IPS dobré a je vidět prakticky z každého úhlu.

Maximální jas na slunci
i Zdroj: PCTuning.cz
Maximální jas na slunci

Barevné podání je na oko dobré a vzhledem k cenové kategorii jej nelze hodnotit negativně. Zde je vhodné zmínit automatický jas, který u levnějších modelů často reaguje velmi podivně. V případě Narza je trochu agresivnější, ale jeho funkce ve spolupráci se zabudovaným čidlem dobrá.

Specifikace displeje dále zahrnují úhlopříčku 6,5 palce, jemnost 405 PPI. Displej zakrývá podle výrobce 90,5 % přední strany a narušuje ho jen průstřel pro přední kamerku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama