Recenze Realme Narzo 30 5G – sítě nové generace co nejlevněji
i Zdroj: PCTuning.cz
Recenze Recenze Realme Narzo 30 5G – sítě nové generace co nejlevněji

Recenze Realme Narzo 30 5G – sítě nové generace co nejlevněji | Kapitola 3

David Jiránek

David Jiránek

12. 8. 2021 23:45 1

Seznam kapitol

1. Úvod, specifikace a obsah balení 2. Zpracování a displej 3. Výkon a sdílená paměť 4. Nadstavba Realme UI, čtečka otisků a baterie 5. Focení, 5G sítě a další funkce 6. Závěr a hodnocení

Realme v posledních měsících uvádí na trh jeden 5G telefon za druhým. Agresivní cenová politika a slušný poměr ceny a výkonu přinášejí pocit, který jsme před lety poznali s nástupem telefonů od Xiaomi. Novinka Narzo 30 5G, kterou jsme otestovali, nepatří mezi špičkové modely, naopak chce za málo peněz nabídnout mladým hodně muziky.

Reklama

Výkon

O chod Narza 30 5G se stará procesor MediaTek Dimensity 700, tedy stejný jako u Realme 8 5G. Nabízí 8 jader. Dvojici Arm Cortex-A76 s frekvencí až 2,2 GHz a šestici Cortex-A55 s frekvencí do 2,0 GHz. Grafické jádro Mali G57 MC2 pak pomáhá zejména při hraní.

Výkonnostní pocit z používání telefonu při zapnuté obnovovací frekvenci 90 Hz byl rozhodně pozitivní. Telefon vás v uživatelském prostředí nenechá nikde dlouho čekat. Animace jsou plynulé, odezva rychlá a zasekávání nenastalo ani při používání telefonu v době četných aktualizací na pozadí.

Recenze Realme Narzo 30 5G – sítě nové generace co nejlevněji
i Zdroj: PCTuning.cz
Recenze Realme Narzo 30 5G – sítě nové generace co nejlevněji
i Zdroj: PCTuning.cz
Recenze Realme Narzo 30 5G – sítě nové generace co nejlevněji
i Zdroj: PCTuning.cz

Narzo 30 5G a jeho čipset jsme podrobili několika Benchmarkům. V Antutu telefon dosáhl na 320 tisíc bodů. To ho řadí na úroveň Snapdragonu 732G (Xiaomi POC X3, Redmi Note 10 Pro). Skóre z 3DMarku zase telefon přibližuje Snapdragonu 750G, který nalezneme například v Samsungu Galaxy A52 5G. Ten stojí téměř jednou tolik. V poměru surového výkonu a ceny tedy Narzo boduje.

Co se hraní týče, telefon si v klidu poradil například s League of Legends: Wild Rift na 60 fps. Ačkoliv se menu občas seklo, ve hře bylo vše v pořádku. K nadměrnému zahřívání nedocházelo. O nijak zvlášť výkonný stroj tak nejde, přesto si hry zahrajete. Jen nezapomeňte trochu snížit detaily.

Celkově je právě výkon Narza jeho silná stránka. U jiných telefonů často platíte za značku na úkor klíčových specifikací. Realme tohle nemá za potřebí a telefon vybavilo velice slušným čipsetem vhodným k méně náročnému hraní a zábavě. Při dalších aktualizacích vám tento výkon navíc může přijít vhod. Pokud hledáte dobrý poměr ceny a výkonu, zde Realme zazářilo.

Sdílená paměť

Realme Narzo 30 5G se prodává v kombinaci se 128GB interním úložištěm a 4 GB RAM. Softwarově lze tuto velikost ramky zvětšit o 1–3 GB. Nutný je ovšem restart a z praxe je rozdíl při využití virtuální paměti minimální. U multitaskingu docházelo k ukončení aplikací na pozadí prakticky ve stejnou dobu. Softwarová aktualizace ale toto může zlepšit.

Funkce sdílené paměti tak rozhodně nepředstavuje takové lákadlo jako štědrá porce interního úložiště v kombinaci se slotem na MicroSD karty. Ten lze přitom využít, i když osadíte 2 SIM karty. Pokud chcete více RAM, Realme 8 5G v 128GB variantě nabídne čistých 6 GB, na to si ale tisícovku připlatíte.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama