Recenze Realme Narzo 30 5G – sítě nové generace co nejlevněji
i Zdroj: PCTuning.cz
Recenze Recenze Realme Narzo 30 5G – sítě nové generace co nejlevněji

Recenze Realme Narzo 30 5G – sítě nové generace co nejlevněji | Kapitola 5

David Jiránek

David Jiránek

12. 8. 2021 23:45 1

Seznam kapitol

1. Úvod, specifikace a obsah balení 2. Zpracování a displej 3. Výkon a sdílená paměť 4. Nadstavba Realme UI, čtečka otisků a baterie 5. Focení, 5G sítě a další funkce 6. Závěr a hodnocení

Realme v posledních měsících uvádí na trh jeden 5G telefon za druhým. Agresivní cenová politika a slušný poměr ceny a výkonu přinášejí pocit, který jsme před lety poznali s nástupem telefonů od Xiaomi. Novinka Narzo 30 5G, kterou jsme otestovali, nepatří mezi špičkové modely, naopak chce za málo peněz nabídnout mladým hodně muziky.

Reklama

Fotoaparát

Pokud si znovu projdeme specifikace, nalezneme na telefonu celkem čtyři fotoaparáty. Běžný uživatel ale využije jen dva. Makro a kamerka pro portréty se 2 Mpx jsou zde jen jako odškrtnutá marketingová položka. Hlavní fotoaparát s rozlišením 48 Mpx skládá v základním režimu fotky do 16Mpx velikosti. V tomto režimu jsou foceny i snímky uvedené níže.

Fotoaparát si za světla vedl obstojně a HDR občas úspěšně bojovalo, ale se zhoršujícími se světlenými podmínkami to jde z kopce. Na příspěvky pro sociální sítě a momentky to stačit bude. Musíte ale oželet optickou stabilizaci obrazu, RAW a další pokročilé funkce. Méně náročným jistě postačí například panorama, časosběr nebo třeba zpomalený záběr.

Specifikace hlavního objektivu zmiňují světelnost f/1,8, záběr 80° a 6 čoček. Makro objektiv má záběr 89°, světelnost f/2,4 a tři čočky. Na zádech nalezneme ještě černobílý objektiv s jinak totožnými parametry.

Maximální rozlišení u videa je pak 1080p při 30 snímcích. Alespoň kódování H.265 nechybí.

Přední kamerka je uložena v průstřelu a nabízí rozlišení 16 megapixelů, záběr 79,3° a světelnost f/2.1. Obsahuje 6 čoček a její výkony stačí na rychlá selfie při slušném osvětlení.

5G které (ne)potřebujete

Dostáváme se k jednomu z hlavních prodejních bodů telefonu. Podpora 5G není dnes žádné terno a ikonka s pětkou na vás zatím vyskočí jen v několika málo městech. Rychlosti připojení jsou přitom zcela rozdílné a roli hraje nejen výhled na anténu, ale i samotný kmitočet. V Karlových Varech jsme 5G chytili a vyzkoušeli rychlost připojení na dvou místech. Výsledek byl diametrálně odlišný.

Recenze Realme Narzo 30 5G – sítě nové generace co nejlevněji
i Zdroj: PCTuning.cz
Recenze Realme Narzo 30 5G – sítě nové generace co nejlevněji
i Zdroj: PCTuning.cz

Zajímavěji zní funkce přepínání mezi 5G a LTE podle využívání sítě. Telefon by tím měl ušetřit až 30 % energie oproti modelům bez této funkce. Testování této funkce je ovšem obtížné, v praxi 5G ale moc energie nebralo. Celkově je 5G podpora zejména investicí do budoucnosti. Otázkou ale zůstává, zda se telefon z této cenové kategorie dočká dlouhodobé podpory ze strany výrobce. Což samozřejmě nelze pro teď odhadnout.

Další funkce

Pokud rádi platíte bezkontaktně, jistě vás potěší přítomnost moderního NFC. Nechybí ani GPS, Glonass, GALILEO a QZSS. Telefon jsme využili k navigaci v autě a přesnost určení polohy nešla odlišit od vlajkových lodí. Pokud hodně cestujete, jistě telefon lze použít i jako navigaci. Spolu s dlouhou výdrží se to ostatní vybízí.

Micro SD slot dokáže podle výrobce pojmout až kartu o velikosti 1 000 GB. Tako velikou kartu má po ruce jistě málokdo. Větší dopad představuje fakt, že paměťovou kartu lze využívat v kombinaci s oběma kartami nano SIM. Bezdrátovou konektivitu doplňuje dual-band Wi-Fi ac, Bluetooth 5.1 a funkce Wi-Fi Direct. Z telefonu si můžete udělat i hotspot.

V soustavě senzorů nechybí čidlo pro přiblížení, gyroskop, akcelerometr a již zmíněný senzor světla.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama