Recenze Realme Narzo 30 5G – sítě nové generace co nejlevněji
i Zdroj: PCTuning.cz
Recenze Recenze Realme Narzo 30 5G – sítě nové generace co nejlevněji

Recenze Realme Narzo 30 5G – sítě nové generace co nejlevněji | Kapitola 4

David Jiránek

David Jiránek

12. 8. 2021 23:45 1

Seznam kapitol

1. Úvod, specifikace a obsah balení 2. Zpracování a displej 3. Výkon a sdílená paměť 4. Nadstavba Realme UI, čtečka otisků a baterie 5. Focení, 5G sítě a další funkce 6. Závěr a hodnocení

Realme v posledních měsících uvádí na trh jeden 5G telefon za druhým. Agresivní cenová politika a slušný poměr ceny a výkonu přinášejí pocit, který jsme před lety poznali s nástupem telefonů od Xiaomi. Novinka Narzo 30 5G, kterou jsme otestovali, nepatří mezi špičkové modely, naopak chce za málo peněz nabídnout mladým hodně muziky.

Reklama

Nadstavba Realme UI

Telefon již po vybalení obsahuje Android 11 s uživatelskou nadstavbou Realme UI. Ta rozhodně patří mezi temperamentnější, ale na druhou stranu umožňuje četná uzpůsobení. V nastavení tak nalezneme například možnost odemknutí a uspání dvojím poklepáním, volbu schování oznámení a celou řadu dalších drobností. Nechybí ani tmavý režim, možnost upravit si pořadí navigačních tlačítek a třeba screenshot třemi prsty.

Množství předinstalovaných aplikací naštěstí není velké. Telefon po zapnutí obsahoval aplikaci Facebooku, Twitteru a pár od Amazonu. Rozhodně se mezi čínskými výrobci najdou mnohem horší příklady a Realme sice nenabízí zcela očištěný software, nicméně je napůl cesty.

Systém si po spuštění vezme okolo 20 GB interního úložiště. Zůstává vám tak něco přes 100 GB prakticky na cokoliv. Pokud hledáte jiné paměťové varianty, tak máte bohužel smůlu. Narzo 30 5G se prodává jen v kombinaci se 4 GB RAM a 128 GB úložištěm. Pokud vám stačí 64 GB, můžete sáhnout po Realme 8 5G. Cena je velmi podobná.

Čtečka otisků prstů

Telefon samozřejmě nabízí celou řadu způsobů odemknutí. Nejvíc se ovšem vybízí využít čtečku otisků prstů v bočním zapínacím tlačítku. To je lehce zapuštěné těsně nad polovinou telefonu a jeho nahmatání představovalo výzvu. Vůbec by nebylo od věci tlačítku dát nějakou texturu, případně ho od zbytku rámu více odlišit. Bratříček Realme 8 5G zde má velký náskok, tlačítko v případě tohoto staršího modelu lehce vystupuje nad zapuštěnou část rámu a lze jej tak odlišit.

Recenze Realme Narzo 30 5G – sítě nové generace co nejlevněji
i Zdroj: PCTuning.cz

Čtečka v mém případě nefungovala zcela spolehlivě, ale když ano, její rychlost byla zcela ukázková. V nastavení se pro aktivaci dají využít dva režimy. V prvním stačí na tlačítko prst jen přiložit, což může vyvolat i nechtěnou aktivaci. Druhý pak vyžaduje stisknutí.

Baterie

Narzo je vybavený velikou baterií s kapacitou 5 000 mAh a rychlým nabíjením, díky kterému natankujete během dvou a půl hodiny do plna. Tato kombinace je extrémně návyková i díky slabšímu hardwaru. Telefon v praxi vydržel přes 2 dny, a ještě nějaké procento mu zbývalo. Jeden z těchto dnů přitom zahrnoval navigaci v autě, přehrávání hudby přes bluetooth, pořádnou porci dat, focení a sociální sítě. Druhý střídmější den na sociálních sítích a telefonování Narzo stále neskolil. Až další ráno byl čas nabít energii zpátky.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama