Recenze Vivo X80 Lite: Dopadlo to jako obvykle
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Recenze Recenze Vivo X80 Lite: Dopadlo to jako obvykle

Recenze Vivo X80 Lite: Dopadlo to jako obvykle | Kapitola 4

Michal Maňák

Michal Maňák

12. 11. 2022 07:30 5

Seznam kapitol

1. Design a zpracování, obsah balení 2. Displej a reproduktor 3. Výkon, výbava a baterie 4. Operační systém a software 5. Fotoaparát a video 6. Hodnocení a závěr

Kdo dnes shání vybavený telefon, aniž by potřeboval přímo vlajkovou loď, má těžký úděl. Zóna okolo 10 000 korun je rámovaná z jedné strany střední třídou Samsungu, ze druhé výkonnými telefony značek, které kdysi patřily k tradičním či je dnes řadíme mezi čínské dravce. Mezi ně patří i Vivo X80 Lite a zároveň ilustruje, proč tento výrobce v našich končinách jen tak nezdomácní.

Reklama

Operační systém

Netřeba říkat, že Vivo X80 Lite používá coby svůj operační systém Android. Podstatnější je, že v telefonu najdete jeho 12. verzi. A co je nejpodstatnější, že je na ni přirostlá nástavba Funtouch. Vivo zřejmě myslelo, že fun v jejím názvu bude evokovat zábavu, podle mě symbolizuje spíš to, že si ze svých uživatelů dělá srandu.

Ne, nebojte, Funtouch není tak strašný, že by se nedal používat. Jen do sebe absorboval příliš mnoho prvků, kvůli kterým čínští nováči působí jako produkt nadšených amatérů. Na první pohled vše vypadá dobře. Jednoduchý launcher, bloatware jde odinstalovat, do očí bije jen takové to dětsky naivní prostředí, které se opírá o základní barvy.

Jakmile ale s telefonem chvíli pracujete, začne vystrkovat růžky nekonzistence, nelogičnost, nebo jen nedodělky. Pravda, některé z nich má na svědomí i samotný Android, který se snaží tak moc inovovat, až tlačí na pilu, ale výsledek je pro majitele telefonu stejný.

Spustíte třeba roletku s rychlými nastaveními a vše je v pořádku. Potáhnete ji znovu, abyste viděli na rozšířenou nabídku a najednou je půlka displeje prázdná. Vivo se rozhodlo, že radši k ostatním přepínačům dojdete přes dva swipy, než aby zaplnilo hluché místo.

V Nastavení je pak pár možností, jak si grafiku telefonu přizpůsobit. Praktické jsou grafické motivy ke stažení, ale třeba animace čtečky otisků či zamknutí obrazovky další nezískáte. A když už byste hledali, nemáte se, čeho chytnout, protože tyto animace jsou pojmenované Dynamické efekty. Zřejmě to znělo lépe, než jen „animace“. Ale co byste čekali, už zapnutí této funkce je bizarní, nápověda totiž tvrdí, že „Aktivací této funkce dojde k vylepšení dynamických efektů a zobrazení určitých rozhraní.“ Vylepšení? Efektů? Určitých? Rozhraní?

S lokalizací si evidentně nikdo hlavu nedělal, proto při odinstalaci aplikace se vždy na dialogovém okně objeví „Vyfoťte”.

Podobné drobnosti leckdy odstraní aktualizace, pochybuji ale, že si dá někdo práci s určitou systematizací všech menu. Často totiž ani nevíte, zda menu v Nastavení spouští jinou aplikaci, zda vás posílá do jiného sub-menu, zda to, co hledáte, je jen na jednom místě struktury, na dvou, nebo stojí úplně mimo… Cílovka si možná jednou projde celý telefon a pak s úlevným oddechnutím zapomene, pokud se ale řadíte mezi nadšence, nevyhnutelně se dostaví pocit, že telefonem náhodně bloudíte a doufáte, že objevíte, co potřebujete.

Abych však jen nekritizoval, systém běží plynule, stabilně a dáte-li si tu práci, najdete i možnosti, které úplně běžné nejsou.

Někoho může lákat jednoduchý režim pro seniory, hráči možná ocení Ultra herní režim, zejména pokud hrají líné hry, kde se pořád na něco čeká, své využití najdou i různá gesta, spuštění aplikace nakreslením písmene na vypnutý displej, rozsvícení zatřepáním, blikání LEDkou při příchozím hovoru a samozřejmě možnost střídat ovládání tlačítky či gesty. Podobné legrácky dávají poměrně volné pole působnosti, jak se s telefonem skamarádit, zároveň ale nečekejte nic skutečně pokročilého či integrovaného do systému, jako jsou plovoucí okna u Samsungu nebo desktop režim Dex.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama