Recenze Vivo X80 Lite: Dopadlo to jako obvykle
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Recenze Recenze Vivo X80 Lite: Dopadlo to jako obvykle

Recenze Vivo X80 Lite: Dopadlo to jako obvykle | Kapitola 5

Michal Maňák

Michal Maňák

12. 11. 2022 07:30 5

Seznam kapitol

1. Design a zpracování, obsah balení 2. Displej a reproduktor 3. Výkon, výbava a baterie 4. Operační systém a software 5. Fotoaparát a video 6. Hodnocení a závěr

Kdo dnes shání vybavený telefon, aniž by potřeboval přímo vlajkovou loď, má těžký úděl. Zóna okolo 10 000 korun je rámovaná z jedné strany střední třídou Samsungu, ze druhé výkonnými telefony značek, které kdysi patřily k tradičním či je dnes řadíme mezi čínské dravce. Mezi ně patří i Vivo X80 Lite a zároveň ilustruje, proč tento výrobce v našich končinách jen tak nezdomácní.

Reklama

Fotoaparát a video

Pro střední, a zvlášť tu vyšší střední třídu platí, že dobrý foťák je receptem na úspěch. Výkon poznat nemusíte, ale hezké obrázky pocitově pozná i laik. Tato přání chce Vivo X80 Lite zodpovědět třemi objektivy.

Ten hlavní má rozlišení 64 MPx. Disponuje optickou stabilizací, ostřením fázovou detekcí a světelností f/1,8. Druhý je 8MPx širokoúhlý objektiv. Jeho světelnost je horší, f/2,2, ale zase vidí v úhlu 120°. Třetím do party je, jak už to bohužel bývá, 2MPx makro objektiv se světelností f/2,4. Upřímně říkám, že zrovna ten si mohlo Vivo odpustit úplně – ač jsem se snažil vyfotit pár detailů trnité větvičky akátu, po pár pokusech, kdy telefon nebyl schopen zaostřit, jsem to vzdal.

S touto sestavou X80 Lite fotí primárně ve třech módech: základní scéna, dvojnásobný zoom a širokoúhlá perspektive. V ostatních režimech si už musí hodně pomáhat softwarem. Ony i tři zmíněné režimy se od sebe dost liší.

Standardní záběr a zoom mají stejné barevné podání. Aby ne, stará se o ně stejný objektiv, jen v jednom případě nasadí pixel binning. Jakmile ale přepnete na ultra wide, najednou jsou barvy sytější a teplejší.

Samozřejmě kvalita fotek závisí i na foceném objektu. Nejlepších výsledků X80 dosahuje v dobře definovatelných scénách. Krajinky, auta, větší kontrasty, tam si telefon poradí. Jakmile však dojde na komplikovanější kompozice, kde nejde udělat tlustá čára mezi popředím a pozadím, kde není nebe nahoře a zelená dole, a hlavně kde se do záběru „plete“ příroda, tam je Vivo slabší. Nejdou mu příliš detaily, listí nebo tráva pak ukazuje velký předěl mezi přesným vytažením kontrur a jednolitým zeleným smetím vzadu.

O selfie se stará 50MPx fotoaparát se světelností f/2,0, který se vás ochotně pokusí vykreslit v co nejlepších barvách. Svou práci zastane, za dobrého světla je textura pleti i oděvu viditelná.

Noční fotografie beru jako samostatnou disciplínu, přeci jen udělat ohyzdné fotky za slunečného odpoledne už umí kdejaký low-cost. Vivo X80 Lite by mělo mít na víc, ale ukázalo se, že jediné použitelné jsou snímky vzniklé v nočním režimu prací primárního objektivu. Jakmile se do věci vložil zoom, měnila se maximálně barva nebe v černou bez nočního režimu a v temně modrou při jeho zapnutí. Ani širokoúhlá perspektiva nepropustila ke snímači víc světla.

Noční režim Automatický režim v noci
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz
Porovnání nočních snímků: night mode vs. automat
Noční režim
i Zdroj: PCTuning.cz
Noční režim
Automatický režim v noci
i Zdroj: PCTuning.cz
Automatický režim v noci

Jinými slovy, vyfotit si městské panoráma během noční potulky Vivo jakž takž dá, nasdílet to půjde, ale ve volbě kompozice budete mít svázané ruce a i tak bych doporučil fotit víckrát. Trefa prvním zmáčknutím spouště není ani trochu garantovaná.

Pořídit ultrawide noční snímek zkusíte patrně jen jednou.
i Zdroj: PCTuning.cz
Pořídit ultrawide noční snímek zkusíte patrně jen jednou.

A video? Průměrné. Švenky kamerou jsou při zpětném sledování chaotické, při větším přiblížení stabilizace nestíhá a záběr se tetelí, přechod ze světla do tmy a naopak se děje s viditelnými kroky a nikoli plynule… Zkrátka nic atypického, v čem by jiné telefony podobného určení byly zásadně šikovnější.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama