Recenze Vivo X80 Lite: Dopadlo to jako obvykle
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Recenze Recenze Vivo X80 Lite: Dopadlo to jako obvykle

Recenze Vivo X80 Lite: Dopadlo to jako obvykle

Michal Maňák

Michal Maňák

12. 11. 2022 07:30 5

Seznam kapitol

1. Design a zpracování, obsah balení 2. Displej a reproduktor 3. Výkon, výbava a baterie 4. Operační systém a software 5. Fotoaparát a video 6. Hodnocení a závěr

Kdo dnes shání vybavený telefon, aniž by potřeboval přímo vlajkovou loď, má těžký úděl. Zóna okolo 10 000 korun je rámovaná z jedné strany střední třídou Samsungu, ze druhé výkonnými telefony značek, které kdysi patřily k tradičním či je dnes řadíme mezi čínské dravce. Mezi ně patří i Vivo X80 Lite a zároveň ilustruje, proč tento výrobce v našich končinách jen tak nezdomácní.

Reklama

První tři místa na trhu mobilních telefonů jsou v Čechách jasná. Apple a Samsung jsou na vrcholu, s odstupem je pronásleduje Xiaomi. Až o čtvrté místo se vede lítý boj, kde si hned několik výrobců dokáže vymyslet metodiku, podle které jim patří bramborová pozice. Vivo mezi ně patří a není se, čemu divit. Pomáhá si poměrně efektním designem, hardware také neurazí a vše korunuje magický efekt výhodného poměru výkonu a ceny.

Jenže čínští predátoři mají velmi často bolístky, na které Evropan už dávno zapomněl a připisuje jejich přítomnost dobám dávno minulým, kdy se i dnešní matadoři ještě učili. V závislosti na vaší toleranci se pak může diametrálně lišit i výsledné hodnocení.

Telefon s plnou polní

Mám dojem, že kapitola o příslušenství v krabičce se v posledním roce smrskla na jedinou otázku: Je tam? Můžete si oddychnout, je. Vivo není tak ekologické, že vás nechá si koupit samostatnou nabíječku v samostatném papírovém obalu, zato ale budete hned po vybalení schopni nabít telefon 44W výkonem servírovaným technologií Flash Charge.

V balení najdete kromě telefonu nabíječku, kabel, sluchátka a redukci z jacku na USB-C.
i Zdroj: PCTuning.cz
V balení najdete kromě telefonu nabíječku, kabel, sluchátka a redukci z jacku na USB-C.

Ba co hůř, Vivo je dokonce tak neekologické, že v balení najdete i průhledné gumové pouzdro, abyste nemuseli špinit atmosféry spalinami ze spalování fosilních paliv. Stranou ponechme, která strana má pravdu – důležité je, že v krabičce najdete vše podstatné: adaptér s velkým USB, kabel, sponku na slot pro SIM kartu i ochranné vybavení.

Závanem starých časů jsou i sluchátka. Sice obyčejné pecky s 3,5mm jackem, ale dostanete k nim i adaptér na USB-C, pokud byste měli vlastní headset v lepší kvalitě.

Design a zpracování

To nejzajímavější z celé sady je samozřejmě telefon, jeho veličenstvo Vivo X80 Lite. A možná ne veličenstvo, spíš jen zeman, vladyka, který se vyšňoří na královský bál. Je to čistě věc dojmu, možná i předsudků, ale jakkoli Vivo vypadá na obrázcích sympaticky, v reálu z něj sálá pro Čínu tak častá touha po efektu „já na to mám“. Konzervativní minimalismus u X80 nečekejte.

Sklo na zadní straně umí měnit svůj odstín.
i Zdroj: PCTuning.cz
Sklo na zadní straně umí měnit svůj odstín.

Zároveň nemůžu říci, že by byl telefon vyloženě ošklivý. Za prvé je to otázka vkusu, za druhé preferuji ostré linie. Právě o ně se Vivo významně opírá, z určitých důvodů může dokonce připomínat obrysy čtvrté generace iPhonů.

Podobnost ale hasne při pohledu na záda, která tvoří poznávací prvek celého smartphonu. Výrobce je pokryl matným povrchem, který mění barvy. Jednou je světle žluté, podruhé se blíží oranžové, potřetí si všimnete náběhu k meruňkové barvě… Rozhodně je to efektní kombinace a potěší i fakt, že sklo díky povrchové úpravě odolá i umaštěným prstům.

Obkroužený zlatým rámečkem je i fotomodul, netradičně složený ze dvou velkých očí a jednoho objektivu podstatně menší velikosti. Podobný mix můžete znát např. od Huawei P50 Pro, ovšem Vivo má v každém černém kruhu snímač jediný.

Bohužel to, co na obrázku vypadá zajímavě a originálně, je v praxi spíš na obtíž. Telefon se na stole houpe, takže psát na něm zrovna nedoporučuji.

Lepší dojem zanechá V80 Lite v ruce. Ostré hrany sice nejsou vyloženě ergonomické, ale prsty se o ně krásně zaklesnou, cítí zpětnou vazbu, víte, že telefon je pevně ve vaší moci. Rozhodně o něj nemusíte mít takový strach jako o oblé smartphony, které vypadají jak vytažené po tisíciletích ze dna potoka.

Pokud je řeč o ergonomii, důležitou roli hraje i umístění konektorů a ovládacích tlačítek. Jsem rád, že Vivo neexperimentovalo, nezkoušelo být unikátní za každou cenu. Vespod proto najdete konektor USB-C, slot na dvě SIMky, případně jednu kartu paměťovou a druhou s číslem. O eSIMce se Vivo nezmiňuje.

Recenze Vivo X80 Lite: Dopadlo to jako obvykle
i Zdroj: PCTuning.cz

Zbytek prvků, na které si můžete s výjimkou displeje sáhnout, najdete na pravém boku a rovněž v optimálním rozložení. Palec sám vklouzne mezi kolébku hlasitosti a vypínač, takže bezpečně pohmatem poznáte, kde máte mačkat.

Ač tenká tlačítka vypadají, že si mobil zaslouží chovat v bavlnce, netřeba se o něj bát. Konstrukční zpracování je perfektní. Co však konkurence umí a ráda toho využívá, je zvýšená odolnost vůči vodě. Vivo si může odškrtnout maximálně IP54. To by mělo znamenat odolnost proti stříkající vodě ze všech úhlů a tedy pocit sucha a bezpečí např. v dešti, ale běžný smrtelník těžko najde hranici mezi stříkající H₂O a ponořením. Škoda.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama