Recenze Vivo X80 Lite: Dopadlo to jako obvykle
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Recenze Recenze Vivo X80 Lite: Dopadlo to jako obvykle

Recenze Vivo X80 Lite: Dopadlo to jako obvykle | Kapitola 2

Michal Maňák

Michal Maňák

12. 11. 2022 07:30 5

Seznam kapitol

1. Design a zpracování, obsah balení 2. Displej a reproduktor 3. Výkon, výbava a baterie 4. Operační systém a software 5. Fotoaparát a video 6. Hodnocení a závěr

Kdo dnes shání vybavený telefon, aniž by potřeboval přímo vlajkovou loď, má těžký úděl. Zóna okolo 10 000 korun je rámovaná z jedné strany střední třídou Samsungu, ze druhé výkonnými telefony značek, které kdysi patřily k tradičním či je dnes řadíme mezi čínské dravce. Mezi ně patří i Vivo X80 Lite a zároveň ilustruje, proč tento výrobce v našich končinách jen tak nezdomácní.

Reklama

Displej s 90 Hz a černou černou

Zmínky o čtečce otisků z předchozí kapitoly nevypadly omylem. Vivo X80 Lite používá optickou čtečku papilárních linií integrovanou do obrazovky. Funguje bleskurychle a spolehlivě, dokonce až tak dobře, že bych se bál, zda to není na úkor přesnosti, nicméně pokusy zmást telefon jiným prstem skončily vždy neúspěšně.

Samotná obrazovka je na poměry třídy klasická, alespoň pokud už panely OLED považujete jako nutnou slušnost u kteréhokoli telefonu dražšího než 7 tisíc. V případě Viva má rozlišení FullHD+, což řečí čísel znamená 2404 × 1080 pixelů. Na úhlopříčce o diagonále 6,44” to znamená jemnost 409 ppi, což není ani málo, ani moc.

Kapkovitý výřez je poměrně výrazný, ale v této cenové hladině nepřekvapí.
i Zdroj: PCTuning.cz
Kapkovitý výřez je poměrně výrazný, ale v této cenové hladině nepřekvapí.

Co však překvapí, je šířka rámečků. Díky kapkovitému výřezu a úzkému reproduktoru vedle něj vypadá opticky Vivo symetričtější, než ve skutečnosti je. Ve výsledku ale displej zabírá jen 84,7 % plochy zařízení. Opět, není to málo, ale na chlubení to taky nestačí.

Samotné barvy displeje odpovídají použité technologii. Černá je černá, na fotkách vidíte, že odstínům nechybí jas ani sytost, ale Android jim nenechává vyniknout. Vivo z nějakého důvodu pro barvy v systému volí poněkud nelichotivé odstíny. Určitě proto doporučuji si z obchodu stáhnout alternativní motivy – jinak budete muset volit mezi vyšisovanými barvičkami a jejich přesyceným protipólem, který by rovněž uvítal lekci z dobrého vkusu.

Telefon se může pochlubit OLED displejem.
i Zdroj: PCTuning.cz
Telefon se může pochlubit OLED displejem.

Schopnosti displeje rozšiřuje i software. Po večerech si mohou oči odpočinout za utlumeného modrého světla, klasikou je i přepínání tmavého a světlého režimu. Vivo rovněž zvládá probuzení poklepáním, defaultní launcher umožňuje stejným gestem i obrazovku vypnout. Nechybí Always On Display, který umí i jednu pozoruhodnou věc, zapnutí pohybem. AOD můžete nechat svítit pořád, ve stanoveném čase, nebo šetřit energii a ukázat si informace o čase a notifikacích jen když telefonem aspoň trochu pohnete.

A ještě jednu věc Vivo X80 Lite umí: měnit frekvenci obrazovky. Nejde sice do žádných extrémů, ale i volba mezi 60 a 90 Hz je vítaným upgradem. Určitě je to ale vítanější bonus než nalepená fólie, která se poškrábe po pár dnech.

Na zvuk si připravte sluchátka

Oproti obrazovce jsou zvukové schopnosti víceméně do počtu. Telefon neumí hrát stereo s využitím hlavního repráku a sluchátka, velikost zařízení nedává fyzice šanci a hudební produkce je chabá. Ale v této disciplíně asi nikdo nic světoborného nečeká. Snad jen konzervativci by ocenili audiojack, ale ten Vivo nemá.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama