repro-ozaki-hm010-m1-svezi-vitr-z-tchajwanu
Hardware Článek Repro: OZAKI HM010 M1, svěží vítr z Tchajwanu

Repro: OZAKI HM010 M1, svěží vítr z Tchajwanu | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

3. 9. 2003 00:00 63

Seznam kapitol

1. Repraki of firmy Ozaki 2. Subwoofer basuje odspoda, a to doslova :-) 3. Připojování, poslech a závěr

Na některé tiskové zprávy a novinky reaguji občas takto: "mohl bych produkt xxx otestovat pro čtenáře PCtuningu?". V případě reproduktorů OZAKI nenastal žádný problém - "M1 si můžete vyzvednout na naši Ostravské pobočce". Bílá krabice o rozměrech 50x30x30cm působila nezáludně. Ufff to je tíha, uvnitř jsou asi cihly... horní víko s rukojetí se nebezpečně prohýbalo, obsah vážil nejméně 15kg! Přímo na ulici jsem se rozhodl situaci raději prověřit, známe ten typ humoru (Kwolek táhne náklad cihel - ha, ha!). Koukám že pokud nejsou cihly v subwooferu tak už asi... nikde.

Reklama

Přípojné body (a nátrubek bassreflexu) jsou na zadní straně subwooferu.

Repro: OZAKI HM010 M1, svěží vítr z Tchajwanu
i Zdroj: PCTuning.cz

Vstupy jsou tří: analogový 5.1 (kompatibilita s AC3 je tedy na této úrovni, na plošném spoji jsem viděl místo pro dekodér) + dva stereo: TV a AUX. Vstupy se přepínají posuvnám přepínačem - přepínač není rozhodně tedy "po ruce" :-(

Kabelů je dost (pro zadní repro dosahují délky 10m!), špatně by je připojil pouze naprostý lamer.

Displej a ovládání

Displej na subwooferu je grafický a vypadá to moooc pěkně - asi jako na některých dražších autorádiích.

Repro: OZAKI HM010 M1, svěží vítr z Tchajwanu
i Zdroj: PCTuning.cz

Přesto že hlavní část vypadá jako spektrální analýzer, sloupce se pohybuji podle stále stejné křivky (to už by zde mohly být raději stereo indikátory).

Repro: OZAKI HM010 M1, svěží vítr z Tchajwanu
i Zdroj: PCTuning.cz

Ovládání je digitální. Postupujme zleva: tlačítkem sytém zapnete, ztlumíte (mute), zvolíte příslušnou funkci a poslední dvojici tlačítek nastavíte odpovídající hodnotu (dB). Mohlo by to vypadat nepohodlně, kdyby k dispozici nebylo dálkové ovládání.

Repro: OZAKI HM010 M1, svěží vítr z Tchajwanu
i Zdroj: PCTuning.cz

Lze ovládat tyto funkce: zapnutí, mute, hlasitost, subwoofer (+/-), váha (+/-) - přední repro, center, zadní repro. K dispozici je i třípasmový ekvalizér výšky - střední kmitočty - basy (+/-). Jak komu, ale části uživatelů bude nejspíše dost chybět přepínání vstupů, ostatní se spokojí s jedním "hlavním" zdrojem zvuku a pro změnu si občas sáhnou za subwoofer.

Ovládání je pohodlné, citlivost se drží v průměru - stačí mířit do směru, kde se nachází subwoofer.

Zvuk

Ufff, říkáte si, ten Kwolek to ale natahuje. No nic, přejděme k poslední a nejdůležitější kapitole. Co z ní chcete slyšet jako první, to dobré nebo to špatné? No dobrá, začneme tím horším - sytém poněkud, sice velmi slabě, ale šumí. Jedná se o stálý, velmi tichý konstantní šum (zdroj bych tipoval na elektronické korekce), který v případě, že máte zapnutý i velmi tichý počítač, se snadno ztratí. Možná bych se o tom ani nezmiňoval - všimnete si toho v pasážích mezi písničkami, navíc jen v případě, že k systému připojíte stolní CD přehrávač který je prakticky bezhlučný (a navíc má poněkud nižší úroveň výstupního signálu než PC).

Repro: OZAKI HM010 M1, svěží vítr z Tchajwanu
i Zdroj: PCTuning.cz

Teď už budou jen samá pozitiva podle síťového grafu (první dítě, auto, dovolená v Jugoslávii...), vše funguje jak má, nic necvrliká ani nebručí. No snad jediná poznámka - OZAKI je na běžný stůl k běžnému monitoru trochu škoda - jednak jsou satelity poněkud velké, jednak dokážou vyvinout nečekaný akustický TLAK! No, popravdě řečeno když se v souvislosti s M1 mluví o domácím kinu (řada OZAKI HOMME), můžete to vzít doslova. Sestava hravě zvládne ozvučit i velmi velký obývák - nevadí když každý reproduktor dáte do jiného rohu (malé sestavy často ve velké místnosti zvukově "roztrhnete" - kdy je zvuk přijatelný jen do 1.5m od satelitu), sestava stále zní velmi dobře. Navíc větší "drajv" zvuku M1 jen prospívá - je to dáno poněkud většími satelity. S povděkem kvitují že sytém není vybaven různými 3D enhancery atd. - také levný dekodér by mi nejspíše vadil.

Možné očekáváte, že teď začnu barvitě popisovat zvuk referenčních CD. Bohužel, některé zůstaly v práci, navíc tato sestava do znění nahrávek nevnáší tolik "svého" jak to činí jiné, povětšinou menší sestavy. Větší reproduktor v satelitech má průměr 7.6cm - díky němu je zvukové navázání satelitů na subwoofer bez poklesu ve středech. Vokály již tolik nevystupují na povrch a hudba je neutrálnější.

Zkoušel jsem i DVD s DTS a Dolby Digital AC-3 (DVD HEAT, doporučují scény ze střelbou) vše softwarově dekódováno PowerDVD. Líbilo se mi dunění a zvukové kopání subwooferu - (spodní pásmo je u filmu dost jiné než u hudby) - horní pásma bývají méně problématická, lokalizace "letících" zvuků je výborná. Prostě paráda! Zkoušel jsem i 3D hry - jediný problém jsem měl z příliš velkým zvukovým prostorem (reproduktory jsem nechal tam, kde byly satelity domácího kina), musel jsem přejít na televizi. Rázem vše dostalo zcela jiný šmrnc - np. Vietcong jsem si opravdu vychutnal znova (dnes jen MP): jednak zjistíte že vám zvuk dost pomáhá, jednak si více vychutnáte bombardování nebo u blízko vybuchlý granát.

Jo, mimochodem, se zvukem integrovaného kodeku už jsem se definitivně rozloučil :-) ve prospěch zvukové karty Terratec (test záhy).

Co dodat...

3400Kč (bez 22% DPH) není málo - avšak ani málo neposkytuje audiosestava 5.1 OZAKI M1. Namítnete, že jsou lepší - jistě - stačí se však podívat na visačku u konkurence a bude vám jasné, že budete muset v peněžence "dolovat" mnohem hlouběji. Mám dojem, že za rozumné kvantum peněz se s testovaným modelem udělá opravdu hoodně muziky.

Repro: OZAKI HM010 M1, svěží vítr z Tchajwanu
i Zdroj: PCTuning.cz

Jelikož Silver Award PCtuningu udělujeme za dobrý poměr cena a výkonu je na místě tento titul i zde:

Repro: OZAKI HM010 M1, svěží vítr z Tchajwanu
i Zdroj: PCTuning.cz
Repro: OZAKI HM010 M1, svěží vítr z Tchajwanu
i Zdroj: PCTuning.cz


září 2003
OZAKI MH010 M1
kvalitní provedení, vysoký výkon, dobrý zvuk - vhodné do větších místností

Za zapůjčení děkujeme firmě ABACUS Computer

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama