repro-ozaki-hm050-b5-domaci-kino-za-malo
Hardware Článek Repro OZAKI HM050 B5, domácí kino za málo

Repro OZAKI HM050 B5, domácí kino za málo | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

23. 12. 2003 00:00 67

Seznam kapitol

1. Další repráky od firmy Ozaki 2. Satelity 3. Subwoofer a zvuk

Zdá se, že firma Ozaki se ve své řadě reproduktorů 5.1 zaměřila na totéž, na co firma Kye / Genius když vypustila do světa sestavu Genius SW 5.1 Home Theather. Podobností je zde opravdu hodně: satelity jsou dřevěné, relativně velké a nečekaně robustní (a to i zvukově), subwoofer je téměř veliký jako menší PC, elektronika je na druhou stranu přímočará a nehraje si na nějaké 3D efekty a integrované dekodéry prostorového zvuku. Ozaki B5 mají v tomto malém virtuálním souboji jednu výhodu - jejich dálkový ovládač zvládne víc než jen hlasitost a "mute".

Reklama

Pokud postavíte přední satelity k subwooferu zjistíte, že jsou nečekaně... vysoké. Nevím co k takovým štíhlým rozměrům konstruktéry vedlo, já bych tipoval na estetická hlediska.

Repro OZAKI HM050 B5, domácí kino za málo
i Zdroj: PCTuning.cz

Podle pravidel vícekanálového filmového zvuku nejsilnější části sestavy satelitů je středový reproduktor. Je dvoupásmový se zesílenými středy. To je milé zjištění - u levných sestav ve "filmovém nasazení" nejčastěji selhává právě tento článek. Dvoupásmové jsou i přední satelity. Výškové měniče jsou podobné těm, které se používají ve vícepásmových automobilových reproduktorech (s polymidovou kalotou), střední tóny zajišťuje 3" měnič. Nejmenší, efektové "surround" reproduktory jsou jednopásmové.

Repro OZAKI HM050 B5, domácí kino za málo
i Zdroj: PCTuning.cz

Ozvučnice u satelitů je otevřená s bassreflexovým nátrubkem. I když výrobce neuvádí dělící kmitočet, předpokládám že je kolem 100Hz. Skřínka ve tvaru rakvičky je vyrobená z 1cm silné dřevotřísky, zadní terminál je pružinkový.

Rozměry satelitů a subwoferu:

  • subwoofer: 200 x 395 x 350 mm (š x v x d)
  • přední: 96 x 380 x 110 mm
  • zadní: 96 x 200 x 110 mm
  • centr: 293 x 96 x 110 mm
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama