repro-ozaki-hm050-b5-domaci-kino-za-malo
Hardware Článek Repro OZAKI HM050 B5, domácí kino za málo

Repro OZAKI HM050 B5, domácí kino za málo | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

23. 12. 2003 00:00 67

Seznam kapitol

1. Další repráky od firmy Ozaki 2. Satelity 3. Subwoofer a zvuk

Zdá se, že firma Ozaki se ve své řadě reproduktorů 5.1 zaměřila na totéž, na co firma Kye / Genius když vypustila do světa sestavu Genius SW 5.1 Home Theather. Podobností je zde opravdu hodně: satelity jsou dřevěné, relativně velké a nečekaně robustní (a to i zvukově), subwoofer je téměř veliký jako menší PC, elektronika je na druhou stranu přímočará a nehraje si na nějaké 3D efekty a integrované dekodéry prostorového zvuku. Ozaki B5 mají v tomto malém virtuálním souboji jednu výhodu - jejich dálkový ovládač zvládne víc než jen hlasitost a "mute".

Reklama

Základem elektroniky je, jako obvykle, subwoofer. V případě OZAKI HM 050 B1 je tato centrální jednotka překvapivým příkladem toho, že i tchajwanci ví, co je robustní konstrukce. Stěny jsou z dřevovláknité desky 1.2cm silné vyztužené v rozích vlepenými špalíky.

Repro OZAKI HM050 B5, domácí kino za málo
i Zdroj: PCTuning.cz

Basový reproduktor (16cm, magnet jak koňská hlava :) je umístěný v příčce uprostřed subwooferu. Ve větší polovině :-) se nachází deska s integrovanými zesilovači.

Repro OZAKI HM050 B5, domácí kino za málo
i Zdroj: PCTuning.cz

Zapojení systému je dětský snadné - vstupy jsou čtyři: analogový 5.1 (potřebné kabely a průchodky jsou součástí balení) a tří stereo vstupy - CD, TV a VCD. Kabelů je dost (pro zadní repro dosahují délky 10m!), špatně by je připojil pouze naprostý lamer.

Repro OZAKI HM050 B5, domácí kino za málo
i Zdroj: PCTuning.cz

Přepínání vstupů se provádí elektronicky, přičemž aktivní vstup je indikovaný LED diodami. Na čelní stěně je několik ovládacích prvků které odpovídají tlačítkům na dálkovém ovládání.

Repro OZAKI HM050 B5, domácí kino za málo
i Zdroj: PCTuning.cz

Ovládání je digitální. Postupujme shora: tlačítkem sytém zapnete, ztlumíte (mute), dále se nachází otočný regulátor hlasitosti a přepínače vstupů. Je to jednoduché, navíc je k dispozici dálkové ovládání:

Repro OZAKI HM050 B5, domácí kino za málo
i Zdroj: PCTuning.cz

Lze ovládat tyto funkce: zapnutí, mute, hlasitost, subwoofer (+/-), váhy (+/-) přední repro, center, zadní repro. K dispozici je už zmíněné (konečně!) přepínání vstupů a tak není třeba k tomuto úkonu absolvovat výlety za subwooferem pod stůl.

Ovládání je pohodlné, citlivost komunikace dálkáč - subwoofer se drží v průměru, stačí mířit tam, kde se nachází subwoofer.

Je ale na čase konečně vše zkompletovat, zapnout a...

Zvuk

Ufff, říkáte si, ten Kwolek to ale natahuje. No nic, přejděme k poslední a nejdůležitější kapitole, ke zvuku. Bohužel i zde platí obdobný problém který jsem zpozoroval u Ozaki M1 - celý systém, sice velmi slabě, ale přece jenom konstantně šumí. Jedná se o stálý, velmi tichý šum (zdroj bych tipoval na elektronické přepínání vstupů), který v případě, že máte zapnutý i velmi tichý počítač, se snadno ztratí. Možná bych se o tom ani nezmiňoval - všimnete si toho v pasážích mezi písničkami, navíc jen v případě, že k systému připojíte stolní CD přehrávač který je prakticky bezhlučný.

Repro OZAKI HM050 B5, domácí kino za málo
i Zdroj: PCTuning.cz

Teď už budou jen víceméně samá pozitiva podle síťového grafu (první dítě, auto, dovolená v Jugoslávii... :-) vše funguje jak má, nic necvrliká ani nebručí. No snad jediná poznámka - OZAKI je na běžný stůl k běžnému monitoru trochu škoda - jednak jsou satelity poněkud velké, jednak dokáži ozvučit prakticky celý obývák - nevadí když každý reproduktor dáte do jiného rohu (malé sestavy často ve velké místnosti zvukově "roztrhnete"), sestava stále zní velmi dobře. Schopností zvukově pokrýt i velký pokoj Ozaki B5 skutečně spíše dostávají do oblasti domácího kina - navíc větší "drajv" zvuku "bépětek" jen prospívá - je to dáno poněkud většími satelity.

S povděkem kvituji že sytém není vybaven různými 3D enhancery atd. - také levný dekodér by mi nejspíše vadil.

Zvuk audia (CD-DA) sice není zcela průzračný a čistý (na vině je spíše zesilovač, satelity po napojení na HiFi sestavu kvalitativně vyletí na zcela jinou úroveň) - je však nečekaně solidní. Přesto lze konstatovat, že za ty peníze asi nic lepšího (zejména do obýváku) nenajdete - nedejte se zmást názory které budou tvrdit že tyto sestavy jsou k ničemu, je to jako srovnávat Fabii s Mercedesem E. Poznámka: překvapivě podobné námitky lze vznést vůči reproduktorům Genius SW 5.1 Home Theather které hrají velmi podobně.

O poslechu hudby platí totéž co jsem řekl dříve. Klidně si jí můžete vychutnat v křesle obývacího pokoje a věřte mi že zvuk bude mnohem lepší než ten který produkují nejlevnější domácí kina (ty si na hudbě často doslova vylámou zuby). Po doplnění levným přehrávačem DVD s dekodérem AC-3 (ceny začínají na 3000Kč) tak získáte levnou alternativu "Home Cinemy" s plastovými repro-kostkami. Samozřejmě že zvuk můžete dekódovat v PC.

Zkoušel jsem testovací DVD se zvukovými stopami DTS (Gladiátor) i Dolby Digital AC-3 (HEAT) vše softwarově dekódováno PowerDVD. Zde se poměrně velký subwoofer docela předváděl - mnohem více než u hudební produkce. I zde platí, že studijní rozdělení na jednotlivé kanály (ty jsou u AC-3 i DTS zaznamenány separátně) přispívá jen dobré lokalizaci zvuku. Známý fragment s letícím mečem (Gladiátor) byl stejně působivý jako na dražších sestavách.

Zkoušel jsem i 3D hry - jediný problém jsem měl z příliš velkým zvukovým prostorem (reproduktory jsem nechal tam, kde byly satelity domácího kina), musel jsem přejít na televizi. Rázem vše dostalo zcela jiný šmrnc.

Co dodat...

3800Kč (vč. 22% DPH) není málo - avšak ani málo neposkytuje audiosestava 5.1 OZAKI B5. Namítnete, že jsou lepší - jistě - stačí se však podívat na visačku u konkurence a bude vám jasné, že budete muset v peněžence "dolovat" mnohem hlouběji. Mám dojem, že za rozumné kvantum peněz se s testovaným modelem udělá opravdu hoodně muziky.

Repro OZAKI HM050 B5, domácí kino za málo
i Zdroj: PCTuning.cz

Tato sestava je k mání v našem internetovém obchodě!

Za zapůjčení děkujeme firmě ABACUS Computer

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama