Samsung 960 PRO 1 TB – nejvýkonnější SSD pod sluncem
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Samsung 960 PRO 1 TB – nejvýkonnější SSD pod sluncem

Samsung 960 PRO 1 TB – nejvýkonnější SSD pod sluncem | Kapitola 4

Z. Obermaier

Z. Obermaier

23. 2. 2017 03:00 33

Seznam kapitol

1. Samsung 960 Pro NVMe 2. Představení disků 3. Software Magician a ovladač NVMe 4. Testovací sestava a specifikace 5. Testy malých souborů (nejdůležitější) 6. Testy malých souborů (důležité)
7. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 8. Syntetické testy – body 9. Start Windows a shrnutí výkonu 10. Výkon versus teplota 11. Závěr

Nová SSD od Samsungu s čipem Polaris jsme už testovali ve všech kapacitách, šlo ale o OEM disky řady SM900. Konečně si dnes ukážeme plně retailový produkt, výkonnější řadu 960 PRO s oficiální podporou určenou širší veřejnosti. 1TB verze nabízí brutální výkon i kapacitu za stále slušnou cenu.

Reklama

Testovací sestava a specifikace

Měření disku jsem provedl desce na Asus Z170 Maximus VIII Gene s procesorem Core i7-6700K. Coby zdroj posloužil Antec HCP-1200W, dále byl v sestavě pevný disk WD a paměti od G.Skill (DDR4-3733 MHz). K měření her jsem použil grafickou kartu GeForce GTX 980 Matrix od Asus. Pro testy procesorové jsem použil grafické jádro procesoru. Podívejte se na obrázek hlavní sestavy:

Z170 a deska Maximus VIII Gene
i Zdroj: PCTuning.cz
Z170 a deska Maximus VIII Gene

Testy neprovádím v nástroji IOMeter, který je sice pěkný, výsledků dává hodně a měří maximální hodnoty u malých souborů v IOPS, ale pro běžného uživatele je složité porovnání, protože záleží na poměrně detailním nastavení. Pracuji s testy, které si může každý stáhnout sám a bez odbornějších znalostí si porovnat jejich výsledky s těmi v recenzi. Jedná se například o programy CrystalDiskMark, AS SSD Benchmark, ATTO Disk Benchmark nebo Anvil Pro. Celkově se snažím o jednoduché a dobře pochopitelné testy pro každého, k čemuž pomáhám výrazným snížením počtu testů jen na ty, které nám opravdu o výkonu SSD pro reálné použití něco řeknou. Testuji v těchto aplikacích:

  • Anvils Storage Utilities V110_B337
  • AS SSD Benchmark 1.8.5636
  • ATTO Disk Benchmark 246
  • CrystalDiskMark 5.1.2
  • HD Tune Pro 5.5
  • SetupWinBootInfo 1.02

Všechny testy až na zápis v HD Tune Pro provádím s nainstalovaným operačním systémem Windows 10 Enterprise 64-bit (včetně prvního velkého updatu) na testovaném SSD – disk je tedy primární / bootovací. Výsledky pak mohou být nižší než maximální, ale jsou reálnější.

SSD jsou pro běžného uživatele v dnešní době vzhledem k jejich ceně určeny hlavně na operační systém a jeho zrychlení, a proto je porovnání solid state disků s nainstalovaným OS více vypovídající. Je jisté a otestované, že se v mnoha případech budou výsledky lišit i poměrně o dost (případ levnějších SSD s asynchronními NAND flash paměťmi) s výsledky z ostatních webů, kde ve většině případů recenzenti měří s diskem prázdným (sekundárním).

Specifikace disku

Samsung 960 PRO 1 TB – nejvýkonnější SSD pod sluncem
i Zdroj: PCTuning.cz

Samsung 960 PRO 1 TB – nejvýkonnější SSD pod sluncem
i Zdroj: PCTuning.cz

Samsung 960 PRO 1 TB – nejvýkonnější SSD pod sluncem
i Zdroj: PCTuning.cz

V tabulce vidíte všechny současné nejvýkonnější SSD disky na trhu. Všechny se dají koupit i ČR a ceny jsou z českého obchodu. Všechny disky mají dnes podobné ceny za podobné kapacity. 512 GB koupíte vždy kolem částky 8000 Kč s daní. Poloviční kapacita se pohybuje kolem 5000 Kč a 1TB je za vysokých 16 000 Kč a více. Takhle velký disk se ale bez chlazení neobejde, tedy počítejte s osazením do PCI-e slotu a chladič k tomu. Teprve pak má takový disk smysl.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama