Shuttle XS35GT-804 – Ideální HTPC pro domácí zábavu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Shuttle XS35GT-804 – Ideální HTPC pro domácí zábavu

Shuttle XS35GT-804 – Ideální HTPC pro domácí zábavu | Kapitola 7

Z. Obermaier

Z. Obermaier

18. 11. 2010 03:00 11

Seznam kapitol

1. Malý ale výkonný 2. Představení a specifikace 3. Pohled do nitra počítače 4. Pohled do operačního systému
5. Aplikační výkon, teploty a spotřeba 6. Přehrávání HD videa a Flash 7. Závěr

V dnešním testu se podíváme na výkonný minipočítač osazený dvoujádrovým procesorem Atom s Hyper-Threadingem a výkonnou grafikou Nvidia ION. Celé zařízení se vejde do krabičky jen o kousek větší než klasická CD-ROM. Zdali půjde o ideální řešení pro HTPC do obývacího pokoje, se dnes pokusíme zjistit.

Reklama
Shuttle XS35GT-804 – Ideální HTPC pro domácí zábavu
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud se na Shuttle XS35GT-804 podíváme jako na elegantní kancelářský počítač, na kterém se nijak extrémně nepracuje a nemusí zvládat náročné úlohy, jde o hodně zajímavé řešení. Počítač bez potíží zvládne veškerý kancelářský software, a někam na recepci firmy nebo na přepážku banky/úřadu je díky svým rozměrům a provedení jasnou volbou. Jeho absolutně tichý provoz jistě pracovník/pracovnice ocení. Do tohoto prostředí jej také předurčuje výbava WiFi, možnost montáže na LCD a malý napájecí adaptér. Sem mi svou koncepcí tento počítač zapadá nejlépe.

Druhým a zřejmě i častějším využitím pak budou přeci jen domácnosti a obývací pokoje. Díky malým rozměrům, nízké spotřebě a absolutně tichému provozu se totiž nabízí použití jako domácího centra zábavy. Pro pohodlné brouzdání webem, přehrávání jakýchkoliv formátů má dostatek výkonu. Také nějaké starší hry, nebo Flashové hříčky si zahrajete bez problémů. Tady vidíme ale jeden zásadní problém. Zařízení nemá infra-port ani Bluetooth pro připojení s dálkovým ovladačem, což může být u inteligentního přehrávače médií problém. Takhle si zkrátka budete muset pořídit nějakou bezdrátovou myš, klávesnici nebo ovladač sami.

Druhým nedostatkem je pak osazení pouze DVD mechanikou. Moderní domácí kino by jistě spíše ocenilo Blu-ray mechaniku, což by sice prodražilo počítač asi o 2500 Kč, byl by pak ale mnohem zajímavější. Tady vám opět nezbývá než si ji dokoupit a stávající mechaniku zbytečně zaplatit při koupi. V případě, že byste tedy chtěli tento počítač použít hlavně v obývacím pokoji, čeká vás nemalá investice do bezdrátového setu myší a klávesnice a popřípadě také Blu-Ray mechaniky. To vzhledem k celkem vysoké startovní ceně činí celkovou investici značně vysokou.

Cena našeho konkrétního (nejvybavenějšího) modelu se pohybuje kolem 11 000 Kč, což není zrovna málo za nabízený výkon. Tady ale platíme hlavně za design, jde spíše o trendy "stylovku" kterou vaše návštěvy jistě ocení. V tuto chvíli ale již konkurence společnost Shuttle předběhla. Krapet hůře vybavené zařízení od Zotac vyjde na polovinu ceny počítače Shuttle a to je hodně lákavá nabídka. Sice si do něj musíte koupit sami disk a mechaniku použít jen externí, vše ostatní je ale téměř stejné. Pokud bychom ale zapátrali v cenících hlouběji, zjistíme, že srovnatelná řešení jako nabízí Shuttle stojí od 8000 Kč s DPH nahoru, tedy není Shuttle zase tak extrémně dražší.

Zdali uvažujete o vánočním nákupu nějakého šikovného přehrávače multimédií do obývacího pokoje, zařízení s operačním systémem bude jistě mnohem zajímavější volbou než slušně vybavené přehrávače s omezenými možnostmi. Zde si zkrátka vše můžete nastavit a vyladit dle sebe. Na druhou stranu je to opět spíše pro hračičky nebo kutily. Uživatelé zvyklí na okamžitý komfort a použitelnost musí sáhnout po jiných zařízeních. Volba je na vás, schopnosti a výbava testovaného počítače je pro HTPC přímo ideální. Pokud skousnete další investici do bezdrátového ovládacího setu, popřípadě Blu-Ray mechaniky, budete mít zcela jistě bezkonkurenční centrum domácí zábavy.

Shuttle XS35GT-804 – Ideální HTPC pro domácí zábavu
i Zdroj: PCTuning.cz

Za půjčení počítače děkujeme společnosti Shuttle Europe

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama