SilverStone PM02 – celokovová skříň s projektorem
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek SilverStone PM02 – celokovová skříň s projektorem

SilverStone PM02 – celokovová skříň s projektorem | Kapitola 2

Petr Kupský

Petr Kupský

22. 3. 2018 04:00 7

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Exteriér 3. Interiér – vnitřní uspořádání, ventilátory 4. Interiér – zadní prostor, čelo skříně
5. Příklad montáže – deska, disky, zdroj 6. Příklad montáže – kabely, chladič, grafika 7. Hodnocení a závěr

Pohledný a přitom docela střídmý design, kompaktní provedení, prakticky celokovové provedení, kvalitní dílenské zpracování a slušná standardní výbava, jsou hlavními argumenty skříně SilverStone PM02 v boji o přízeň zákazníků. Punc výjimečnosti ji pak dodává světelné logo výrobce promítané na plochu stolu před čelem skříně.

Reklama

Exteriér

Při práci se skříní doporučuji používat rukavice. Při manipulaci se skříní během montáže na lesklé skleněné bočnici a černě lakovaných plochách plechových panelů ulpívají otisky prstů.

SilverStone PM02 – celokovová skříň s projektorem
i Zdroj: PCTuning.cz

Skleněná bočnice byla z výroby pro ochranu opatřená fólií z vnější strany. Kvůli fotografování jsem ji hned po vybalení skříně odstranil. Při běžné montáži bych fólii sundal až zcela v závěru montáže komponent.

SilverStone PM02 – celokovová skříň s projektorem
i Zdroj: PCTuning.cz

Skříň SilverStone PM02 se bude určitě líbit konzervativněji založeným uživatelům. Její čistý design s hladkými plochami a rovnými hranami je na první pohled prostý jakýchkoliv výstřelků. Většina ploch je tvořena ocelovým plechem opatřeným matným černým lakem. S nimi kontrastují decentní červené linky plastových koncovek čelního panelu, z nichž je ta horní navíc doplněna o leskle lakovanou kovovou mřížku.

Výrazným kontrastním prvkem je samozřejmě celoplošná bočnice z temperovaného skla tloušťky 4 mm, jenž dominuje pravému boku skříně. Na opačné straně najdeme hladkou celoplošnou bočnici z matně lakovaného plechu černé barvy. Tato bočnice je zcela rovná, bez jakýchkoliv vnějších prolisů.

SilverStone PM02 – celokovová skříň s projektorem
i Zdroj: PCTuning.cz

Zajímavým designovým prvkem skříně SilverStone PM02 je její rovný čelní panel s lehce zkosenými boky. Kromě záslepek z rudého plastu je celý panel z pevného ocelového plechu. Aby byl zajištěn přísun chladicího vzduchu k čelním ventilátorům, je přední plocha panelu hustě perforována podélnými otvory rozměru 12 × 2 mm. Hustota otvorů směrem dolů postupně řídne, díky čemuž celkové ztvárnění připomíná proud hustého deště.

SilverStone PM02 – celokovová skříň s projektorem
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak už bylo řečeno, konce čelního panelu jsou opatřeny rudými plastovými záslepkami. Ty jsou s plechem panelu dobře slícovány a nepůsobí nijak lacině. Horní záslepka je navíc opatřena bezchybně zakomponovanou kovovou mřížkou, ovšem bez praktické funkce.

Je škoda, že výrobce plochu záslepky pod mřížkou neopatřil větracími otvory. Pokud zvážíme poměr plochy otvorů v čelním panelu k jeho celkové ploše, asi nám bude jasné, že čelní ventilátory to s nasáváním chladicího vzduchu nebudou mít zrovna snadné. Každé otvory navíc by se mohly hodit a prostor pro ně by se našel i na ploše spodní plastové záslepky, kdy by esteticky nijak nerušily.

SilverStone PM02 – celokovová skříň s projektorem
i Zdroj: PCTuning.cz

Značná část  stropu skříně SilverStone PM02 je vyhrazena perforované ploše s pozicemi pro osazení až dvojice 120/140mm ventilátorů, případně radiátoru vodního chlazení do délky 280 mm. Plech šasi je v tomto místě mírně prolisován směrem dovnitř a opatřen hustými otvory ve tvaru šestiúhelníku se vzdáleností protějších stěn 5 mm.

Pomocí magnetických pásek po obvodu je k šasi skříně přichycen jednoduchý prachový filtr, tvořený plastovou mřížkou s kruhovými otvory o průměru 1 mm. Mřížka dobře drží svůj tvar a pouze drobným vrypem se lze přesvědčit, že se opravdu nejedná o lakovaný ocelový plech. Alternativní utěsnění stropních pozic ventilátorů (v případě jejich nevyužití) výrobce neřešil, takže v takovém případě budeme nuceni si zakoupit arch magnetické fólie a z ní si odpovídající kryt vystřihnout.

SilverStone PM02 – celokovová skříň s projektorem
i Zdroj: PCTuning.cz

Konektory a ovládací prvky jsou pevně zakomponované přímo do plechového stropu šasi skříně SilverStone PM02. Nejsou tedy součástí čelního panelu, jenž budeme často odnímat pro přístup k prachovému filtru čelních ventilátorů. Všechny konektory se nachází pod úrovní plechu šasi a působí esteticky čistě.

Ovládacím prvkům dominuje čtvercové tlačítko Power s rudým podsvícením po obvodu umístěné samostatně u pravého boku skříně. Na opačné straně se postupně v jedné rovině nalézá docela rozměrné čtvercové tlačítko Reset, trojice konektorů USB 3.0, jeden moderní konektor USB 3.1 Gen1 Type-C a nakonec konektory pro mikrofon a sluchátka. Podle označení je zřejmé, že konektor USB Type-C bude napojen společně se sousedním konektorem na starší rozhraní USB 3.0 základní desky.

Zřejmě jste si všimli, že nikde mezi ovládacími prvky se nenachází obvyklá kontrolka činnosti pevného disku. Ta u tohoto modelu skříně opravdu chybí. Pokud by někdo chtěl mít vizuální přehled o činnosti disku, může si na příslušné konektory základní desky alternativně napojit LED diodu podsvícení tlačítka Power.

SilverStone PM02 – celokovová skříň s projektorem
i Zdroj: PCTuning.cz

Zadní strana skříně je opatřena jednotnou povrchovou úpravou matným černým lakem s jemnou strukturou práškové barvy. V horní části zadní stěny se nachází jedna ventilátorová pozice určená pro 120/140mm ventilátor. Již z výroby je zde osazen 140mm model ventilátoru v PWM provedení bez podsvícení. Pozice pro 140mm ventilátor je pevně stanovena, nelze ji výškově posouvat. Oproti tomu případný 120mm ventilátor bude mít možnost výškového posuvu v rozsahu 20 mm.

Plech šasi je v místě ventilátorové pozice mírně prolisován směrem ven a opatřen hustými otvory ve tvaru šestiúhelníku se vzdáleností protějších stěn 5 mm. Vedle pozice pro zadní ventilátor se nachází otvor pro osazení štítku I/O panelu základní desky.

SilverStone PM02 – celokovová skříň s projektorem
i Zdroj: PCTuning.cz

Ve střední části zadní strany skříně SilverStone PM02 vidíme sedm pozic pro přídavné PCIe karty, kryté hustě děrovaným plechovými záslepkami. Tyto samostatné záslepky nejsou fixovány šrouby jednotlivě, ale netradičně společným plechem. Jak to funguje, si ukážeme později v rámci příkladu instalace komponent vzorové sestavy.

Ve spodní části zadní stěny se nachází jednoduchý otvor bez rámečku, určený pro montáž ATX napájecího zdroje. Skříň tedy využívá moderní koncepci umístění zdroje ve spodní části, ve které zdroj nasává chladící vzduch skrze dno z venkovního prostoru a vyfukuje jej přes zadní stěnu ven. Zdroj v takovém případě nijak neovlivňuje, ani není ovlivňován, průtokem vzduchu uvnitř skříně.

SilverStone PM02 – celokovová skříň s projektorem
i Zdroj: PCTuning.cz

Na plechovém dně skříně najdeme pouze jediný otvor pro přísun chladícího vzduchu k ventilátoru napájecího zdroje, krytý kvalitním prachovým filtrem. Čtyři hluboké prolisy budou tvořit posléze opěru spodní strany instalovaného napájecího zdroje. Poměrně vysoké nohy skříně jsou tvořeny kovovým plechem tloušťky 2 mm a opatřeny gumovými podložkami, umístěnými v mělkých prolisech.

SilverStone PM02 – celokovová skříň s projektorem
i Zdroj: PCTuning.cz

Nyní se ještě na okamžik vrátíme ke spodní části čelního panelu skříně SilverStone PM02, ukončené rudou plastovou záslepkou. Škoda, že zde není více otvorů, než ten podlouhlý uprostřed. Ten je navíc uzavřen průhledným plastem, takže brání přístupu chladícího vzduchu do skříně.

Uvedený zasklený průhled funguje obdobně jako diapozitiv, skrze něhož je za provozu skříně promítáno logo výrobce na plochu stolu, nebo podlahu bezprostředně před čelem skříně.

SilverStone PM02 – celokovová skříň s projektorem
i Zdroj: PCTuning.cz

Prachový filtr napájecího zdroje lze po uvolnění západky snadno vyjmout směrem vzad. Je tvořen výliskem z kvalitního plastu, k němuž je nalisována velmi jemná plastová síťka. Tak jemná, že mé unavené oči nebyly schopny jednotlivá vlákna mřížky vůbec rozlišit. Tento prachový filtr určitě zachytí i velmi malé částečky prachu. Na druhou stranu jej bude nutné častěji čistit, aby se příliš nesnížil průtok vzduchu k napájecímu zdroji.

SilverStone PM02 – celokovová skříň s projektorem
i Zdroj: PCTuning.cz

Když už jsme u prachových filtrů skříně SilverStone PM02, demontujeme si nyní ten na stropě skříně. Jde to velmi snadno, stačí jej jen odloupnout. Na opačné straně plastové mřížky filtru vidíme po obvodu proužky magnetické pásky, která filtr fixuje k plechu šasi skříně.

SilverStone PM02 – celokovová skříň s projektorem
i Zdroj: PCTuning.cz

Dříve, než se podíváme do útrob skříně, pozastavíme se ještě u provedení styčné plochy skleněné bočnice a kovového okraje šasi. Výrobci tomuto detailu často nevěnují dostatek pozornosti a jen málo modelů skříní nabízí dostatečnou izolaci proti možnému průniku prachu.

Skříň SilverStone PM02 se v tomto ohledu připojuje k většině. Naměřená spára mezi sklem bočnice a plechem šasi v šíři 1,4 mm by si zasloužila použití vhodné těsnící pásky. Takto nám nezbývá, než si skříň vylepšit svépomocí. Naštěstí nemusíme být nijak výrazně zruční, neboť případné nepřesnosti nám opticky skryjí černě lakované okraje skleněné bočnice.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama