Srovnání grafických karet do čtyř tisíc — naměřené výsledky
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Srovnání grafických karet do čtyř tisíc — naměřené výsledky

Srovnání grafických karet do čtyř tisíc — naměřené výsledky | Kapitola 16

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

27. 3. 2012 03:00 18

Seznam kapitol

1. Srovnávací tabulka, sestava, hry a metodika 2. 3DMark Vantage, 3DMark 11 3. Anno 2070 4. Assassin´s Creed: Revelations 5. Battlefield 3 6. Crysis 7. Crysis 2 8. DiRT 3
9. Just Cause 2 10. Metro 2033 11. Splinter Cell: Conviction 12. Spotřeba 13. Celkový výkon 14. Poměr cena/výkon 15. Duely aneb GeForce versus Radeon 16. Závěr

Ve včerejším vydání jsme si představili všech 13 grafických karet s cenou pod 4000 Kč, které jsme podrobili standardní sérii redakčních testů. Dnes si ukážeme výsledky z měření, podíváme se na poměr cena / výkon a určíme favority, které se vyplatí koupit. Nejenom vzhledem k současné situaci na trhu, ale i s ohledem na další vývoj.

Reklama
Srovnání grafických karet do čtyř tisíc — naměřené výsledky
i Zdroj: PCTuning.cz

Ve velkém dvoudílném srovnávacím testu grafických karet jsme prověřili celkem třináct modelů. Jak už bylo řečeno v úvodu první části testu, pokud plánujete nákup karty v tomto cenovém segmentu, nemá smysl vyčkávat a nákup klidně uskutečněte ještě dnes. AMD ve svých produktovým mapách samo avizovalo, že uvedení nejnižších modelů řady Radeon HD 7000 není v nejbližších několika týdnech vůbec na pořadu dne a protože je 28nm výroba stále poměrně náročná, lze podobný přístup očekávat také u konkurenční nVidie. Ta ostatně teprve uvádí na trh nejvýkonnější modely nové generace a k uvedení spodní poloviny svého portfolia se dostane dohadem nejdříve za dva měsíce.

Srovnání grafických karet do čtyř tisíc — naměřené výsledky
i Zdroj: PCTuning.cz

Při výběru modelové řady by vám mělo pomoci srovnání několika kategorií v minulé kapitole, jednotlivé karty a jejich zajímavá a cenově výhodná řešení jsem vám pak představil v první části velkého testu. Obecně lze říci, že nVidia kvůli vyšším cenám v současné době nenabízí s výjimkou GeForce GTX 560 v cenové relaci do čtyř tisíc korun nic zajímavého. Stejně tak u AMD je nutné vybírat a i tento velký test potvrdil, že nová řada Radeon HD 7000 sice není špatná, ceny jsou však nastaveny příliš vysoko a karty se vyplatí jen pokud hrajete mnoho hodin denně a oceníte nižší spotřebu. Pokud hrajete méně (do tří hodin denně), jednoznačně se vyplatí karty starší generace. Vůbec nejlepší koupí je Radeon HD 6770, který od nás dostane ocenění za nejlepší poměr cena / výkon v celém testu. Velmi dobře však vychází také Radeony HD 6750, 6850 a 6870.

Srovnání grafických karet do čtyř tisíc — naměřené výsledky
i Zdroj: PCTuning.cz


PCTuning Silver Award, březen 2012
AMD Radeon HD 6770
"karta s nejlepším poměrem cena / výkon v testu"

 

Poděkování

Děkujeme obchodům Alza.cz a Alfacomp, které zapůjčily většinu grafických karet

    

Děkujeme partnerům AsusIntelGigabyte a MSI, kteří zapůjčili další vybavení na testy

 

  

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama