Srovnání grafických karet do čtyř tisíc — představení modelů
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Srovnání grafických karet do čtyř tisíc — představení modelů

Srovnání grafických karet do čtyř tisíc — představení modelů

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

26. 3. 2012 03:00 14

Seznam kapitol

1. Nové levné karty prozatím nebudou 2. nVidia GeForce GT 440 3. nVidia GeForce GTS 450 4. nVidia GeForce GTX 460 5. nVidia GeForce GTX 550 Ti 6. nVidia GeForce GTX 560 7. AMD Radeon HD 6670
8. AMD Radeon HD 6750 9. AMD Radeon HD 6770 10. AMD Radeon HD 6790 11. AMD Radeon HD 6850 12. AMD Radeon HD 6870 13. AMD Radeon HD 7750 14. AMD Radeon HD 7770

V posledních několika týdnech jsme se v recenzích grafických karet věnovali kartám s cenou přes pět tisíc korun. Tentokrát to napravíme, připravili jsme pro vás velký srovnávací test grafik do čtyř tisíc, ve kterém jsme pokryli celý trh. Dnes odhalíme 13 testovaných modelů, zítra přineseme naměřené výsledky.

Reklama
Srovnání grafických karet do čtyř tisíc — představení modelů
i Zdroj: PCTuning.cz


nVidia GeForce GTX 560 Ti se brzy dočká nástupce, u levných karet je však zatím situace nejistá

Kdo dnes plánuje nákup nové grafické karty, bude pravděpodobně řešit otázku, zda kartu koupit hned, anebo ještě pár dní počkat na novou generaci karet nVidia GeForce řady 600, jejíž uvedení je doslova za dveřmi. Pokud chce koupit kartu alespoň střední třídy, má dle našeho názoru čekání smysl. Tuto třídu karet uvede nVidia v horizontu několika týdnů a i když chcete tak jako tak koupit kartu společnosti AMD, stále se dá očekávat alespoň mírné snížení cen. Jak totiž ukázaly všechny naše dosavadní testy řad Radeon HD 7800 i 7900, jsou nové karty sice velmi dobré, AMD si za ně však nechává zaplatit víc, než by bylo na místě. Je proto pravděpodobné, že s příchodem konkurence ceny alespoň o něco poklesnou.

Srovnání grafických karet do čtyř tisíc — představení modelů
i Zdroj: PCTuning.cz


Dva týdny stará produktová mapa AMD hovoří jasně — Radeony HD 7600 a nižší v nejbližší době nečekejte

Jiná je situace v nižším segmentu trhu. I zde uvedlo AMD nové karty — Radeony HD 7700 a i pro ty platí, že velmi dobrým produktům sráží prodeje cenová politika společnosti. Jak však potvrzuje jen dva týdny stará produktová mapa společnosti, uvedení nižších a ještě levnějších modelů AMD minimálně do května neplánuje a i nadále se budou prodávat karty starší řady Radeon HD 6000, které byly na OEM trhu jednoduše přeznačeny na řadu HD 7000.

Důvod k tomuto rozhodnutí je prostý — 28nm výrobní technologie je prozatím pro výrobu těchto levných karet příliš drahá a pro AMD je výhodnější i nadále prodávat starší karty, pro něž má vyrobeny miliony jader. Teprve až se vyrobené karty vyprodají a 28nm výrobní proces bude plně zaběhnutý a s nižšími výrobními náklady, lze očekávat příchod nejlevnějších modelů.

Srovnání grafických karet do čtyř tisíc — představení modelů
i Zdroj: PCTuning.cz


nVidia GeForce GTS 450 — prodává se již rok a půl a zřejmě ještě nějakou chvíli bude

Podle chování AMD lze předpokládat, že jinak na tom nebude ani nVidia se svými kartami GeForce. Ta navíc na trhu zatím nemá ani highendové modely, které by měly dorazit koncem března či počátkem dubna. Trend je přitom takový, že uvádění nových karet probíhá od nejvýkonnějšího jednočipového modelu a teprve po něm jsou představovány slabší karty. Podobné je to u výroby, kdy je nižší modelová řada uvedena na trh až poté, co se sníží poptávka po výkonnějších modelech a ve výroba má dostatečné kapacity. Pokud k tomu připočítáme fakt, že nVidia bude na trh uvádět karty nové architektury Kepler, dočkáme se nových levných GeForce odhadem nejdříve za tři měsíce, pravděpodobně však ještě později. Čekat na uvedení těchto karet by byl holý nesmysl, při zachování této logiky byste mohli čekat donekonečna.

Z výše uvedených důvodů jsme se proto po delší době rozhodli zmapovat trh v nižším segmentu a přinášíme vám velký srovnávací test levných grafických karet. V první části článku vám představíme všech třináct testovaných modelů, v druhé části pak kompletní výsledky v devíti počítačových hrách.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama