SSD disk WD Blue 1TB – 3D NAND za super cenu
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek SSD disk WD Blue 1TB – 3D NAND za super cenu

SSD disk WD Blue 1TB – 3D NAND za super cenu | Kapitola 3

Z. Obermaier

Z. Obermaier

12. 2. 2018 03:00 23

Seznam kapitol

1. Nové 3D NAND disky od WD (SanDisk) 2. Představení disku 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy malých souborů (nejdůležitější) 5. Testy malých souborů (důležité)
6. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 7. Syntetické testy - body 8. Start Windows a shrnutí výkonu 9. Závěr

Po řadě nejvýkonnějších NVMe SSD pro slot M.2 nás dnes čeká test nejlevnějšího 1TB SSD na českém trhu – od Western Digital z řady Blue. Nečekejte extrémní výkon výkon, ani nízkou přístupovou dobu, jde o SSD pro „staré“ rozhraní SATA 6,0 Gb/s. Pokud ale chcete terabajtové SSD, levnější momentálně na trhu zkrátka není.

Reklama

Testovací sestava a specifikace

Měření disku jsem provedl desce na Asus Z170 Maximus VIII Gene s procesorem Core i7-6700K. Coby zdroj posloužil Antec HCP-1200W, dále byl v sestavě pevný disk WD a paměti od G.Skill (DDR4-3733 MHz). Jako jednoduché zobrazovadlo jsem použil grafickou kartu GeForce GT 710 od MSI. Podívejte se na obrázek hlavní sestavy:

Z170 a deska Maximus VIII Gene
i Zdroj: PCTuning.cz
Z170 a deska Maximus VIII Gene

Neprovádím testy v nástroji IOMeter, který je sice pěkný, výsledků dává hodně a měří maximální hodnoty u malých souborů v IOPS, ale pro běžného uživatele je složité porovnání, protože záleží na poměrně detailním nastavení. Pracuji s testy, které si může každý stáhnout sám a bez odbornějších znalostí si porovnat jejich výsledky s těmi v recenzi. Jedná se například o programy CrystalDiskMark, AS SSD Benchmark, ATTO Disk Benchmark nebo Anvil Pro. Celkově se snažím o jednoduché a dobře pochopitelné testy pro každého, k čemuž pomáhám výrazným snížením počtu testů jen na ty, které nám opravdu o výkonu SSD pro reálné použití něco řeknou. Testuji v těchto aplikacích:

  • Anvils Storage Utilities V110_B337
  • AS SSD Benchmark 2.0.6485
  • ATTO Disk Benchmark 305
  • CrystalDiskMark 6.0.0
  • HD Tune Pro 5.5
  • SetupWinBootInfo 1.02

Všechny testy až na zápis v HD Tune Pro provádím s nainstalovaným operačním systémem Windows 10 Enterprise 64-bit (včetně všech updatů k datu testu) na testovaném SSD – disk je tedy primární / bootovací. Výsledky pak mohou být nižší než maximální, ale jsou reálnější.

SSD jsou pro běžného uživatele v dnešní době vzhledem k jejich ceně určeny hlavně na operační systém a jeho zrychlení, a proto je porovnání solid state disků s nainstalovaným OS více vypovídající. Je jisté a otestované, že se v mnoha případech budou výsledky lišit i poměrně o dost (případ levnějších SSD s asynchronními NAND flash paměťmi) s výsledky z ostatních webů, kde ve většině případů recenzenti měří s diskem prázdným (sekundárním).

Specifikace disků

SSD disk WD Blue 1TB – 3D NAND za super cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

SSD disk WD Blue 1TB – 3D NAND za super cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

V tabulce vidíte všechny současné 1 TB SSD disky na českém trhu. Nabídka je celkem široká, ceny jsou blízko sebe. Ceny se během psaní recenze pomalu zvyšovaly, každý den o pár desetikorun nahoru. Když jsem začal disk testovat, stál 6950 Kč, další den byl za 7000 Kč. Pozor si dejte, na disky WD Blue bez 3D NAND čipů, které jsou stejně drahé, ve verzi M.2 i dražší. Vzhledem k parametrům všech disků, je asi jedno, který vezmete - záleží jen na ceně, zdali chcete něco ušetřit nebo si připlatíte za dražší značku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama