SSD disk WD Blue 1TB – 3D NAND za super cenu
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek SSD disk WD Blue 1TB – 3D NAND za super cenu

SSD disk WD Blue 1TB – 3D NAND za super cenu | Kapitola 9

Z. Obermaier

Z. Obermaier

12. 2. 2018 03:00 23

Seznam kapitol

1. Nové 3D NAND disky od WD (SanDisk) 2. Představení disku 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy malých souborů (nejdůležitější) 5. Testy malých souborů (důležité)
6. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 7. Syntetické testy - body 8. Start Windows a shrnutí výkonu 9. Závěr

Po řadě nejvýkonnějších NVMe SSD pro slot M.2 nás dnes čeká test nejlevnějšího 1TB SSD na českém trhu – od Western Digital z řady Blue. Nečekejte extrémní výkon výkon, ani nízkou přístupovou dobu, jde o SSD pro „staré“ rozhraní SATA 6,0 Gb/s. Pokud ale chcete terabajtové SSD, levnější momentálně na trhu zkrátka není.

Reklama

Závěr

SSD disk WD Blue 1TB – 3D NAND za super cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Možná jste si nevšimli, ale WD před časem trh s SSD zcela opustilo. Veškeré produkty chtěl nový vlastník prodávat jen pod svou značkou SanDisk. Zřejmá poptávka po discích WD jej ale nakonec přesvědčila, že pohřbít WD nebyla dobrá volba. Tak se na trh nyní několik prvních SSD modelů dostalo. Otestovali jsme řadu WD Black v podobě NVMe disku a nyní jsme dokončili test WD Blue s 3D NAND čipy. WD bojuje hlavně cenou, obě řady jsou vůči konkurenci levnější, a nutno říci, že i výkonově jsou solidní.

Už papírové specifikace disku dávaly tušit, že o žádné přeborníky nepůjde, a to se potvrdilo i v testech. Na druhou stranu je dobré, že výrobce specifikace nijak nezkrášlil a ty opravdu odpovídají realitě. Zmínil jsem to už několikrát v testu, od SATA disků dnes už nikdo zázraky nečeká, naopak jsou kompatibilní v podstatě s každým počítačem na světě, což je jejich nesporná výhoda. Výkon odpovídá řadiči, čtení i zápis kolem 550 MB/s je standard tohoto rozhraní. Kvůli 3D čipům a jejich podstatě je přístupová doba v zápisu kousek horší než u disků s běžnými čipy, rozdíl ale není nijak dramatický.

Pokud přemýšlíte, zdali koupit drahý a výkonný SSD disk, například kolem kapacity 500 GB, nebo disk s kapacitou 1 TB a výše, může být SATA disk ekonomičtější a praktičtější volbou. V případě, že rozpočet neřešíte, Samsung 960 Pro vám nabídne kapacitu i extrémní výkon. Jeho cena je ale víc než dvojnásobná, proti disku, který dnes testujeme. Pokud je rozpočet omezen, a řešíte zdali ve stejné (nebo podobné) cenové hladině koupit 500GB rychlý disk nebo pomalejší 1TB, berte ten větší. V běžném nasazení, kde soustavně nepracujete se soubory o velikosti desítek gigabajtů, rozdíl mezi SSD diskem s rychlostí čtení 500 MB/s nebo 2000 MB/s nepoznáte. Pro domácí, herní počítač je lepší větší kapacita, kam se toho víc vejde.

SSD disk WD Blue 1TB – 3D NAND za super cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní desky a grafiku pro test poskytl ASUS Česká republika

SSD disk WD Blue 1TB – 3D NAND za super cenu
i Zdroj: PCTuning.cz

Disk do testu zapůjčilo WD

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama