starsi-jsou-lepsi-tri-verze-ovladacu-a-gf-6800
Hardware Článek Starší jsou... lepší? Tři verze ovladačů a GF 6800

Starší jsou... lepší? Tři verze ovladačů a GF 6800

Souček Jiří

Souček Jiří

29. 10. 2004 00:00 50

Seznam kapitol

1. Softwarový souboj 2. Testy - 3DMarky 3. Ostatní syntetické testy 4. Herní testy - Direct 3D 5. Herní testy - OpenGL, Závěr

V minulé recenzi zástupců GeForce ze šestkové řady, jsme výjimečně nepoužili oficiální ovladače (nepodporují GeForce 6600), ale poslední vydané - ForceWare 66.81. Tato verze měla přinést velký výkonnostní nárůst, speciálně v novém 3D Marku 2005. S tím nelze než souhlasit. Výkonnostní nerovnováha v ostatních aplikacích je však druhou stranou mince. Pokud čekáte rozdíly okolo 5, maximálně 10%, jak bývá mezi různými verzemi ovladačů zvykem, budete se opravdu divit!

Reklama

V současné době se oba grafičtí giganti pustili do velmi tvrdého konkurenčního boje. nVidia, ačkoli si nikdy nepotrpěla na WHQL certifikace a podobné vymoženosti, se snažila vydávat drivery pro svůj hardware co nejčastěji a okamžitě reagovat na byť jen potenciální problémy v co nejkratším čase. ATi zavedla trochu jiný přístup - slíbila úplnou WHQL certifikaci pro každý vydaný driver, svoje Catalysty vydává s železnou přesností každý měsíc a zajímavý je i fakt, že každá verze je připravována cca dva měsíce dopředu.

Starší jsou... lepší? Tři verze ovladačů a GF 6800
i Zdroj: PCTuning.cz

Nyní ale oba konkurenti hledají všemožné zbraně a tak se setkáváme s mnoha odbočkami od původních plánů: ATi přes všechny sliby vypustí necertifikovanou beta-verzi Catalystů, která by měla být vydána až o dva měsíce později a to jen proto, aby svým zákazníkům nabídla např. 5% nárůst výkonu v Doom III - hře, na jejíž výsledky je soustředěna veškerá dnešní pozornost.

Starší jsou... lepší? Tři verze ovladačů a GF 6800
i Zdroj: PCTuning.cz

Naopak nVidia se maximálně soustředí na 3D Mark 2005, neboť její score v novém testu nebylo až doposud zcela ideální. A vše ostatní musí jít okamžitě stranou. Ani drastický pokles výkonu v ostatních aplikacích není tak důležitý, jako o pár desítek procent vyšší score v syntetickém testu.

Z určitého pohledu by se dokonce mohlo zdát, že tento souboj vede ke zhoršení situace zákazníka, namísto aby přinesl zlepšení. Předčasně vydané ovladače s velkým množstvím chyb a nedokončené bety leckdy spíše uškodí, než pomohou.

Tři vlny...

Starší jsou... lepší? Tři verze ovladačů a GF 6800
i Zdroj: PCTuning.cz

Do dnešního testu jsme zařadili zástupce ovladačů ze tří skupin podporujících GeForce šestkové řady. První, nejstarší a zároveň poslední oficiální certifikované nesou značení 61.77. Pocházejí z července (letošního roku, samozřejmě :-) a jako první přinášely podporu pro DirectX 9.0c. Přestože jsou již staršího data, jsou velmi kompatibilní a stále široce oblíbené. Podobný charakter mají i pozdější 61.82, které již nebyly umístěny na oficiální stránku.

ForceWare 61.77 jsou v této době k dispozici na webu společnosti nVidia, konkrétně zde.

Druhou větší skupinou je řada značená 65.xx, zvláště pak 65.7x. Nejrozšířenější: 65.73, 65.75 a 65.76 se liší pouze v nuancích. Některé verze se dokonce vyskytují ve více mutacích - pro testy jsme použili FW 65.73, který disponuje WHQL certifikací pro některé novější karty. Existuje i beta verze (samozřejmě necertifikovaná). Celá série 65.7x řešila problémy s kompatibilitou v různých hrách a navyšovala výkon v některých novinkách.

ForceWare 65.73 a další najdete na webu Guru3D - přesně zde.

Poslední přichází na řadu samostatné ovladače 66.81. Ty jsou ze všech nejnovější a dokonce se hovořilo i o tom, že certifikovaná verze by měla nahradit stávající 61.77 (to se však zatím nestalo). Hlavní doménou této verze má být navýšení výkonu ve 3DMarku 2005 a to nejen na nejnovějších modelech šestkové řady. Některé zdroje uvádějí, že i 66.81 existuje ve více provedeních - to však nemohu potvrdit.

ForceWare 66.81 můžete stahovat z nVidia ftp, nebo z webu Guru3D

Podrobnosti ohledně skutečného výkonu zatím prozrazovat nebudu, uvidíte brzy.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama