Teoretický i praktický průvodce vodním chlazením
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Teoretický i praktický průvodce vodním chlazením

Teoretický i praktický průvodce vodním chlazením | Kapitola 10

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

12. 8. 2013 03:00 33

Seznam kapitol

1. Způsoby chlazení počítače 2. Princip vodního chlazení a druhy bloků 3. Radiátor, pumpa, expanzní nádoba a zbylé díly 4. Kam s radiátorem 5. Montáž bloku na procesor
6. Montáž bloků pro grafické karty 7. Příprava pumpy, expanzní nádoby a radiátorů 8. Stavba počítače s vodním chlazením 9. Hlučnost vodníka, plusy a mínusy 10. Závěr

Vodní chlazení — pro jednoho nejlepší způsob chlazení komponent v počítači, pro druhého drahá zbytečnost. Pravda je jako obvykle někde uprostřed, vodou chlazení má své plusy i mínusy. V článku je rozebereme a ukážeme stavbu vodou chlazeného počítač s procesorem Core i7-4770K a dvěma Radeony HD 7970 v CrossFire.

Reklama
Teoretický i praktický průvodce vodním chlazením
i Zdroj: PCTuning.cz

Cílem dnešního článku je seznámit méně zkušené uživatele s tím, co to vodní chlazení je, jak funguje a jaké jsou jeho výhody a nevýhody. Ačkoliv se to na první pohled nezdá, je vodní chlazení velmi podobné klasickému vzduchovému. Jediný rozdíl je v tom, že uvolněné teplo nechladíme v nejbližším okolí místa jeho produkce, ale pomocí vody jej přepravíme na radiátory. Ty jsou většinou umístěné mimo skříň, jsou velké a osazené pomaloběžnými ventilátory. Díky tomu je vodní chlazení schopné tiše uchladit velké množství tepla. Například mnou testovanou sestavu s přetaktovaným procesorem Intel Core i7-4770K a především dvěma AMD Radeony HD 7970 zapojenými v CrossFire. Jsou tu ale samozřejmě limity dané fyzikálními zákony. Jen stěží budete dostávat teplotu komponent a vody na teplotu nižší, než je teplota okolního prostředí. V letních vedrech je proto vodní chlazení (stejně jako vzduchové) z logiky věci méně výkonné než v zimních měsících.

Teoretický i praktický průvodce vodním chlazením
i Zdroj: PCTuning.cz

Vodní chlazení má ale pochopitelně i nevýhody. Z pohledu běžného uživatele je jí především pořizovací cena. Ta se u mnou sestaveného okruhu s chlazením procesoru a dvou grafických karet (fullcover a univerzální blok) pohybovala nad deseti tisíci. Rozhodně přitom nešlo o hignedový okruh. Za menší okruh s procesorem, jednou grafickou kartou a jedním 360mm radiátorem dáte samozřejmě o něco méně. I tak ale počítejte s náklady okolo osmi tisíc korun s daní.

Teoretický i praktický průvodce vodním chlazením
i Zdroj: PCTuning.cz

K pořízení vodního chlazení musí být člověk především nadšenec do počítačového hardwaru. Prvotní náklady u takových uživatelů většinou nejsou problémem a přínos v podobě tichého a účinnějšího chlazení je obrovský. Ruku v ruce s tím jdou ale vyšší nároky na údržbu. Například z upgradu grafické karty je operace na půl dne. Mluvím teď i z vlastní zkušenosti, sám jsem měl vodní chlazení dlouhé roky. Čas od času je také potřeba doplnit kapalinu, zkontrolovat těsnost okruhu a čistotu chladící kapaliny. Pokud by vám tyto činnosti nevadily (či by vás dokonce bavily), jste zmiňovaným typem hardwarového fanouška, nemáte hluboko do kapsy a přemýšlíte nad účinným způsobem ztišení svého počítače, je pro vás vodní chlazení ideálním řešením.

Poděkování

Za zapůjčení vodního chlazení děkujeme internetovému obchodu Alphacool.cz.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama