Test Gigabyte GTX 970 Xtreme Gaming: extrémní novinka
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Test Gigabyte GTX 970 Xtreme Gaming: extrémní novinka

Test Gigabyte GTX 970 Xtreme Gaming: extrémní novinka

Adam Vágner

Adam Vágner

10. 12. 2015 08:00 92

Seznam kapitol

1. Xtreme! 2. Gigabyte GF GTX 970 Xtreme Gaming: představení karty 3. Testovací sestava 4. Aliens vs. Predator Benchmark 5. Battlefield 4 6. Bioshock: Infinite, Cliffs of Dover 7. Crysis 3 8. Grid 2 9. Metro: Last Light 10. World of Tanks 9.1
11. Řízení spotřeby: Aliens vs. Predator 12. Řízení spotřeby: Bioshock Infinite 13. Řízení spotřeby: Crysis 14. Teploty 15. Chování ventilátorů 16. Hlučnost 17. Spotřeba, poměr výkon/watt 18. Cena, průměrný výkon, poměr cena/výkon 19. Závěrečné shrnutí

Gigabyte přidal do svého sortimentu hned celou modelovou řadu grafických karet určených pro nejnáročnější zákazníky. V prémiové řadě Xtreme Gaming najdete většinu modelů z poslední devítistovkové řady GeForce. Potěší nejen příznivce vysokého výkonu, ale hlavně majitele prosklených výstavních skříní.

Reklama

Gigabyte uvedl na trh novou prémiovou modelovou řadu grafických karet Xtreme Gaming. Karty nabídnou nadstandardní vlastnosti i výbavu. Při pohledu na vlastnosti a technologie, kterými se výrobce u nové řady chlubí, se mi vybavila starší špičková řada karet SuperOverclock. Některé vlastnosti nových karet jsou podobné a přibylo i něco navíc.

Marketingové termíny, které ve videu zazněly, Gigabyte vysvětluje následovně:

Xtreme Performance – Gigabyte stejně jako kdysi u řady SuperOverclock zmiňuje technologii „GPU Gauntlet Sorting“, díky níž se mají na karty z řady Xtreme Gaming dostávat jádra, která lépe zvládají vyšší takty. Kromě toho jsou ještě některé modely vybavené speciálním BIOSem pro taktování pod kapalným dusíkem.

Xtreme Cooling – o chlazení karet se starají výkonné chladiče Windforce 3X s „Triangle Cool“ – masivním hliníkovým blokem mezi žebry, který směruje proudění vzduchu od PCB. Chladiče podporují částečně pasivní chlazení, které při nízké zátěži vypínají ventilátory. Karty Gigabyte navíc dávají o přepnutí do tichého režimu a zastavení ventilátorů vědět rozsvícením nápisů silent stop po stranách rovněž podsvíceného loga Windforce.

Test Gigabyte GTX 970 Xtreme Gaming: extrémní novinka
i Zdroj: PCTuning.cz

V souvislosti s chlazením ještě výrobce mluví o „3D-aktivních ventilátorech“. Z materiálů není uplně jasné, zda tím myslí natočení ventilátorů tak, aby nebyly rovnoběžné, nebo jinou zajímavou vlastnost, kterou mají momentálně chladiče na nejvýkonnějších modelech Titan X a GTX 980 Ti Xtreme Gaming – totiž kombinaci ventilátorů s různým směrem otáčení:

Test Gigabyte GTX 970 Xtreme Gaming: extrémní novinka
i Zdroj: PCTuning.cz

Jakou to má výhodu, asi vytušíte – sousedící ventilátory při otáčení netlačí lopatky a vzduch proti sobě, ale oba ženou vzduch stejným směrem, takže se vzájemně nebrzdí (nesnižují si navzájem výkon). Spolu s tím by mohl být i zvuk ventilátorů vyrovnanější, protože nebudou tolik kolísat jejich otáčky.

Úplným extrémem je pak model GTX 980 Ti Xtreme Gaming s Waterforce – s all-in-one vodním chlazením a fullcover blokem (proti jehož prodeji momentálně protestuje Asetek s tím, že použitý chladič porušuje jeho patenty).

Xtreme Protection – na kartách je kovový backplate, který chrání zadní stranu plošného spoje. Vedle toho má být PCB pokryté i prodyšným lakem, který má plošný spoj chránit v oblastech s vyšší vlhkostí, se slaným vzduchem a extrémními teplotami. Vyšší stupeň ochrany poskytuje i majitelům počítačů s vodním chlazením či při chlazení kapalným dusíkem, u kterých hrozí poškození karty unikající chladící kapalinou či kondenzátem.

U konektorů přídavného napájení přibyly diagnostické LED, které blikáním avizují potíže s napájením. Události související s problémy s napájením, které poslouží při řešení potíží s kartou, lze také zaznamenávat pomocí firemní aplikace OC Guru.

Xtreme Outlook – u některých starších modelů už jsme narazili na barevné logo Windforce podsvícené pomocí RGB LED, u kterého bylo možné přes firemní aplikaci OC GURU měnit odstín a režim podsvícení tak, aby karta pěkně ladila se zbytkem počítače. Na některých modelech v řadě Xtreme Gaming k tomu ještě přidal výrobce podsvícení ventilátorů pomocí světlovodivích trubiček. Odstín se mění spolu s logem na straně.

Xtreme Durability – to je už obligátní použití nadstandardních součástek s delší životností a posílené napájení s přidanými napájecími fázemi, na které se zátěž lépe rozkládá.

Xtreme User Friendliness – uživatelská přívětivost. Tvrzení o neomezených možnostech přetaktování je trochu přehnané, ale karty od Gigabyte jsou v poslední době populární právě pro své nadstandardní rezervy u limitů pro řízení spotřeby. Do této kategorie spadá i nastavitelný režimm podsvícení anebo přechod na plně automatizovaný proces výroby, díky kterému je konstrukce plošného spoje čistější (součástky z PCB tolik netrčí) a manipulace s kartou je pohodlnější.

Extrémní GTX 970

První kartou z nové modelové řady, která k nám dorazila na test, je vysoko přetaktovaná GeForce GTX 970 – model GV-N970XTREME-4GD.

Je osazená výkonným dvouslotovým firemním chladičem Windforce 3X a už od výrobce je výrazně přetaktovaná.

Test Gigabyte GTX 970 Xtreme Gaming: extrémní novinka
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní takt je navýšený z referenčních 1050 na 1190 MHz, udávaný typický takt s boost je 1342 MHz (a v praxi je jako obvykle reálný pracovní takt ještě vyšší).

Paměti jsou jen mírně přetaktované na 7,1 GHz efektivně a na kartě jsou osazené 4 GB paměti GDDR5 v konfiguraci typické pro GeForce GTX 970.

Test Gigabyte GTX 970 Xtreme Gaming: extrémní novinka
i Zdroj: PCTuning.cz

Asi není nutné připomínat, jak je to u GTX 970 s pamětí, snad jen pro jistotu – na kartě jsou osazené 4 GB paměti GDDR5, hry ale většinou využívaly jen 3,5 GB, ke kterým je přístup přes rychlejší 224b sběrnici, zbývajících 512 MB je přístupných jen přes uzounkou 32b sběrnici.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama