Test levných CPU: Celeron, Pentium, Core i3 a Athlon X4
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Test levných CPU: Celeron, Pentium, Core i3 a Athlon X4

Test levných CPU: Celeron, Pentium, Core i3 a Athlon X4 | Kapitola 4

Vít Komínek

Vít Komínek

4. 10. 2017 03:00 59

Seznam kapitol

1. Intel Celeron G3930, Pentium G4600 a Core i3-7100 2. AMD Athlon X4 860K a srovnání parametrů procesorů 3. Testovací sestava 4. Metodika testování a přetaktování 5. Luxmark, Cinebench R15, x246 benchmark, PS CS6 6. Truecrypt, WinRAR, Kraken Browser Benchmark 7. Futuremark – PCMark 10, 3DMark TimeSpy
8. Counter Strike Global Offensive, DOTA 2 9. Ashes of the Singularity, Rise of the Tomb Raider 10. Deus EX Mankind Divided, Battlefield 1 11. Spotřeba 12. Cena, průměrný výkon a cena/výkon 13. Závěrečné shrnutí

Procesorové testy jsou většinou zaměřené na nejvýkonnější modely, které ale pro svou cenu nepatří k těm nejvyhledávanějším. V prvním z řady testů orientovaných na výhodnější a oblíbenější procesory porovnáme vlastnosti a výkon procesorů Intel Celeron G3930, Pentium G4600, Core i3-7100 a AMD Athlon X4 860k.

Reklama

Metodika testování a přetaktování

Testování probíhá na sestavách využívajících komponent zmíněných v předchozí kapitole. Předinstalován je čistý operační systém Windows 10 build 15063 v 64b verzi, ve kterém jsem pro jistotu zakázal službu Windows update, Propojená uživatelská prostředí a telemetrii a také Windows Defender, aby mi tyto služby během testování neměnily verze operačního systému, nezatěžovaly počítač aktualizacemi či testováním souborů na pozadí.

Rovněž je v možnostech napájení nastaven režim vysokého výkonu.

Veškeré benchmarky a testy mimo hry jsou testované za použití realtime priority, abych minimalizoval odchylky měření způsobené procesy běžícími na pozadí, testy jsem pro jistotu prováděl 2–4× kvůli zpřesnění výsledku.

BIOS

V BIOSu jsem veškeré položky nechal nastavené v defaultně, dodatečné úsporné funkce ASUS EPU jsou vypnuté a paměti jsou nastavené do XMP profilu.

Test levných CPU: Celeron, Pentium, Core i3 a Athlon X4
i Zdroj: PCTuning.cz

Benchtable (Crossblade Ranger + Atlon X4 860k)

Přetaktování

Jak jsem v již zmínil, vybrané procesory Intel neumožňují významné navýšení výkonu přetaktováním procesoru, jste odkázáni na takt nastavený výrobcem. Ošem procesor Athlon X4 860K je odemčený a můžete jej tedy přetaktovat na vyšší frekvenci jak pomocí navýšení taktu sběrnice FSB, tak i násobičem.

Nejvyšší frekvence, na které byl procesor stabilní v benchmarcích, je 4450 MHz, ovšem bylo to za použití pořádného AIO chladiče a na highendové desce. V praxi budou takto levný procesor ale podobné komponenty doplňovat jen stěží. Reálný pracovní takt po přetaktování s horším chlazením a méně kvalitní deskou odhaduji na hodnotu kolem 4300 MHz, a tuto frekvenci využijeme pro měření výkonu přetaktovaného procesoru.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama