Test skříně Cooler Master MasterBox NR200P V2 – nenápadné velké změny
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Recenze Test skříně Cooler Master MasterBox NR200P V2 – nenápadné velké změny

Test skříně Cooler Master MasterBox NR200P V2 – nenápadné velké změny | Kapitola 9

Petr Kupský

Petr Kupský

18

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Exteriér 3. Interiér 4. Rozborka skříně 5. Příklad montáže – deska, zdroj, disky
6. Příklad montáže – AIO chladič, grafická karta 7. Příklad montáže – dokončení, měření hlučnosti 8. Vizuální porovnání generací 9. Hodnocení a závěr

Na první pohled to není příliš patrné, ale verze V2 populární skříně Mini-ITX NR200P přináší docela zásadní změny koncepce využití vnitřního prostoru, které budou mít významný dopad na výběr komponent počítačové sestavy. Na své si přijdou zejména uživatelé moderních výkonných sestav s mohutnými grafickými kartami a s vodním chlazením procesoru. Těm ostatním může přinést V2 i nečekané komplikace.

Reklama

Po celou dobu jsem o Cooler Master MasterBox NR200P V2 mluvil jako o druhé generaci oblíbené skříně Mini-ITX. Jenže po detailním seznámení s touto skříní bych ji měl spíše označit za druhou alternativní variantu, která bude mít na trhu svůj význam i po boku předchozího modelu. Ostatně v aktuálním portfoliu výrobce skutečně obě varianty stále najdeme.

Test skříně Cooler Master MasterBox NR200P V2 – nenápadné velké změny
i Zdroj: PCTuning.cz

Zůstanu ale u generačního rozlišení, přičemž hned dodám svůj názor, že každá generace cílí na trochu odlišnou skupinu uživatelů. První generace se vyznačovala promyšleným a efektivně využitelným vnitřním prostorem s dobrou variabilitou. Snadno jsem do ní v rámci recenze instaloval poměrně velkou grafickou kartu a 280mm radiátor AIO vodního chlazení. Mezi něj a koš s SFX napájecím zdrojem se vešel ještě 3,5“ pevný disk. Radiátor byl tehdy situován na boku, takže na stropě jsem použil dvojici standardně dodávaných ventilátorů, které zajistily potřebnou ventilaci skříně.

Druhá generace je primárně zaměřena na podporu rozměrných grafických karet (do délky 357 mm, šířky 160 mm a tloušťky 73 mm) v kombinaci s vodním chladičem procesoru, ovšem za cenu obětování přechozí variability. Grafiku lze upevnit pouze ve vertikální poloze a standardně dodávaný prodlužovací PCIe 16× kabel vymezí její polohu tak, že prakticky znemožní instalaci 3,5“ disku, a to i v případě, pokud bychom použili grafiku ve štíhlejším provedení. Za oběť padla také jedna z původních dvou pozic pro disky velikosti 2,5“. U procesoru lze použít chladič jen do výšky 67 mm (dříve až 155 mm).

Za chybu návrhu považuji výškové umístění pozice pro grafickou kartu, která omezuje možnost instalace klasického ventilátoru v zadní poloze na dně skříně. Výrobce zde doporučuje použít nestandardní tenčí ventilátor s tloušťkou 15 mm. Přitom jsem nenašel žádný důvod, proč by nebylo možné tu pozici pro grafiku posunout o chybějících 5 mm výše.

Test skříně Cooler Master MasterBox NR200P V2 – nenápadné velké změny
i Zdroj: PCTuning.cz

Tím ale mé výtky ke dnes testované skříni prakticky končí a následovat bude hlavně chvála. Líbí se mně zachování původního velmi elegantního a nadčasového designu skříně s hladkými plechovými plochami a zakulacenými hranami na čele. Nový dekor otvorů v bočnici považuji za příjemné osvěžení. Drobnou kaňkou na tom všem je částečně průhledné podlakování okrajů skleněné bočnice u bílé varianty skříně, skrze které prosvítají její kotevní prvky.

Opět musím pochválit dílenské zpracování, které je na velmi vysoké úrovni. Konstrukce šasi se u druhé generace ve značné části nezměnila, takže stále používá plech s neskutečnou tloušťkou 1,2 až 1,7 mm. Šrouby spojovanou konstrukci lze i v tomto případě zcela rozložit až na jednotlivé díly. To nám v případě potřeby usnadní volný přístup pro pohodlnou montáž komponent. Rozhodně vítám doplnění stropního panelu o konektor USB 3.1 Type-C.

Všechny nasávací průduchy jsou vybaveny prachovými filtry v jednoduchém provedení z děrované fólie připevněné pomocí magnetické pásky. U bočních filtrů výrobce s magnetickou páskou opět zbytečně šetřil a namísto celého obvodu ji umístil pouze podél dvou protilehlých okrajů.

Test skříně Cooler Master MasterBox NR200P V2 – nenápadné velké změny
i Zdroj: PCTuning.cz

U přechozí generace jsem kritizoval absenci šachty pro optickou mechaniku, která by přišla vhod v případě záměru sestavení malé multimediální sestavy. Ale v době již masivního streamování multimediálního obsahu se optické nosiče stále více propadají do historie a obecně mizí z pozornosti výrobců, takže tentokrát to už za negativum nepovažuji.

U nové generace skříně nevidím žádné důvody pro to, aby její cena byla oproti předchozí generaci vyšší. Prohledal jsem v této souvislosti nabídky tuzemských obchodů, v nichž jsem novinku dosud nenašel. Většinou nedostupné jsou ovšem i modely předchozí generace, jejichž cena časem klesla z počátečních 2500 Kč až na 2000 Kč. Testovanou skříň nabízí na Amazonu za 125 dolarů, přičemž původní generace se zde prodává za 121 dolarů. U nás bych tedy předpokládal zaváděcí cenu někde v rozpětí 2500 – 2700 Kč a pozdější pokles ke dvoutisícové hladině.

Test skříně Cooler Master MasterBox NR200P V2 – nenápadné velké změny
i Zdroj: PCTuning.cz

Skříň Cooler Master MasterBox NR200P V2 mohu doporučit zejména pro stavitele moderních, vodou chlazených sestav, které budou vybaveny grafickou kartou větších rozměrů. Moderních v tom smyslu, že namísto mechanických disků budou v roli datového úložiště primárně využívat SSD formátu M.2, případně jeden kapacitní SSD velikosti 2,5“. Samozřejmě naopak dobře poslouží i v případě méně výkonných sestav, u nichž postačí chlazení procesoru nízkoprofilovým vzduchovým chladičem, případně s vyšším chladičem bez potřeby instalace dedikované grafické karty.

I přes některé výtky jsem se dnes testované skříni rozhodl udělit ocenění stříbrnou medailí. Oceňuji ji hlavně za kvalitní zpracování a možnost pohodlné vestavby velmi výkonné herní sestavy s možností účinného větrání prostoru velikosti krabice od bot. K tomuto účelu také nabídne velmi dobrý poměr výkonu a ceny.

Za zapůjčení skříně a AIO chladiče do testu děkujeme společnosti Cooler Master.

Test skříně Cooler Master MasterBox NR200P V2 – nenápadné velké změny
i Zdroj: CoolerMaster

Za zapůjčení AIO chladiče a napájecího zdroje do testovací sestavy děkujeme společnosti Fractal Design.

Test skříně Cooler Master MasterBox NR200P V2 – nenápadné velké změny
i Zdroj: Fractal
Cooler Master MasterBox NR200P V2

Verdikt

Skříň Cooler Master MasterBox NR200P V2 ve druhé generaci zásadním způsobem mění vnitřní koncepci, která nově podporuje instalaci velmi rozměrné grafické karty na úkor možností použití vyššího vzduchového chladiče procesoru a 3,5“ mechanického disku. Je tak předurčena pro použití AIO chladiče do velikosti 280 mm. Do skříně o velikosti větší krabice od bot pohodlně instalujeme i velmi výkonnou herní sestavu. Oproti první generaci jsme však přišli o předchozí variabilitu vnitřního prostoru, která umožňovala široké využití skříně napříč všemi výkonnostními kategoriemi sestav. Nelze tedy říct, že zde máme nástupce, který plně nahrazuje a vylepšuje svého předchůdce. Spíše zde máme jinou alternativní variantu pro specifické využití, která by na trhu mohla koexistovat po boku skříně předchozí generace.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Nadčasový design; velikost krabice od bot; dvě barevné varianty
Kvalitní dílenské zpracování a lakování
Konstrukce šasi a bočnic z plechu tl. 1,2 – 1,7 mm
Prachové filtry na všech nasávacích otvorech
Možnost osazení grafické karty do délky 357 mm; radiátoru do délky 280 mm
Zcela rozložitelná konstrukce; bezešroubové upevnění panelů
Standardně dodávaná PCIe 16× prodlužovací kabel generace 4.0
Upevnění disků v gumových silentblocích; pohodlná a snadná montáž
Alternativní bočnice z temperovaného skla; konektor USB 3.1 Type-C
Tichý 120mm PWM ventilátor SickleFlow; přídavná podpěra grafické karty
Kolize grafické karty s 3,5“ diskem
Omezení prostoru pro zadní ventilátor na dně skříně
Částečně průhledné lakování okrajů skleněné bočnice
Chybí tlačítko Reset a kontrolka aktivity disku
Šetření s magnetickou páskou u prachových filtrů bočnic

Udělené ocenění

PCTuning silver

PCTuning Silver Award, červen 2024, Cooler Master MasterBox NR200P V2, za kvalitní mini-ITX počítačovou skříň pro výkonnou herní sestavu

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama