Test superlevných tabletů s Win 8.1: Dá se s nimi pracovat?
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Test superlevných tabletů s Win 8.1: Dá se s nimi pracovat?

Test superlevných tabletů s Win 8.1: Dá se s nimi pracovat? | Kapitola 5

Marek Vacovský

Marek Vacovský

24. 2. 2015 03:00 27

Seznam kapitol

1. Úvod a základní informace 2. Kvalita zpracování, design a balení: Lenovo Miix 3 8 3. Zvuk a displej: Lenovo Miix 3 8 4. Prostředí a dojmy z používání: Lenovo Miix 3 8 5. Zpracování, design a balení: Nextbook 8 Quad Core... 6. Zvuk a displej: Nextbook 8 Quad Core Win 8.1 7. Prostředí a dojmy z používání: Nextbook 8 Quad Core
8. Zpracování, design a balení: Prestigio MultiPad.. 9. Zvuk a displej – Prestigio MultiPad Visconte Quad 10. Prostředí a dojmy z používání: Prestigio MultiPad... 11. Porovnání snímků z fotoaparátů 12. Porovnání hardwarových parametrů 13. Výkon, paměť a výdrž v číslech 14. Jak si vedly?

V uplynulých týdnech jsme pro vás testovali několik tabletů velmi zajímavých z mnoha hledisek. Zaměřili jsme se totiž na nejlevnější stroje s Windows 8.1 s Bing, které v Česku můžete oficiálně zakoupit. Jak v našem testu uspěly tablety s logy Nextbook, Prestigio a Lenovo? Výsledky v reálném použití vás možná překvapí.

Reklama

Kvalita zpracování a design

Hned po prvním uchopení nás tento tablet z celé trojice zaujal nejvíce. Ačkoli jsme kvůli v tuzemsku méně známé značce obávali horšího zpracování, opak je pravdou a v tomto ohledu je Nextbook téměř nekompromisní i přesto, že je jeho tělo převážně z plastu.

Jeho rozměry činí při 8palcové úhlopříčce 208 × 124 × 8,6 mm, hmotnost pak o něco vyšších 369 gramů, díky čemuž tablet působí skutečně pevným a hodnotným dojmem. Navíc se neprohýbá a nevrže ani při skutečně silném stisku. Design využívá na ostré rysy, takže tablet působí velmi moderním dojmem. Držení by sice mohlo být při větším zakulacení lepší, i tak se ale drží poměrně dobře.

Test superlevných tabletů s Win 8.1: Dá se s nimi pracovat?
i Zdroj: PCTuning.cz
 

Opačnou stranu z velké většiny zabírá 8palcový displej, okolo něj jsou poměrně úzké rámečky, takže se dá přístroj poměrně pohodlně držet i jednou rukou.

Přední strana je až překvapivě čistá, nachází se na ní totiž jen objektiv fotoaparátu umístěný v horní části. To, jestli displej chrání odolné sklo, výrobce bohužel neudává, jeho odolnost je však na běžné úrovni a během cca 14denního testování, kdy jsme tablet bez obalu přenášeli v brašně bez obalu, se na displeji žádné škrábance neobjevily.

Test superlevných tabletů s Win 8.1: Dá se s nimi pracovat?
i Zdroj: PCTuning.cz
 

Zadní strana přístroje je vyrobena z pogumovaného materiálu (který působí méně „gumověji“ než tablet od Prestigia). Je sice odolnější vůči poškrábání než plasty, ovšem je přímo magnetem na otisky prstů a nečistoty a navíc se velmi špatně čistí. Na zadní straně pak najdeme pouze objektiv zadního fotoaparátu umístěný v levém horním okraji. Ve spodní části se pak nachází logo „Intel inside“, informace o akumulátoru a ještě logo Nextbook.

Opomenout nesmíme ani výdech hlasitého reproduktoru umístěný v pravém dolním rohu. Tablet je také stejně jako Lenovo vybaven diodou, která ovšem během nabíjení svítí výraznou červenou (stejně jako u Lenova neupozorňuje na zmeškané události).

V horní části navíc dozadu zasahuje slot na karty microSD (s podporou karet o maximální kapacitě 64 GB), který je bohužel nezakrytovaný. Během testování jsme s tím problémy sice neměli, ovšem i tak by mohlo dojít ke ztrátě SD karty nechtěným vycvaktnutím.

Test superlevných tabletů s Win 8.1: Dá se s nimi pracovat?
i Zdroj: PCTuning.cz

V krátkosti se podíváme také na boky přístroje. Při orientaci výšku najdeme na horní hraně veškerou konektorovou výbavu, která je mezi dnes testovanými přístroji vůbec nejbohatší. Kromě obligátního portu microUSB, jenž slouží pro nabíjení, slotu microSD a 3,5mm jacku na horní hraně najdeme ještě praktický port microHDMI pro připojení k perifériím, jako jsou monitory nebo televizory.

To rozhodně velmi chválíme. U zbylé konkurence nám právě HDMI citelně chybělo, navíc u stroje, který by měl být alespoň základně použitelný i pro práci. Vyzkoušeli jsme také funkci OTG, kterou se výrobce chlubí a potvrzujeme, že připojení periférií, jako je flash disk nebo myš, proběhlo naprosto bez problémů. Zdůrazňujeme to hlavně kvůli faktu, že v uživatelských recenzích můžete objevit několik stížností na nepodporu této funkce. Jedná se tak pravděpodobně o problém daných kusů.

Test superlevných tabletů s Win 8.1: Dá se s nimi pracovat?
i Zdroj: PCTuning.cz
 

Na pravém boku se pak nachází ovládací tlačítka. Pokud postupujeme z horní strany, tak narazíme na tlačítko pro vypnutí/zapnutí, případně probuzení/uspání tabletu, regulátor hlasitosti a také tlačítko Windows, za jehož přítomnost výrobce skutečně chválíme, neboť zbylé tablety jím bohužel nedisponují. Subjektivně nám toto tlačítko totiž velmi ulehčilo ovládání, neboť se pomocí něj můžete například vždy rychle vrátit na domovskou stránku nebo pořídit screenshot (při současném stisknutí tlačítka pro snížení hlasitosti). Všechna tlačítka jsou přitom příjemně vystouplá a dobře se mačkají, na žádné problémy jsme během testování nenarazili.

Test superlevných tabletů s Win 8.1: Dá se s nimi pracovat?
i Zdroj: PCTuning.cz

Další boky už jsou zcela holé a poslouží například pro pohodlné držení přístroje. Celkově tedy lze hodnotit kvalitu zpracování i konektorovou výbavu jako skvělou a zde si přístroj nic nezadá ani s výrazně dražší konkurencí. Subjektivně se nám v redakci líbil i design přístroje – sice je spíše strohý, ale účelný a výrobce zbytečně na tablet nenasázel několik log.

Obsah balení

  • tablet
  • USB kabel
  • koncovka nabíječky
  • manuály
  • návod na instalaci českého jazyka do tabletu
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama