Test TKL klávesnice ASUS ROG Azoth pro ladiče + soutěž o nálož her. 10× Crime Boss!
i Zdroj: pctuning.cz
Herní příslušenství Recenze Test TKL klávesnice ASUS ROG Azoth pro ladiče + soutěž o nálož her. 10× Crime Boss!

Test TKL klávesnice ASUS ROG Azoth pro ladiče + soutěž o nálož her. 10× Crime Boss! | Kapitola 4

Michal Maňák

Michal Maňák

25. 4. 2023 23:55 15

Seznam kapitol

1. Design 2. Modifikujte! 3. Rozložení a displej 4. Podsvícení, výdrž, zhodnocení 5. Soutěž o 10× Crime Boss: Rockay City 6. Pravidla soutěže

Dejme tomu, že máte na stole málo místa. Každým ušetřeným centimetrem čtverečním rozšiřujete výběh myši a pořád trpíte dojmem, že to nestačí. Jak z této šlamastyky utéct? Můžete si pořídit větší pokoj, do něj větší stůl, a pravděpodobně se nedoplatíte. Modifikovatelná klávesnice ASUS ROG Azoth s displejem OLED sice s cenou přes pět a půl tisíce není zrovna levná, ale pořád si na ni vyděláte dřív než na nové bydlení. S místem na stole vám pomůže, ale neobejde se to bez kompromisů. Jakých a proč?

Reklama

Podsvícení

Podsvícení ARGB k herním klávesnicím patří jako sarkasmus k doktoru Housovi. Pomáhá vytvoření prvního dojmu a levně zajistí, že klávesnice bude přizpůsobená vašemu vkusu. Po ukojení prvního zájmu pravděpodobně jen pokrčíte rameny a nikterak vás nebude trápit, že těch animací je jen 11 a jen malá část z nich je prakticky využitelná.

Asus nevymýšlel nic nového, proč taky? Nejužitečnější je statické, jednobarevné podsvícení, u kterého skončíte v 80 % případů. Pulzující podsvícení už takové terno není, opravdu totiž nechcete ve zlomovém okamžiku hledat klávesu potmě. To už raději zvolte prolínání barev v reaktivním nebo duhovém efektu. Legrácky jako Hvězdná noc (klávesy náhodně blikají) nebo Kapky deště (něco jako kód Matrixu) bych klidně oželel úplně, využitelné jsou jen ve dne. A to je podsvícení zase užitečné jak stěrače na ponorce.

Třetí možností je Aura Creator, neboli nastavení podsvícení přesně na míru. Jste-li opravdový hračička, zabavíte se v této utilitce na hodiny. Tento profil umožňuje klávesnici rozdělit klávesu po klávese do jednotlivých vrstev a každé pak přiřadit vlastní efekt, spouštěč efektu i reaktivní chování. Klidně vám tak může spodní řádek klávesnice blikat do rytmu, zbytek září zeleně a funkční klávesy pulzují ve všech barvách duhy. Možná si tím spustíte epileptický záchvat, ale jde to! Jen displej na klávesnici bude zářit vždycky jen bíle.

Armoury Crate ovlivňuje i funkce kláves, tzn. jejich mapování, (de)aktivaci, makra, ale i nastavení spotřeby. Užitečná je předvolba vypnutí kombinací Alt + Tab a Alt + F4, zároveň si nejsem jistý, proč Asus vybral pouze tyto kombinace. Samozřejmě se dá vypnout Win Key a všechny zkratky, které ho využívají, ale to znamená procházet dvě menu, nastavit jednu funkci… Určitě by neškodilo přidat seznam zkratek a jejich jednotlivé zapínání.

Aura Creator umožňuje rozdělit podsvícení do vrstev a každé pak přidělit jinou animaci
i Zdroj: PCTuning.cz
Aura Creator umožňuje rozdělit podsvícení do vrstev a každé pak přidělit jinou animaci

Provoz, baterie, výdrž

Celá ta barevná diskotéka vás samozřejmě bude stát minuty výdrže v provozu na baterii. Její kapacitou se Asus nikde nechlubí, pouze slibuje až 2000 hodin při bezdrátovém připojení. Jedná se o takový ten teoretický, laboratorní limit, ale jestli je dosažitelná polovina či čtvrtina této hodnoty, jsem během testování nikdy řešit nemusel.

Za prvé, jak už padlo, vidíte na displeji, kolik energie zbývá. Za druhé, z počítače vám pravděpodobně bude nějaký ten USB-C kabel čouhat na nabíjení bezdrátového headsetu, myši, nebo mobilu. Azoth se sice nabíjí poměrně dlouho, ale pokud ho jednou za 14 dní na pár hodin zapojíte, nemáte šanci ho vyždímat do nuly, i kdybyste nastavili maximální jas. A i kdyby se tak stalo, nikdo vám nebrání současně klávesnici používat i nabíjet.

Zhodnocení

Stejně, jako jsem v úvodu recenze rozděloval použití klávesnice ASUS ROG Azoth mezi kompatibilní a nekompatibilní, musím i finální verdikt rozpůlit mezi klávesnici a její smysl. Pokud bych hodnotil klávesnici jako zařízení k ovládání počítače, doporučil bych Azoth jen jako naprostou nouzovku. Levá ruka se na něm bude cítit komfortně asi vždycky, ale pravačka bude trpět. Klávesnice v podstatě není určena k tomu, aby se dostala do kontaktu s druhou rukou. Veškerá tlačítka od Enteru doprava jsou namačkaná nebo úplně chybí, pokusy o psaní češtinou jsou masochismem a ani ovládání skrz displej a páčku není tak pohodlné jako multimediálními klávesami.

Jakmile ale dojde na hraní, vylezou na povrch atributy, kterých si naopak budete denně vážit. Klávesnice drží na stole jak přibitá, klávesy na vaše pohyby odpovídají přesně, jednoznačně a konzistentně a v Armoury Crate najdete víceméně všechny softwarové vychytávky, které vám mohou hraní usnadnit. Zásadně se na dobrém pocitu z masivní klávesnice budou podílet i spínače a celé mechanické provedení kláves. Jistý stisk, nulové viklání, konzistentní zpětná vazba, to jsou atributy, které potichu přijmete, ale pokud byste o ně přišli, hlasitě se jich budete opět dožadovat.

Velkou měrou se na hodnocení bude podílet i váš názor na tuning klávesnic. Tetelíte se blahem už při představě, že loupete písmenka z klávesnice, prohlížíte si pružinky, vyměňujete spínače a jednou týdně zbavíte klávesnici každého smítka prachu? Jděte do toho, v balení dostanete základní výbavičku a pokud se laděním bavíte, asi bude racionální argumentace na druhé koleji.

Stejně musím posuzovat i cenu. Za aktuálních 5699 Kč je Azoth jen pro nadšence, kteří ocení všechna pozitiva klávesnice a její neduhy je trápit nebudou. Věřím, že ti by se s výsledným hodnocením dostali i na osmičku, provedení tomu odpovídá, jen ta cena to kazí. Ostatní, kteří vidí mouchy buď na hodnotě praktické či financemi vyjádřené, by se pohybovali okolo šestky s doufáním, že jestli za pár měsíců ASUS zlevní, dalo by se skóre vytáhnout o kousíček nahoru.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama