Test TKL klávesnice ASUS ROG Azoth pro ladiče + soutěž o nálož her. 10× Crime Boss!
i Zdroj: pctuning.cz
Herní příslušenství Recenze Test TKL klávesnice ASUS ROG Azoth pro ladiče + soutěž o nálož her. 10× Crime Boss!

Test TKL klávesnice ASUS ROG Azoth pro ladiče + soutěž o nálož her. 10× Crime Boss! | Kapitola 2

Michal Maňák

Michal Maňák

25. 4. 2023 23:55 15

Seznam kapitol

1. Design 2. Modifikujte! 3. Rozložení a displej 4. Podsvícení, výdrž, zhodnocení 5. Soutěž o 10× Crime Boss: Rockay City 6. Pravidla soutěže

Dejme tomu, že máte na stole málo místa. Každým ušetřeným centimetrem čtverečním rozšiřujete výběh myši a pořád trpíte dojmem, že to nestačí. Jak z této šlamastyky utéct? Můžete si pořídit větší pokoj, do něj větší stůl, a pravděpodobně se nedoplatíte. Modifikovatelná klávesnice ASUS ROG Azoth s displejem OLED sice s cenou přes pět a půl tisíce není zrovna levná, ale pořád si na ni vyděláte dřív než na nové bydlení. S místem na stole vám pomůže, ale neobejde se to bez kompromisů. Jakých a proč?

Reklama

Říkal někdo Lego?

To hlavní, co si Asus šetřil jako konkurenční výhodu, je modifikovatelnost. Sice této aktivitě nikterak neholduji, ale dokážu si představit, že někoho 100% kontrola nad vlastnostmi klávesnice těší a láká. Právě takovým je určena informace, že kovový rámeček na povrchu není jedinou vrstvou klávesnice.

Sendvič tvoří i 3,5 mm tlustá silikonová podložka, která zase dosedá na vrstvu perforované pěny, která se opírá zase o silikonovou pěnu. Na obrázku to vypadá jak ilustrace z encyklopedie, kde vám vysvětlí, jak strukturovaná je lidská pokožka.

Dermatologa v sobě ale nechte dřímat, přizpůsobitelnost klávesnice spočívá v tuningu spínačů. O DIY klávesnicích jsem zkouknul leda pár videí, takže jsem naprostý amatér, proto mě prosím berte s obrovskou rezervou, ale představoval jsem si, že celý trend v sobě schovává víc než možnost namazat spínače.

Z balení Azothu ale vyplývá, že je to úprava nejzásadnější. Kromě obligátního kabelu v něm najdete i redukci z USB-C na USB a plejádu kleštiček, pinzetek a stojánků, aby rozborka a sborka klávesnice proběhla co nejpříjemněji.

Balení kromě klávesnice a kabelu obsahuje i nástroje na vyjímání tlačítek, spínačů a jejich promazání.
i Zdroj: pctuning.cz
Balení kromě klávesnice a kabelu obsahuje i nástroje na vyjímání tlačítek, spínačů a jejich promazání.

Ideální je si nejprve připravit rámeček na odkládání spínačů, ať máte během procesu volnější ruce. Pak sáhnete po kleštích na vyjímání kláves. Na extrakci spínače z klávesnice využijete druhý typ kleštiček, abyste ho následně vložili do otvíráku na spínače. Zní to brutálně, ale právě s jeho pomocí se dostanete do vnitřností, skládajících se z pružinky a posuvného pístku. Operace posléze překročí k otevření maziva Krytox GPL-205-GD0, které štětečkem nanesete na kluzné plochy spínače. Následně vše zase zkompletujte. Stálo to za to?

Pocitové hodnocení stisku

Skeptik ve mně říká, že promazávání spínačů byla v případě ROG Azoth ztráta času. Jakkoli herní klávesnice patří k těm hlučnějším a hrubším, tento ASUS mě překvapil kultivovaným chodem. Zatím všechny mechanické klávesnice, které se mi dostávaly do spárů, při stisku vydávaly slyšitelné, hluboké klepnutí. Ve večerních hodinách se musel člověk krotit, aby jeho temperament neslyšel celý byt.

Ani Azoth není tichý, ale s nočním provozem je stále použitelný. Stisk kláves uši zaregistrují jako ťuknutí, spíše vyšší tón s příměsí zašustění. Dílem mi zní jako věc z minulé dekády, dílem připomíná psací stroj a dílem je velmi příjemný – rezolutní, ale nevtíravý.

Samotný pocit stisku je rovněž příjemný. Pokud srovnávám se Scopem, jeho klávesy se mačkaly „na dvakrát“. Jednou došlo k sepnutí spínače, podruhé k dorazu. V případě Azothu jsou si obě polohy velmi blízké, což eliminuje prakticky jakoukoli nejednoznačnost. Zvuk samotný pak vychází pouze ze síly stisku.

Azoth používá mechanické spínače spínače ROG NX, zde v dodávaném stojánku
i Zdroj: pctuning.cz
Azoth používá mechanické spínače spínače ROG NX, zde v dodávaném stojánku


Za samozřejmou, minimálně v této cenové kategorii, považuji stabilitu kláves. Mezerník se nesmí viklat, ať už ho zmáčknu uprostřed či na konci, klávesy nesmí uhýbat před prsty. Tyto podmínky na kvalitní klávesnici ASUS naplnil.

Co už se úplně nepovedlo, je povrch. Ani ne proto, že by byl snad prstům nepříjemný, ani o výdrž obavy nemám. Mé výtky směřují vůči jeho špinění. Nevím, jak to výrobce dělá, ale klávesnice vypadá po pár dnech, jako kdybyste ji nechali rok na zaprášené půdě. Povrchová úprava prach snad zachytává z povětří a lepí ho na sebe. Normálně se klávesnice upatlá, zapráší a sem tam potřebuje otřít, ale Azoth byste mohli pucovat každý den.


 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama