Test TKL klávesnice ASUS ROG Azoth pro ladiče + soutěž o nálož her. 10× Crime Boss!
i Zdroj: pctuning.cz
Herní příslušenství Recenze Test TKL klávesnice ASUS ROG Azoth pro ladiče + soutěž o nálož her. 10× Crime Boss!

Test TKL klávesnice ASUS ROG Azoth pro ladiče + soutěž o nálož her. 10× Crime Boss!

Michal Maňák

Michal Maňák

25. 4. 2023 23:55 15

Seznam kapitol

1. Design 2. Modifikujte! 3. Rozložení a displej 4. Podsvícení, výdrž, zhodnocení 5. Soutěž o 10× Crime Boss: Rockay City 6. Pravidla soutěže

Dejme tomu, že máte na stole málo místa. Každým ušetřeným centimetrem čtverečním rozšiřujete výběh myši a pořád trpíte dojmem, že to nestačí. Jak z této šlamastyky utéct? Můžete si pořídit větší pokoj, do něj větší stůl, a pravděpodobně se nedoplatíte. Modifikovatelná klávesnice ASUS ROG Azoth s displejem OLED sice s cenou přes pět a půl tisíce není zrovna levná, ale pořád si na ni vyděláte dřív než na nové bydlení. S místem na stole vám pomůže, ale neobejde se to bez kompromisů. Jakých a proč?

Reklama

Pořád něco chybí

Na první pohled zjistíte, že Azoth patří mezi TKL klávesnice. Tenkeyless. Bez numerického bloku. Za mě je to trochu jako mít auto bez střechy. Někdy může vypadat cool, v mnoha ohledech bude atraktivní, jindy bude jeho použití hodně omezené. Azoth je na tom úplně stejně, celkový názor se může lišit podle toho, jestli chcete jen hrát, nebo dělat na počítači i něco jiného. A pokud hrát, tak co. Jestli pouze střílečky, možná nějaké arkády, sportovní hry a podobně, můžete být spokojeni. Pro ty ostatní nesu horší zprávy. Vezmu to ale postupně. Ze startu, na který by Azoth snad ani neměl nastoupit, doplaveme do míst, kde se bude cítit jako ryba ve vodě.

ASUS popisuje klávesnici jako 75%. Hodnocení se bude hodně lišit podle toho, jestli zbývajících 25 % budete postrádat či ne.
i Zdroj: pctuning.cz
ASUS popisuje klávesnici jako 75%. Hodnocení se bude hodně lišit podle toho, jestli zbývajících 25 % budete postrádat či ne.


Představte si, že chcete mít u počítače jednu klávesnici. Počítač máte na hry, takže pravděpodobně herní. Chcete ji otestovat na své oblíbené pařbě, všechno krásně funguje, ale po chvíli si chcete něco najít v prohlížeči. A poprvé narazíte. ROG nemá české popisky kláves. Je to drobnost, vyhledávače si na dotazy bez háčků a čárek zvykly, ale brzy si uvědomíte, že máte možná zvyk tyto znaky používat. A jakmile se svalová paměť zasekne, budete jen metodou pokus-omyl zjišťovat, jestli na sedmičce je ž, ý, nebo á. Asi vám okamžitě dojde, že pokud nezvládáte na klávesnici psát poslepu, měli byste od tohoto produktu rychle prchnout.

Ani pro hráče ale přechod na TKL layout nebude zcela bezbolestný. Jednou chybí rychlé odbouchnutí enterem po zadání hesla, podruhé hledáte lomítko, kterým byste se přesunuli na jiný chatovací kanál, komplikace nastanou i v titulech, kde numerickou část používáte pro precizní nastavení kamery nebo rychlou volbu položek z inventáře. Že zbraně máte na číslech nahoře? Klidně je tam mějte, ale existují i hry, kde v inventáři skladujete i věci, které se neskladují ve zbrojnicích.

Hned na úvodu je tedy jasné, kam ASUS ROG Azoth míří – na majitele pohotových reakcí, na rychlé střelce a válečníky se střelhbitými reflexy. Těm bude kombinace pár kláves s komunikací hlasem stačit bohatě, čímž si uvolní kapacitu pro zkoumání dalších vlastností klávesnice. Jakmile jsem tedy spustil některý z titulů ze série Ghost Recon či prehistorický Jedi Outcast, bylo po starostech.

Hlavní devízou Azothu je jeho modifikovatelnost. Video v tomto případě řekne víc než tisíc slov.

Provedení, konstrukce

Klávesnice ASUS ROG Azoth vás zaujme, jen co se vám její krabice dostane do rukou. Připomene vám všechny ty krimi, kde byla oběť zavražděna tupým předmětem. Azoth váží 1186 gramů, což se při jeho rozměrech nedá popsat jinak, než že je těžký jak mrcha. Ten pocit robustního, takřka nezničitelného kusu hardware je hmatatelný, už když hledáte pro klávesnici ideální místo na stole a ona vašemu nátlaku důrazně vzdoruje. Myšlenka, že by vám snad náhodně klouzala pod prsty, je vyloučena, ať už zůstane položená na čtyřech gumových podložkách, nebo dvě z nich nahradíte výklopným dvoupolohovým trnem pro přizvednutí. Není se čemu divit, kovový rámeček okolo kláves působí jako závaží.

Jinak není na venek moc co zkoumat. V pravém zadním rohu najdete šoupátko pro volbu připojení (USB-C, Bluetooth, bezdrát Speednova), vedle něj otvor pro zaparkování donglu do USB (bohužel připojit sem nic nejde), v levém rohu je napájecí konektor. A to je vše.

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama