Test trojice herních PC do dvaceti tisíc — Alfa, Alza a HAL3000
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Test trojice herních PC do dvaceti tisíc — Alfa, Alza a HAL3000

Test trojice herních PC do dvaceti tisíc — Alfa, Alza a HAL3000 | Kapitola 13

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

24. 10. 2012 03:00 51

Seznam kapitol

1. Vývoj sestav v Čechách, pravidla pro výrobce 2. Alfa Gamer N660 Military Class III 3. Alza GameBox XCOM 4. HAL3000 Gold 5. Parametry sestav, metodika testování 6. Testy procesoru 7. Alan Wake, ArmA II
8. Battlefield 3, Crysis 9. Crysis 2, F1 2012 10. GTA: EFLC, Just Cause 2 11. Max Payne 3, Metro 2033 12. Serious Sam 3, Sleeping Dogs 13. Provozní vlastnosti sestav, zhodnocení výkonu 14. Závěr

Váš starý počítač už na hry nestačí, sami se v hardwaru moc nevyznáte a nemáte ani šikovného kamaráda, který by vám s výběrem pomohl? Řešením může být koupě hotové sestavy od některého z velkých prodejců hardware. Jsou ale tyto počítače kvalitní a dobře navržené pro hraní her? Vyzkoušeli jsme trojici sestav Alfa, Alza a HAL3000.

Reklama

Hlučnost

Test trojice herních PC do dvaceti tisíc — Alfa, Alza a HAL3000
i Zdroj: PCTuning.cz


chladič procesoru Zalman CNPS5X Performa v sestavě Alza GameBox XCOM bohužel nebyl šťastnou volbou

S hlučností sestav Alfa Gamer N660 a HAL3000 Gold jsem byl spokojený. Především počítač HAL3000 je v klidu i zátěži velmi tichý a naplní očekávání i náročnějších uživatelů. U sestavy Alfa je občas slyšet práce disku. Horší to bylo u sestavy Alza GameBox XCOM, která byla s přehledem nejhlučnější. Na vině je chladič procesoru, který i při nenáročné práci běží plnou rychlostí a je dost hlučný. Jistě se dá namítnout, že tuto vadu lze opravit nastavením profilu v BIOSu, jenže testujeme již hotové sestavy pro méně zkušené uživatele, kteří v BIOSu nic nastavovat téměř jistě nebudou. Stejně tak není řešením, aby nastavení provedl sám výrobce počítače, tj. Alza, protože čas od času se stane, že se nastavení BIOSu smaže (výpadek pojistek při práci na PC apod.). Na tento problém jsme proto Alzu upozornili a dostali jsme slíbeno, že bude chladič vyměněn za jiný. Z našeho pohledu by byl vhodnou volbou třeba Gelid Tranquillo, kterým byly vybaveny oba konkurenční počítače.

Teploty

Test trojice herních PC do dvaceti tisíc — Alfa, Alza a HAL3000
i Zdroj: PCTuning.cz

Všechny počítače mají hardware osazený ve středně velkých skříních s dobrými chladiči a zajištěným průchodem vzduchu. Teplota komponent při plném zatížení je proto poměrně nízká. U sestavy Alfa a Alza jsme na procesoru a grafické kartě naměřili shodně okolo 60 °C, lišily se jen teploty u sestavy HAL3000. Zde byla výrazně nižší teplota procesoru, protože jde o dvoujádro s výrazně nižší spotřebou, zatímco oba zbylé počítače mají čtyřjádrový procesor. Vyšší byla naopak teplota grafické karty, chladič modelu Evga totiž není tak dobrý jako chladič Twin Frozr III u karet MSI.

Spotřeba

Test trojice herních PC do dvaceti tisíc — Alfa, Alza a HAL3000
i Zdroj: PCTuning.cz

Spotřebu jsem u všech sestav naměřil v klidu i zátěži podobnou, což není vzhledem k osazení podobným hardwarem překvapení. V klidu byla u všech sestav stejná, v zátěži byl maximální rozdíl 15 W. U všech sestav se spotřeba držela pod hranicí 200 W a do takto dimenzované sestavy dle mého názoru víc než bohatě stačí zdroj s výkonem 350 W, který pokryje případný upgrade na výkonnější grafickou kartu i přidání dalších pevných disků a podobně. Zejména 500W zdroje v sestavách Alza a HAL3000 jsou podle mne příliš naddimenzované a drahé.

Celkový výkon procesoru

Test trojice herních PC do dvaceti tisíc — Alfa, Alza a HAL3000
i Zdroj: PCTuning.cz

V testech výkonu procesoru dopadla nejhůře sestava HAL3000, která má jako jediná dvoujádrový procesor. Výkonnější počítače Alfa a Alza mají shodně čtyřjádro Intel Core i5-3450, jejich výkon procesoru je tedy shodný a přibližně o polovinu vyšší než u počítače Core i5-3450.

Celkový výkon ve hrách

Test trojice herních PC do dvaceti tisíc — Alfa, Alza a HAL3000
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon ve hrách záleží především na výkonu grafické karty, částečně však hraje vliv i procesor. Ačkoliv je tak sestava HAL3000 Gold osazena grafickou kartou nVidia GeForce GTX 660, která v průměru vychází jako rychlejší než AMD Radeon HD 7850, vyšla tato sestava v průměru pomalejší než počítač Alza GameBox XCOM. „Na vině“ je slabý dvoujádrový procesor, který kartu v některých hrách brzdí. Počítač HAL3000 je tak z testované trojice nejpomalejší. Výkonnější sestavy Alza a Alfa nabídly podobný výkon o 6-9 % vyšší než počítač HAL3000. Vítězně vyšel s malým náskokem počítač Alfa Gamer N660, který má čtyřjádrový procesor a je osazen o něco výkonnější GeForce GTX 660.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama