Twitter zpoplatní API. Velký problém. Facebook roste, 2 miliardy DAU #TYDEN 6. února
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Twitter zpoplatní API. Velký problém. Facebook roste, 2 miliardy DAU #TYDEN 6. února

Twitter zpoplatní API. Velký problém. Facebook roste, 2 miliardy DAU #TYDEN 6. února | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

6. 2. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign 2. Hardware, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Raketový růst ChatGPT a revoluce s tím spojená. Děravý Telegram. GA4 se blíží. Skládací iPad? Asana zdražuje. Katalog a vyhledávání podcastů. Buffer doplnil Mastodon. Vlny propouštění.

Reklama

Sociální sítě

80 Nejvlivnějších influencerů pro rok 2023 (na Twitteru) 🔐 Extra obsah pro platící. Digitální marketing, podnikání, IOT, technologie, SaaS, sociální sítě, lifestyle a atleti.

Indická mládež z vesnic bere YouTube Shorts útokem. A ve velkém přichází účty za porušování autorských práv. Staví totiž na tom, že vezme něčí video a nabalí na něj vlastní komentář. Původní vlastnící nahlašují a Google reaguje. Není divu. (Rest of World)

Proč chatovací (komunikační) nástroje nemluví jeden s druhým? Protože nepoužívají jeden protokol, tedy něco jako, například, Matrix. Jenže také proto, že jejich provozovatelé to odmítají a dokud je někdo nepřinutí, tak do toho stejně nepůjdou. (TechCrunch)

Instagram Notes míří do Evropy a Japonska 🔀 a otázka je, jestli to ještě vůbec někoho bude lákat. 60 znaků dlouhý text co můžete dát „nad“ vaši profilovku a co zmizí za 24 hodin. (The Verge)

Zakladatelé Instagramu mají novou sociální síť. Artifact je něco jako TikTok ale bez obrázků. Personalizovaný news feed, kde umělá inteligence bude dodávat, co chcete číst. Prozatím se lze registrovat a možná vám umožní přístup, registrace je ale na telefonní číslo a musí být v USA (Tech Crunch)

Twitter zařízl funkčnost CoTweet přidanou v červenci. Což nejspíš ani nevíte a „cotweet“, tedy tweet vytvořený ze dvou tweetů, dvěma lidmi, jste také nejspíš nikdy neviděli. Funkčnost samotná navíc byla komplikovaná (Mashable)

Buffer doplnil Mastodon, což je zásadně dobrá zpráva. Nic vám tedy nebrání odesílat/plánovat příspěvky z Buffer i na tuto sociální síť. Dost dobrý důvod k rozpojení automatického přeposílání z Twitteru na Mastodon.

Twitter zruší možnost využití API bez placení, dost špatná zpráva a také jen další ukázka Muskova chaosu. Bude to znamenat, že jakékoliv aplikace pro zveřejňování na Twitteru budou řešit zpoplatnění a také dost dobře možná nebude možné bez placení využít API ani pro tak obyčejnou věc, jako zveřejnění odkazu na nový článek na blogu. (TechCrunch)

Facebook měl na konci 4. čtvrtletí 2 miliardy aktivních uživatelů denně poté, co si polepšil o16 milionů uživatelů. WhatsApp překročil 2 miliardy uživatelů denně v říjnu 2022. (Engadget)

TikTok v Austrálii testuje, jak lidé používají platformu pro hudbu. Nějak se jim to ale nepovedlo a měsíc trvající test probíhá tak, že polovině účtů zrušili kompletně zvuk. To nevymyslíš. (The Guardian)

Twitter dává modré „ověřeno“ botům. Včetně těch, které mají profilovku generovanou pomocí AI a jsou snadno rozpoznatelné. (Social Media Today)

Počet denních zhlédnutí videí YouTube Shorts překročil 50 miliard. 🔀Google v rámci svých výsledků za 1. čtvrtletí 2022 uvedl 30 miliard denních zhlédnutí. Shorts, „kraťasy“, jsou konkurence TikToku, stejně jako Reels na Instagramu. (TechCrunch)


Startupy a ekonomika

Český Telekomunikační úřad má nového „šéfa“. Co chystá, se lze dočíst v rozhovoru na Lupě. (Lupa.cz)

Groupon v další vlně propouští 500 zaměstnanců. Loni v září to bylo také pět set lidí a v prosinci byl celkový počet zaměstnanců zhruba 2 500. (TechCrunch)

Spotify je první hudební streaming, co překročil 200 milionů platících uživatelů, k poslednímu prosinci dosáhli 205 milionů. Celkem má 489 měsíčních aktivní (MAU). (The Verge)

NetApp propouští 8 % stavu, zhruba 960 lidí. (TechCrunch)

Společnost Celsius použila nové prostředky zákazníků k úhradě výběrů aneb modelové Ponzi schéma. Nechybí ani to, že Celsius uvedla své investory v omyl (CoinDesk)

Samsung hlásí meziroční pokles provozního zisku ve 4. čtvrtletí o 69 % na ~3,5 miliardy dolarů, což je nejméně od 3. čtvrtletí 2014  a meziroční pokles tržeb o 8 % na ~57,3 miliardy dolarů, což zdůvodňuje slabou poptávkou po čipech a chytrých telefonech. (Bloomberg)

PayPal propouští zhruba 2000 zaměstnanců, 7 % stavu. (PayPal)

Match, vlastník Tinderu, propustí 8 % lidí. (Reuters)

Netlify koupilo Gatsby a zajímavé na tom je, že nedávno propouštělo. (TechCrunch)

Meta hlásí za 4. čtvrtletí meziroční pokles příjmů o 4 % na 32,2 miliardy dolarů , meziroční pokles čistého zisku o 55 % na 4,7 miliardy dolarů a meziroční nárůst počtu denně aktivních lidí o 5 % na 2,96 miliardy; akcie vzrostly o 20 %. (Meta)

Chainalysis plánuje snížit počet zaměstnanců o méně než 5 %, v lednu CEO přitom uvedl, že společnost plánuje zvýšit počet zaměstnanců o 11 % a expandovat po celém světě. (Bloomberg)

Apple oznámilo první pokles tržeb od roku 2019. Celkové tržby dosáhly 117,2 miliardy dolarů, což představuje meziroční pokles o 5 %. (MacStories)

Amazon hlásí meziroční nárůst příjmů za 4. čtvrtletí o 9 % na 149,2 miliardy dolarů, meziroční pokles čistého zisku o 98 % na 278 milionů dolarů, meziroční nárůst příjmů z AWS o 20 % na 21,4 miliardy dolarů a meziroční pokles počtu zaměstnanců o 4 % na 1,54 milionu. (Business Wire)

Google investoval 300 milionů dolarů do společnosti Anthropic, startupu s generativní umělou inteligencí, převzal 10% podíl a požadoval, aby peníze utratil za Google Cloud. Podobně investoval Microsoft do OpenAI a ti používají jeho cloud. Nutno dodat, že cloud od Google je přeci jen o něco výkonnější a pokročilejší. (Financial Times)


E-knihy a podcasty

Statistiky podcastového marketingu pro firmy [Infografika] (Social Media Today)

Vyhledávání podobných podcastů. Zadáte název, adresu, RSS a možná získáte užitečné tipy na podobné podcasty. Nutno dodat, že jde o velmi zajímavý katalog podcastů – s více než 3 miliony podcasty (a přes 155 miliony epizodami) a nechybí tam ani ty české, dokonce ani zdejší #TYDEN k poslouchání. Bohužel neumí hledat podle zemí/jazyka. (Listen Notes)


#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. Jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky a Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama