Twitter zpoplatní API. Velký problém. Facebook roste, 2 miliardy DAU #TYDEN 6. února
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Twitter zpoplatní API. Velký problém. Facebook roste, 2 miliardy DAU #TYDEN 6. února

Twitter zpoplatní API. Velký problém. Facebook roste, 2 miliardy DAU #TYDEN 6. února

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

6. 2. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign 2. Hardware, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Raketový růst ChatGPT a revoluce s tím spojená. Děravý Telegram. GA4 se blíží. Skládací iPad? Asana zdražuje. Katalog a vyhledávání podcastů. Buffer doplnil Mastodon. Vlny propouštění.

Reklama

Studie UBS: V lednu, dva měsíce po uvedení na trh, dosáhla ChatGPT ~100 milionů uživatelů s ~13 miliony unikátních návštěvníků denně a stala se tak nejrychleji rostoucí spotřebitelskou aplikací vůbec. Nutno dodat, že s růstem je i vidět komplikace, zejména v schopnost udržet v chodu „rozhraní“. Nechybí ani hledání obchodního modelu (a také ceny), kde se původně vystřelených 49 USD ukázalo jako obtížně zkousnutelné. (Reuters)

Zdá se, že Kreml sleduje ruské disidenty přes Telegram. Aplikace, která má být šifrovaná, byla údajně kompromitována. Nutno sledovat, může to být i vrtění psem a manipulace. (Wired)


#TYDEN k poslouchání

Digitální detox není nic složitého. Jak na to?

Dáme si „starší“ téma, protože chystám na březen školení. A taky proto, že se na to v poslední době často objevují dotazy. Digitální detox. Jak se nenechat ovládnout mobily, upozorněními, e-maily.


Internet, webdesign

Stratchery se věnuje minulosti a budoucnosti (nejen) Netflixu. A jako vždy je to skvělé čtení. (Stratchery)

Tomu, kdy život platforem vstupuje do své druhé půlky, se na Médiáři se věnuje textu od Cory Doctorowa o „postupném podělávání služeb“. Přečtěte si oboje. Jedna zásadní citace: „Facebook redakcím namluvil, že budoucnost u něj bude ve videoformátech. Média postavila drahé týmy, aby se záhy ukázalo, že Facebook si slibovaná čísla vycucal z prstu." (Médiář)

Dobrá zpráva: Portál občana a další gov.cz weby přešly z Google Analytics na vlastní hostované Matomo. Zásadní z pohledu vlastnictví dat o uživatelích a tím i ochrany soukromí.

W3C nově zahájila činnost jako nezisková organizace ve veřejném zájmu (W3C).

Únik hodnotících faktorů Yandexu vyvolal velký zájem SEO scény. Po anglických je tu i jeden slovenský pohled (Gradeta).

Jak to bude s koncem sdílení hesel u Netflixu? Těžko říct, Netflixu se povedlo vypustit do světa špatné podmínky znamenající, že přihlášení lze použít přímo jen v jedné domácnosti, což u často využití (nejen) na cestách smysl nedává (The Streamable)

Meta roky platila společnosti Bright Data za scrapping dat z jiných webových stránek, přičemž tuto praxi veřejně odsuzovala a žalovala společnosti za totéž. (Bloomberg)

Pokud jste si ještě nevytvořili Google Analytics 4, je nejvyšší čas. Od března je Google začne zakládat za vás.  (Search Engine Land)

Od března dostante GA4 bez ptaní
i Zdroj: PCTuning.cz
Od března dostante GA4 bez ptaní

💡 Máte newsletter na Substacku?

Dejte vědět na rychlofky@gmail.com. Vzniká malý přehled českých newsletterů na Substacku. A objevíte se i v Doporučeních co Substack má jako funkčnost. Nebo #TYDEN přihoďte do svých doporučení, vrátíme vám to 😇

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama